Word Formation Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Word Formation. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - A chained structure of letters are numbered as 1,2,3,4,5 and 6. In the options, four possible arrangements of these numbers are given. Choose the option so that it forms a meaningful word.

N E S Y D Y

1 2 3 4 5 6

A - 3,4,5,1,2,6

B - 1,3,2,4,6,5

C - 6,4,5,3,2,1

D - 6,5,3,4,2,1

Answer : A

Explanation

The word is SYDNEY.

Q 2 - The following letters of the word are not in order. If they will be arranged in proper order then which synchronised word can be created from the letters?

RUCRUTEST

A - COMPLIANCE

B - STRUCTURE

C - COLLABORATION

D - COMPULSORY

Answer : B

Explanation

The word is STRUCTURE.

Q 3 - If it is possible to make a meaningful word with the second, fourth, sixth and eighth letters of the following word, last letter of the given word will be? If there is no possibility, X is your answer. If more than one possibilities are there, give M as answer.

RUSTICATE

A - U

B - T

C - C

D - X

E - M

Answer : D

Explanation

The words are U T C T. No words can be formed.

Q 4 - If there is a possibility of any other meaningful word with second, fourth and sixth letters of the following word, which of the following will be the middle letter? For no other possibilities X is the answer. If more than one such word can be made, give M as answer.

PRESTIGE

A - R

B - S

C - I

D - X

E - M

Answer : C

Explanation

The letters are R S I. The word which can be formed is SIR.

Q 5 - If there is a possibility of any meaningful word with the second, fourth and sixth letters of the following word, which of the following will be the middle letter? X is the answer for no other possibilities. If more than one such word can be made, give M as answer.

ENVIOUS

A - N

B - I

C - U

D - X

E - M

Answer : D

Explanation

The letters are N I U from which no words can be formed.

Q 6 - Consider the following arrangement :

A B C D E F G H I J K L M

N O P Q R S T U V W X Y Z

In the first row, first letter from the right hand side and in the second row, second, sixth and seventh letter from the left hand side can form a meaningful word. What is the last letter of that word?

A - T

B - O

C - S

D - M

Answer : A

Explanation

The word is MOST.

Q 7 - Consider the following arrangement :

A B C D E F G H I J K L M

N O P Q R S T U V W X Y Z

In the 1st row, 3rd and 12th letter from the right hand side and in the 2nd row, 3rd and 12th letter from the left hand side can form a meaningful word. What is the first letter of that word?

A - P

B - A

C - R

D - None of these

Answer : A

Explanation

The right word is PARK.

Q 8 - Consider the following arrangement :

A B C D E F G H I J K L M

N O P Q R S T U V W X Y Z

Taking 1st 3 letter from the right hand side of the 1st row, how many meaningful words can be formed?

A - 1

B - 2

C - More than 2

D - No words can be formed

Answer : D

Explanation

No meaningful words can be formed from the letters M, K, L.

Q 9 - Consider the following arrangement :

A B C D E F G H I J K L M

N O P Q R S T U V W X Y Z

Consider the 1st and middle letter of the 1st row starting from the left and similarly consider the middle and 2nd letter of the 2nd row starting from the left. Form a word such that it will indicate the name of an animal and hence, tell the 2nd letter of that word, starting from its right.

A - A

B - E

C - G

D - U

Answer : A

Explanation

The word is GOAT.

Q 10 - Consider the following number sequence of the jumbled letters.

E E I I C N D M

1 2 3 4 5 6 7 8

Now determine, which of the below arrangement can give a meaningful word.

A - 81745362

B - 81745326

C - 71485236

D - 71458236

Answer : A

Explanation

The correct word is MEDICINE.

reasoning_word_formation.htm
Advertisements