Direction Sense - Solved Examples


Advertisements


Q 1 − Rajesh started walking towards North. After walking 4 km, he turned towards right-hand side and walked 4 km. He then turned right-hand side again and walked 4 km. Finally, he again turned right-hand side and walked 6km. How far is he from his initial position?

A - 5km

B - 4km

C - 1km

D - 2km

Answer - A

Explanation

When Rajesh walked 4km North and turned right-hand side and walked 4km and again turned right-hand side and walked 4km, he is 4 km to the East of his initial position. Then he turned right-hand side and walked 6 km. Finally, he is 2km to the West of his initial position.


Q 2 − Rishikesh started walking towards South. After walking 6vkm, he turned towards left-hand side and walked 8 km. He then turned left-hand side and walked 6 km. He again turned left-hand side and walked 10km. How far is he from his initial position?

A - 5km

B - 4km

C - 1km

D - 2km

Answer - D

Explanation

When Rishikesh walked 6km South and turned left-hand side and walked 8km and again turned left-hand side and walked 6km, he is 8km to the East of his initial position. Then he turned left-hand side and walked 10km. Finally, he is 2km to the West of his initial position.


Q 3 − Suleiman started walking towards South. After walking 10 km, he turned towards right-hand side and walked 20 km. He then turned right-hand side and walked 10 km. He turned right-hand side and walked 25km. How far is he from his initial position?

A - 5km

B - 4km

C - 10km

D - 20km

Answer - A

Explanation

When Suleiman walked 10km South and turned right-hand side and walked 20km and again turned right-hand side and walked 10 km, he is 20km to the West of his initial position. Then he turned right-hand side and walked 25 km. Finally, he is 5km to the East of his initial position.


Q 4 − Swagat walks towards North for 15 m and from there he goes right-hand side for 10 m and again turns right-hand side for 5 m. He is in which direction?

A - North-West

B - North-East

C - East

D - South

Answer - B

Explanation

When he goes towards North and turns right-hand side, he is either in North or in East. But, he has traversed less in the last move than his first move is by 10 m. So, he is in the North-East direction.


Q 5 − Sargam walks towards South for 2.5km.From there she goes left-hand side for 1 km, again turns left-hand side, and walks for 1.5 km. She is in which direction?

A - North-West

B - North-East

C - East

D - South-East

Answer - D

Explanation

When she goes towards South and turns left-hand side, she is either in South or in East. But she has traversed less in the last move than her first move by 1 km. So, she is in the South-East direction.


Q 6 − Rahim walks towards South for 2km and from there he goes towards righthand side for 1km. He again turns right-hand side and walks for 1.5km. He is in which direction?

A - South-West

B - North-East

C - East

D - South-East

Answer - A

Explanation

When he goes towards South and turns right-hand side, he is either in South or in West. But, he has traversed less in the last move than his first move by 0.5km. Therefore, he is in the South-West direction.


Q 7 − Tapan started walking towards North. After walking 4 km, he turned righthand side and walked for 4 km. He then turned right-hand side again and walked for 4 km. Finally, he again turned right-hand side and walked for 6km. How far is he from his starting position?

A - 5km

B - 4km

C - 1km

D - 2km

Answer - D

Explanation

Tapan walked for 4km North and turned right-hand side. He again walked for 4km and again turned right-hand side and walked for 4km. He is 4 km to the East of his initial position. Then he turned right-hand side and walked for 6 km. Finally, he is 2km to the West of his initial position.


Q 8 − Rishav started walking towards South. After walking 6 km, he turned lefthand side and walked 8 km. He then turned left-hand side and walked 6 km. He again turned left-hand side and walked 10km. How far is he from his initial position?

A - 5km

B - 4km

C - 1km

D - 2km

Answer - D

Explanation

When Rishav walked 6km South and turned left-hand side and walked 8km and again turned left-hand side and walked 6 km, he is 8 km to the East of his initial position. Then he turned left-hand side and walked 10 km. Finally, he is 2km to the West of his initial position.


Q 9 − Sangram started walking towards South. After walking 10 km, he turned towards right-hand side and walked 20 km. He then turned right-hand side and walked 10 km. He again turned right-hand side and walked 25km. How far is he from his initial position?

A - 5km

B - 4km

C - 10km

D - 20km

Answer - A

Explanation

Sangram walked 10km South and turned right-hand side. He walked 20km and again turned right-hand side and walked 10 km. He is 20km to the West of his initial position. Then he turned right-hand side and walked 25 km. Finally, he is 5km to the East of his initial position.


Q 10 − Aaron walked for 5km towards East and from that point 4km to the West. He then moved towards North for 5km and turned left-hand side for 1km. What is the distance covered by him from the initial point?

A - 5km

B - 9km

C - 1km

D - 8km

Answer - A

Explanation

He will be 5km towards North from the initial point.



reasoning_direction_sense.htm
Advertisements
E-Books Store