Statement and Arguments - Solved Examples


Advertisements


Each of the following questions consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 1 − Statement: Should all the new and big industries be established in Kolkata?

Arguments:

I. Yes, more job opportunities will be created.

II. No, the pollution of the city will increase further.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer - C

Explanation

Here either of the any two can happen. Employment will increase upon the opening of new industries but simultaneously pollution will also increase.


Q 2 − Statement: Should encouragement be given to the horticulture industries in rural areas?

Arguments:

I. Yes, creativity is there among rural people.

II. Yes, this will help in eradicating problem of unemployment to much extent in rural area.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Only argument II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer - E

Explanation

Both the arguments are strong enough to support the given statement logically.


Q 3 − Statement: Should rapists be hanged?

Arguments:

I. Yes, they are sinners and must be hanged.

II. No, they are human beings give them one more chance.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Only argument II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer - C

Explanation

Either I or II is strong because it depends on the government.


Q 4 − Statement: Should strikes and dharnas in the field of hospital be banned?

Arguments:

I. Yes, it is hampering the hospital and patients are suffering a lot.

II. No, the employees must get their dues in proper manner.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Only argument II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer - E

Explanation

Both are strong because strikes are hampering the patients. At the same time the strikes are for salaries and the doctors must be satisfied with their jobs.


Q 5 − Statement: Should all government work for job must be online?

Arguments:

I. Yes, this will reduce paperwork and beneficial for environment.

II. Yes, this process will be transparent and corruption free.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Only argument II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer - E

Explanation

Both the arguments are strong and in context of the statement.


Q 6 − Statement: Will the newly elected CMC mayor fulfil her promises?

Arguments:

I. Yes, she has to otherwise her existence as mayor will be in danger.

II. No, candidates elected and after getting power and positions forget their promises.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Only argument II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer - E

Explanation

Both the arguments are true as politicians have immense pressure to uphold their position and after getting into it, they hardly fulfil their promises.


Q 7 − Statement: Should the age for marriage of boys be increased to more than 30 years?

Arguments:

I. No, it depends upon the person and his family members.

II. Yes, it may check the population increase to a certain level.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Only argument II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer - D

Explanation

None of the arguments are strong regarding the statement.


Q 8 − Statement: Should our government bring down the age of retirement in public services?

Arguments:

I. Yes, as this may create new vacancies for unemployed and talented ones to serve their country.

II. No, government officers may have their own family problems which may not be solved if retirement is taken early.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Only argument II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer - E

Explanation

Here both the arguments are strong and logical.


Q 9 − Statement: Should school education in poor states like Bihar, Assam, Odisha be made free?

Arguments:

I. Yes, as these are poor states, this is the one and only way to improve literacy.

II. No, this might have adverse impact on the economy.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Only argument II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer - B

Explanation

Argument I is weak because making education free may not lead to 100% literacy but II is strong because it can put heavy financial burden.


Q 10 − Statement: Should our government increase the maximum age-limit for retirement in the government services?

Arguments:

I. Yes, America and all the Scandinavian countries have done it.

II. Yes, Indian people live long and is the actual demand of lakh’s of employees.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Only argument II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer - B

Explanation

A law or system which succeeds in other countries may not succeed in our country too. So, argument I is not strong. But as lakhs of employees are demanding it because of longevity of life, argument II is justified.



reasoning_statement_and_arguments.htm
Advertisements
E-Books Store