Inequality Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Inequality. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

In this question, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions.

Q 1 - Statements: I≥S≥G = C, T≥P>I

Conclusions:

I. P>G

II. T>C

Give answer if:

A - If only conclusion I is valid.

B - If only conclusion II is valid.

C - If either conclusion I or II is valid.

D - If neither conclusion I or II is valid.

E - If both the conclusion I and II are valid.

Answer : E

Explanation

Here P is higher than G and T is higher than C are correct. Hence option E is the right answer.

In this question, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions.

Q 2 - Statements: H≤I≤M = J, I = V

Conclusions:

I. M>V

II. H = V

Give answer if:

A - If only conclusion I is valid.

B - If only conclusion II is valid.

C - If either conclusion I or II is valid.

D - If neither conclusion I or II is valid.

E - If both the conclusion I and II are valid.

Answer : D

Explanation

None of the given options are valid, hence option D is correct.

In this question, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions.

Q 3 - Statements: L≥D≥P>X, L>U = W

Conclusions:

I. X<L

II. D>W

Give answer if:

A - If only conclusion I is valid.

B - If only conclusion II is valid.

C - If either conclusion I or II is valid.

D - If neither conclusion I or II is valid.

E - If both the conclusion I and II are valid.

Answer : A

Explanation

Only conclusion I is valid. X is shorter than L.

In the following question some symbols are used with the letters having the following meanings as illustrated below:

A&B indicates that A is neither higher than nor equal to B

A%B indicates that A is not higher than B

A8B indicates that A is neither shorter than nor equal to B

A$B indicates that A is neither shorter nor higher than B

A@B indicates that A is not shorter than B

Now, in the following question, assuming the given statements to be valid, find out which of the two conclusions I and II given below them is /are definitely valid.

Q 4 - Statements: P@Q, Q8C, P%D

Conclusions:

I. D$Q

II. D8Q

Give answer if:

A - If only conclusion I is valid.

B - If only conclusion II is valid.

C - If either conclusion I or II is valid.

D - If neither conclusion I or II is valid.

E - If both the conclusion I and II are valid.

Answer : C

Explanation

Here either D is higher than Q or equal to Q. Hence option C is chosen.

In this question, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions.

Q 5 - Statements: A≥W>L = M

Conclusions:

I. A>M

II. P>W

Give answer if:

A - If only conclusion I is valid.

B - If only conclusion II is valid.

C - If either conclusion I or II is valid.

D - If neither conclusion I or II is valid.

E - If both the conclusion I and II are valid.

Answer : A

Explanation

Only I is correct, hence option A is correct.

In this question, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions.

Q 6 - Statements: H>K<F≥L = M≥E>Z

Conclusions:

I. F>E

II. F = E

Give answer if:

A - If only conclusion I is valid.

B - If only conclusion II is valid.

C - If either conclusion I or II is valid.

D - If neither conclusion I or II is valid.

E - If both the conclusion I and II are valid.

Answer : C

Explanation

Either I or II is correct. Hence option C is correct.

In the following question, some symbols are used with the letters having the following meanings as illustrated below:

M×N suggests that M is not higher than N

M∼N suggests that M is neither shorter than nor equal to N

M&N suggests that M is neither higher than nor equal to N

M()N suggests that M is neither shorter nor higher tha

M#N suggests that M is not shorter than N

In the following question, assuming the given statements to be valid, find out which of the two conclusions I and II given below them is /are definitely valid.

Q 7 - Statements: M()K, K∼E, K&S, M#P, P∼N

Conclusions:

I. K#P

II. M&S

Give answer:

A - If only conclusion I is valid.

B - If only conclusion II is valid.

C - If either conclusion I or II is valid.

D - If neither conclusion I or II is valid.

E - If both the conclusion I and II are valid.

Answer : E

Explanation

Both the conclusions are valid. Hence option E is correct.

In the following question, some symbols are used with the letters having the following meanings as illustrated below:

M×N suggests that M is not higher than N

M∼N suggests that M is neither shorter than nor equal to N

M&N suggests that M is neither higher than nor equal to N

M()N suggests that M is neither shorter nor higher tha

M#N suggests that M is not shorter than N

In the following question, assuming the given statements to be valid, find out which of the two conclusions I and II given below them is /are definitely valid.

Q 8 - Statements: V()A, A∼C, C#G, G#I

Conclusions:

I. V∼C

II. C#I

Give answer:

A - If only conclusion I is valid.

B - If only conclusion II is valid.

C - If either conclusion I or II is valid.

D - If neither conclusion I or II is valid.

E - If both the conclusion I and II are valid.

Answer : E

Explanation

Both the conclusions are valid, hence option E is correct.

In the following question, some symbols are used with the letters having the following meanings as illustrated below:

Y\Z suggests that Y is not higher than Z

Y+Z suggests that Y is neither shorter than nor equal to Z

Y-Z suggests that Y is neither higher than nor equal to Z

Y∗Z suggests that Y is neither shorter nor higher than Z

Y = Z suggests that Y is not shorter than Z

In the following question, assuming the given statements to be valid, find out which of the two conclusions I and II given below them is /are definitely valid.

Q 9 - Statements: W∗A, A+E, A-U, W = P, P+N

Conclusions:

I. A = P

II. W-U

Give answer:

A - If only conclusion I is valid.

B - If only conclusion II is valid.

C - If either conclusion I or II is valid.

D - If neither conclusion I or II is valid.

E - If both the conclusion I and II are valid.

Answer : E

Explanation

Both the conclusions are valid. Hence option E is correct.

In the following question, some symbols are used with the letters having the following meanings as illustrated below:

Y\Z suggests that Y is not higher than Z

Y+Z suggests that Y is neither shorter than nor equal to Z

Y-Z suggests that Y is neither higher than nor equal to Z

Y∗Z suggests that Y is neither shorter nor higher than Z

Y = Z suggests that Y is not shorter than Z

In the following question, assuming the given statements to be valid, find out which of the two conclusions I and II given below them is /are definitely valid.

Q 10 - Statements: D+Q, Q-G, G∗L

Conclusions:

I. L = D

II. L = Q

Give answer:

A - If only conclusion I is valid.

B - If only conclusion II is valid.

C - If either conclusion I or II is valid.

D - If neither conclusion I or II is valid.

E - If both the conclusion I and II are valid.

Answer : D

Explanation

Neither L is higher than or equal to D nor L is higher than or equal to Q. Hence option D is correct.


reasoning_inequality.htm

Advertisements