Theme Detection Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Theme Detection. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - IFTTT application has two functionalities; one is “this” button and another is “that” button. Through this application, we can glow a smart led bulb every time when there is one comment on your facebook status. The first part is done through “this” tab and later with “that” tab.

This means;

Options :

A - The “this” tab is for action which works on the triggering action of “that”

B - The “that” tab is for action which works on the triggering action of “this”

C - Both a and b

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Glowing led bulb is an action that is actuated by the condition of comment on facebook status.

Q 2 - There is no doubt that smartphones have now become a part of our day to day life but at the same time it is creating an addiction. Instead of using it in useful manner, people are using it for chatting on whatasapp, playing games, surfing on facebook etc. Very rarely people are using it up to its full advantage.

Through this passage, judge the mood of the author

Options :

A - Judgmental

B - Optimistic

C - Happy

D - Angry

Answer : A

Explanation

Of course, the author is judgmental about the use of smartphones among the common people.

Q 3 - Software jobs are paying an average starting salary that is higher than those of core industries. That is the reason that a lot of candidates are preferring branches like IT and CSE over EE or Mechanical. A survey report shows that working for longer hours just by sitting in front of the computer is creating many physical diseases to the tech savvy engineers but the numbers are comparatively lower for engineers working in core sectors.

Through this passage, the author is trying to convey that;

Options :

A - People should not sit for longer hours in front of the computer.

B - Core jobs are not bad enough just because of low starting salary.

C - When it comes to work, health matters more than salary.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Clearly, the author has prioritized health over money through this passage.

Q 4 - Conventional resources of fuel like coal and wood are degrading day by day. If not reserved from now, these will completely vanish from the earth resulting in global warming and natural disaster. On the other hand, there are no such limitations on nonconventional resources like sun light, waves, water, wind etc.

Through this passage, the author is

Options :

A - Telling about the problem that the world is going to face in the near future.

B - Advising people not to use conventional resources at all.

C - Converting the message that people should switch over to non-conventional resources and should use the conventional resources to a minimum extent.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Clearly, the close reading of the passage can describe the theme of the passage.

Q 5 - Depletion of the ozone layer is the main point of concern nowadays in this world. Due to the over-utilization of ACs in cars and other industries, heavy amount of carbon monoxide and carbon dioxide is emitted and these are creating pit holes in the ozone layer. This may lead to the entry of more and more harmful rays into the earth.

Which statement best supports the passage?

Options :

A - Ozone layer is important to be secured.

B - No one is paying attention in preserving ozone layer.

C - Care should be taken to preserve the ozone layer.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C best describes the theme of the passage.

Q 6 - Initial installation of solar system is very costly as it costs around 2-3 lakh rupees for fully commercializing a double-storeyed building. But this is important and profitable in the long run. Important in the sense that the rate at which conventional power sources are decreasing we have to depend upon non-conventional sources and profitable in the sense that after 2-3 years, you recover your installation cost and can enjoy free electricity.

The statement that supports the view of the author is

Options :

A - People should go for private solar electrification.

B - People should not go for private solar electrification.

C - People should wait till the price of installation comes down further.

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A best describes the theme of the passage.

Q 7 - A high end meeting was conducted in between UNESCO and the international organizations representing the three major sectors of the book industry. They decided to tile Inchon as world book capital.

Which can be concluded from the passage?

Options :

A - China has full control over UNESCO.

B - Beijing should be chosen for the above.

C - Incheon has shown its capability and is worthy for this coveted title.

D - World book capital is announced to encourage literates to visit that place.

Answer : C

Explanation

Option C is the best conclusion because an institution like UNESCO will neither come under pressure of any country nor it will reward a place for tourism purposes. Incheon is worthy to get the award.

Q 8 - In Spain, an over-speeding train derailed here recently. And in the accident 78 people were killed. Many were taken to hospital near the north-western city of Santiago de Compostela in Spain. Spain has declared three days of national mourning over the crash. Investigation report suggests that the drivers are not the experienced one.

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - The high speed train drivers must have good experience before being appointed as drivers.

B - Spain’s train service is worst.

C - Spain should increase its land route transportation through buses.

D - Spain’s train technology is not up to mark.

Answer : A

Explanation

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is option A, as life of a huge number of people is dependent on the drivers so they must be experienced ones before entering into this job.

Q 9 - Working in mini laptops is much more comfortable than big ones. They provide ease of access and are very light in weight. So people find it handy to carry anywhere they like.

Through this passage writer wants to pass the message that

Options :

A - Mini laptops are becoming more popular than big ones.

B - Big laptops are losing market interest.

C - All of the above

D - None of the above

Answer : A

Explanation

They are becoming more popular due to the fact that they are light in weight and are giving more ease of access.

Q 10 - Cost of living in Bangalore is increasing now like anything. Earlier in 2010, the standard cost of living for a single bachelor was Rs. 3000 but now it has been increased to Rs. 6000. There has been no significant increase in the basic wages of the employees working over here.

Options :

A - Basic wages are needed to be revised and hiked to match the basic life style.

B - Basic wages are independent of cost of living of the city.

C - Both A and B can stand individually true.

D - None of the above follows.

Answer : A

Explanation

Of course the basic wage should be able to make an employee to lead a normal life in the city. Hence it should be revised.

reasoning_theme_detection.htm
Advertisements