Theme Detection Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Theme Detection. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Government is working hard on implementing new schemes in the commercial sector. Through the implication of online banking and M-wallet system, transparency of the transactions are tried to be maintained. All the government trading is now done online. Systems have been modified so that people can also pay through mobile.

Through this passage, the author is trying to say that;

Options :

A - The government is trying to move towards the E-commerce sector.

B - Internet is important nowadays

C - It is better to do the transactions online.

D - Online banking and M-wallet systems are important for online transactions.

Answer : A

Explanation

Business transactions done through the Internet is called E-commerce.

Q 2 - Our grandparents usually oppose us from using shampoo daily. They are also against the choice of not using oil daily. According to them, it will create more hair fall and gradually lead to the degradation of scalp skin. Though scientists are not denying this fact completely but are indirectly promoting the shampoo company’s products.

From the above passage we can infer that

Options :

A - Using shampoo daily and skipping oil massages is not good.

B - Skipping the oil daily is good.

C - Scientists are blindly supporting the shampoo companies for money.

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Close reading of the passage and options are sufficient to arrive at the correct answer.

Q 3 - Booking a tatkal ticket in railways has now become a critical affair. People are facing the heat both with online and offline booking. The website is not advanced enough to tackle the heavy traffic. This is the major reason for people not being able to book the tickets maximum number of times. Brokers are also dominating the offline ticket counters during the tatkal hours and police is remaining silent about this. The amalgamation of new techniques and process is required to solve this.

What can be inferred from this passage?

Options :

A - Tatkal system is perfect. It is the people who need to upgrade themselves.

B - Changes should be made in the current tatkal system.

C - There is no solution to this.

D - None of the above

Answer : B

Explanation

The passage clearly puts forth the problems with the tatkal ticket booking system and is demanding solutions.

Q 4 - There has been a wide speculation regarding the government’s plan of launching a smartphone for just Rs. 251. Many are optimistic while, some are not. All have a common question about the feasibility and the profit of the company to launch a smart mobile in such a low price. The doubt is quite natural as a simple battery costs Rs. 400500 and an earphone costs Rs. 200-300, then what the company will make the profit out of such budget?

Guess the view of the author about the scheme of government

Options :

A - Optimistic

B - Pessimistic

C - Neutral

D - Puzzled

Answer : D

Explanation

Now read the above passage carefully. Here, the author is describing a scheme wherein, the government plans to launch a low budget smartphone for just Rs. 251. In the second line itself author has made the point clear that many people are not optimistic pertaining to it.

In the last sentence, the author has questioned against the cheap pricing of the mobile. Hence it is clear that, he is not sure about the scheme himself and is puzzled. Hence our answer will be option D.

Q 5 - The act of forgiving is often treated as a sign of weakness but it is indeed a strong action. It takes a lot of strength and courage to not easily get influenced with the vengeance and to forgive the person. The man who forgives is much superior than the man who hurts himself in the act of hurting someone else.

The statement that supports the passage that

Options :

A - Mercy is the best way to take revenge.

B - It is very hard to suppress your natural possession.

C - People are very easy on forgiving things that happened in past.

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A best describes the theme of the passage.

Q 6 - People blindly go to the temple and donate money to the temple trusts in the name of God. Is God really concerned about your paying money in the temple? Instead, worship your duty as this will this raise your standard.

This statement that supports the passage is

Options :

A - Worshiping your work is worshiping god.

B - Worshiping god is not necessary.

C - Paying money in the temple in the name of god is not necessary.

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A best describes the theme of the passage.

Q 7 - The Renault-Nissan has launched its low-cost Datsun brand car in India. Launching of this new model car has gone through severe cost down and technological adjustments to be fit for Indian market.

Which of the following statements can be referred from the passage?

Options :

A - Renault-Nissan is not a profit making company any more.

B - Indian market standard is poor.

C - Competition in Indian market is high.

D - China’s market is better than that of India’s.

Answer : C

Explanation

Option C is the correct answer in this regard.

Q 8 - In one of their most brutal act this year, popular banned terrorist group CPI (Maoist) had attacked a police vehicle in Bihar district last night killing 6 policemen, including ACP.

Which of the following can be inferred from the passage?

Options :

A - Police department should increase their combat training.

B - CPI (Maoist) are those group who always supports violence.

C - Govt. should fulfil demand of groups like these.

D - Govt. should increase security for all the ACPs.

Answer : B

Explanation

Option B can be inferred from the passage.

Q 9 - In a recent interview, director Anurag Kashyap had made a statement that if he would have released his film “No smoking”, a film based on quit smoking theme, now, it would have a big success.

Through this statement director means to say that

Options :

A - Taste of Indian cinema has been changed.

B - Earlier back then, number of screens was less.

C - During that time, people were not that much eager to quit smoking.

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A describes the theme of the passage very well.

Q 10 - There is always a common confusion among most of the new entrepreneurs on choosing a platform between e-commerce and SaaS(software as service provider). E-commerce because it is now trending and in popular due to its features that makes shopping experience easy and cost effective. On the other hand, SaaS sector is just like another e-commerce service for the companies who want to make their manual work automatic through paid third party software. According to author;

Options :

A - SaaS as a startup is more profitable than e-commerce.

B - E-commerce as a start up is more profitable than SaaS.

C - Both are equally profitable business.

D - None of the above

Answer : D

Explanation

Exact view of author can’t be ascertained as he has put neutral view on both sections.

reasoning_theme_detection.htm
Advertisements