Theme Detection Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Theme Detection. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - When asked upon why we should drink tea first in the morning, many give excuses that it brings back the lost taste of our tongue that we experience usually but I use warm water instead of tea. I used to get back my taste within the same time and plus I save milk, sugar and tea. You should also try that.

By the above passage, writer wants to say that;

Options :

A - Warm water can work as a substitute for morning tea.

B - Many people are unware of this fact on warm water.

C - Both a and b

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Term “many give excuses” says that many people are not aware of this fact and writer’s own experience proves that warm water can work as a substitute for morning tea.

Q 2 - Our grandparents usually oppose us from using shampoo daily. They are also against the choice of not using oil daily. According to them, it will create more hair fall and gradually lead to the degradation of scalp skin. Though scientists are not denying this fact completely but are indirectly promoting the shampoo company’s products.

From the above passage we can infer that

Options :

A - Using shampoo daily and skipping oil massages is not good.

B - Skipping the oil daily is good.

C - Scientists are blindly supporting the shampoo companies for money.

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Close reading of the passage and options are sufficient to arrive at the correct answer.

Q 3 - Even after being given a legal status by the honourable Supreme Court, gay relationship will be a taboo in India. People here think of it as a crime and think it is against the etiquette of their respective religious beliefs. No matter how hard people will show support from the outside but at their heart they will have the same disrespect towards these couples.

What can be inferred from the above passage?

Options :

A - India is a good place for gay couples to live in.

B - India is a worst place for the gay couples to live in.

C - Beliefs of the people can be changed with the due course of time.

D - None of the above

Answer : B

Explanation

The author has said nothing about the change in future vision of the people in coming days and neither is he optimistic about the acceptance of the gay couples in India. Hence option B is the appropriate message that can be inferred.

Q 4 - Social Media has now become the addiction of general public. In their spare time, you can see a lot of people wasting their time in commenting on other’s pictures or making some illogical virtual status updates. However; social media is sometimes helpful too. To gather public attention regarding any important message or to do an online campaign of your business and product, this is the best platform.

Through this passage, one thing can be inferred that

Options :

A - Social Media should be banned as it is making people mentally sick.

B - Do the online campaign of your business on Social Media.

C - There is both positive and negative sides of using Social Media.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

A simple reading of the passage can lead us to the correct answer.

Q 5 - For ecological balance, it is important to have 33% of the world to be filled with trees but on the current scenario it is only 22%. It is very hard to convince people not to cut trees for their needs. An indirect way is to switch to e-paper from paper.

This statement that supports the passage that

Options :

A - Number of trees should be increased.

B - Cutting of trees is going to affect the ecological balance.

C - Saving the paper is saving the tree.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C best describes the theme of the passage.

Q 6 - Stereotactic surgery is an alternative to conventional surgery. In the former, there is no surgery performed over the patient. Instead high power gamma and UV rays are passed to kill the tumour cells present inside the body. But it actually makes the body weak and various other problems like hair fall, itching, loss of sensitivity of the skin do happen.

The statement that supports the passage is

Options :

A - Stereotactic surgery is not always good over normal surgery.

B - Stereotactic surgery should be avoided.

C - Normal surgery should be avoided.

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A best describes the theme of the passage.

Q 7 - The basic principle to expand your business is that the company should be more service-oriented rather than focus only on the production. This requires the active participation of the managers with the other people rather than just working on the products and the assemblies.

The passage well describes:

Options :

A - Focus on service not on production

B - In the upcoming days, the most need factor will be interpersonal skills.

C - Managers should be good at talking to people.

D - None of the above are well describing the passage.

Answer : B

Explanation

Unless you have some interpersonal skills, it is difficult to maintain the smooth sailing of the production.

Q 8 - At least 27 children have been killed due to contaminated mid-day meal in their school at dharmashati gandaman in the saran district of bihar.it is country’s worst mid-day meal tragedy.

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - Mid-day meal should be banned.

B - Mid-day meal’s standard is very poor because of lack of regular inspection.

C - Govt. should announce jail for the headmaster in charge.

D - Children should take their own tiffin from home and should avoid consuming the mid-day meal.

Answer : B

Explanation

Tragedy happened because of carelessness so regular inspection should be there. From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is option B.

Q 9 - Indian cinema industry lost one of its most iconic actor Pran on 12th July 2013. His negative role is a source of admiration for many darkness portraying characters till even today. So it is a no wonder that he is a villain man of our Indian Cinema.

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - Pran is a bad actor.

B - Pran is better than his fellow actors.

C - Like other actors of his era, Pran has also earned name and fame which will be remembered by generations to come.

D - Pran is a strong man as he has lived for 93 years.

Answer : C

Explanation

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is option C. As it is mentioned in the passage that Pran has personified darkness. So he has his name and fame which can be in the memories for centuries to come.

Q 10 - Though Indian government implemented reservation for transgenders in job but is not successful yet giving them equal rights among society. They may not need to beg now on road side but have to face same social trauma at their work place.

Options :

A - Reservation at workplace has no positive effect for transgenders.

B - Government should immediately take steps to make them socially stabilize.

C - Apart from government, every individual needs to accept them as normal human being.

D - None of the above follows.

Answer : C

Explanation

When each individual will treat them as normal human being, their instability in society will vanish.

reasoning_theme_detection.htm
Advertisements