Theme Detection Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Theme Detection. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Bookish knowledge is not sufficient to educate a child to lead a strong life in future. Rather he/she should be taught about the act of handling the problem that is coming in real-life situation. By simulation of various types of situations, a child should be taught about the act of self-defense in real life.

The passage clearly talks about:

Options :

A - Book knowledge not being sufficient.

B - A child should be made to work and earn money, then only he/she can understand the real life pain.

C - Real education can only take place if the child is physically strong.

D - To encourage real education, involve the child in real life situations.

Answer : D

Explanation

The answer can be best understood by reading the passage.

Q 2 - Roads of X city are not in good condition and the rides become hellish in rainy season. People find it dangerous to ride the bike because of non-visibility of the big holes due to filling of water. School children choose different paths that have more rush than usual.

Choose the best statement from the passage;

Options :

A - Road of city X is not good.

B - Road of city X need to be modified as soon as possible.

C - Road of city X is good.

D - None of the above

Answer : B

Explanation

Option B is the best statement.

Q 3 - A new trend has come up wherein people are preferring contact lenses over the normal glasses. It gives new looks to your eyes and there is no tension of being perceived as a person who is nothing except a pair of glasses. But every coin has another side. Many times it has been noticed that by mistake strong physical contact of any object with the eye having contact lenses have worsened the situation.

Through this passage, the author is trying to say that;

Options :

A - Contact lenses should be avoided.

B - Normal glasses are no longer attracting the people.

C - Wear the contact lenses at your own risk.

D - Everything has its good side as well as bad side.

Answer : D

Explanation

This is because the author has talked upon the positive and negative points of wearing contact lenses with equal magnitude.

Q 4 - There has been a wide speculation regarding the government’s plan of launching a smartphone for just Rs. 251. Many are optimistic while, some are not. All have a common question about the feasibility and the profit of the company to launch a smart mobile in such a low price. The doubt is quite natural as a simple battery costs Rs. 400500 and an earphone costs Rs. 200-300, then what the company will make the profit out of such budget?

Guess the view of the author about the scheme of government

Options :

A - Optimistic

B - Pessimistic

C - Neutral

D - Puzzled

Answer : D

Explanation

Now read the above passage carefully. Here, the author is describing a scheme wherein, the government plans to launch a low budget smartphone for just Rs. 251. In the second line itself author has made the point clear that many people are not optimistic pertaining to it.

In the last sentence, the author has questioned against the cheap pricing of the mobile. Hence it is clear that, he is not sure about the scheme himself and is puzzled. Hence our answer will be option D.

Q 5 - Once upon a time many argued that women cannot be employed in the army. Now they are successfully defending the country on the borders. Similarly, arguments have also been made upon the entry of dalits into the temple. Yet, it was modified. Now they are arguing that capital punishment should not be abolished.

Through the passage the author is trying to say that

Options :

A - Capital punishment should be abolished.

B - Capital punishment should not be abolished.

C - Dalits should not be allowed to temple.

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A tells us that changes happen to stances held earlier by people.

Q 6 - When people lose their faith on god, they tend to get inclined towards black magic. Many cheaters are running this market in which they create havoc among the people and draw huge amount of money. Unless any strict action has been taken, their markets will grow exponentially.

The statement that supports the passage is

Options :

A - Black magic is not good.

B - Black magic is an alternative to god’s magic.

C - Government should take necessary actions to curb the practice of black magic.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C best describes the theme of the passage.

Q 7 - The Renault-Nissan has launched its low-cost Datsun brand car in India. Launching of this new model car has gone through severe cost down and technological adjustments to be fit for Indian market.

Which of the following statements can be referred from the passage?

Options :

A - Renault-Nissan is not a profit making company any more.

B - Indian market standard is poor.

C - Competition in Indian market is high.

D - China’s market is better than that of India’s.

Answer : C

Explanation

Option C is the correct answer in this regard.

Q 8 - A Pre-planned engineering by some unknown terrorist organization group had stalled the world famous temple town of Bodh Gaya with a series of eight consecutive explosions that injured two monks severely.

What is the author trying to mention in the above paragraph.

Options :

A - Terrorist group attacks or targets crowded places.

B - There should be sufficient protection for monks.

C - Govt. should put atom bomb on these terrorist organizations.

D - Monks in Bodhgaya are good people.

Answer : A

Explanation

Terrorist groups normally attack crowded places to aim more destruction. Hence, option A is correct.

Q 9 - Researchers from San Jorge University have published a shocking fact that nearly 4% death around the globe is due to prolonged sitting for more than 3 hours. Aiding to this fact they mentioned, cutting down these long hours into small ones with some tiny gaps can increase the life expectancy by 20%.

Options :

A - Younger people should not sit for long hours at a time.

B - Older people should not sit for long hours at a time.

C - Don’t sit continuously for more than 20 minutes.

D - None of the above

Answer : D

Explanation

Nothing in particular is said about younger or older generation, neither the theme has mentioned anything about the time slot after which one should take a break.

Q 10 - Earlier people used to depend largely on local markets for their daily and commercial needs. To attract more customers, local vendors used to price products at minimum level so that they can sell on large volume. In short, less profit/item with large sale volume was their strategy. Now the same principle is followed by almost every e-commerce players and their booming has doomed maximum local vendor’s market.

Options :

A - Some local vendors are still in competition

B - No local vendors are making as much profit as they used to do before.

C - E-commerce sectors are incapable of developing their own marketing strategy.

D - Less profit/item with large sale volume was a good strategy.

Answer : A

Explanation

In the passage author has mentioned “maximum local vendor” not “all local vendors” which indicates, there are still some vendors are in competition.


reasoning_theme_detection.htm

Advertisements