Theme Detection Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Theme Detection. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Government is working hard on implementing new schemes in the commercial sector. Through the implication of online banking and M-wallet system, transparency of the transactions are tried to be maintained. All the government trading is now done online. Systems have been modified so that people can also pay through mobile.

Through this passage, the author is trying to say that;

Options :

A - The government is trying to move towards the E-commerce sector.

B - Internet is important nowadays

C - It is better to do the transactions online.

D - Online banking and M-wallet systems are important for online transactions.

Answer : A

Explanation

Business transactions done through the Internet is called E-commerce.

Q 2 - Roads of X city are not in good condition and the rides become hellish in rainy season. People find it dangerous to ride the bike because of non-visibility of the big holes due to filling of water. School children choose different paths that have more rush than usual.

Choose the best statement from the passage;

Options :

A - Road of city X is not good.

B - Road of city X need to be modified as soon as possible.

C - Road of city X is good.

D - None of the above

Answer : B

Explanation

Option B is the best statement.

Q 3 - Reservations should be there but not as in the present way. Now, people who belong to the general category are the worst sufferers in the job market. A SC category candidate who belongs to a rich family gets the unfair advantage of the caste reservation system over a poor candidate from the general category.

Through this passage, the exact suggestion that the author wants to convey is;

Options :

A - There should not be any reservation system.

B - Reservations should not be there for SC candidates

C - Reservations should be made on the basis of annual income not on the basis of caste.

D - Reservations quota should be increased for General category people.

Answer : C

Explanation

The comparison of rich and poor says it all.

Q 4 - Conventional resources of fuel like coal and wood are degrading day by day. If not reserved from now, these will completely vanish from the earth resulting in global warming and natural disaster. On the other hand, there are no such limitations on nonconventional resources like sun light, waves, water, wind etc.

Through this passage, the author is

Options :

A - Telling about the problem that the world is going to face in the near future.

B - Advising people not to use conventional resources at all.

C - Converting the message that people should switch over to non-conventional resources and should use the conventional resources to a minimum extent.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Clearly, the close reading of the passage can describe the theme of the passage.

Q 5 - If you are satisfied with the nature of the work you are doing then it is quite obvious to get a good promotion at the end of the year. This is because if you are satisfied with your work, then you will enjoy doing it and no matter how hard and challenging it would be you will always be able to accomplish it.

This statement that supports the passage is

Options :

A - Job satisfaction is directly proportional to your appraisal.

B - Job satisfaction is indirectly proportional to your appraisal.

C - Job satisfaction has no value in appraisal.

D - None of these

Answer : A

Explanation

Option A best describes the theme of the passage.

Q 6 - Unemployment is a major problem being faced by our nation at present. This is so worst in condition that good technical graduates even from IITs are sitting unemployed. This is due to the poor mentality of our people to depend upon jobs in other organizations rather than creating one for themselves and for others through entrepreneurships.

This statement that supports the passage is

Options :

A - India should create more jobs for youngsters.

B - India is behind other countries in terms of employment.

C - People of India should focus more on entrepreneurships.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C best describes the theme of the passage.

Q 7 - After Moscow’s home world athletics championships, a popular Russian pole vault lady champion announced her permanent retirement. This double Olympic champion was none other than Yelena Isinbayeva.

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - Yelena loves her country very much.

B - Yelena is the best pole vault player world has ever seen.

C - Yelena is also a very good human being.

D - Moscow is the luckiest city for Yelena.

Answer : A

Explanation

Yelena loves her country so she had decided to quit in her country. Hence, option A is the right answer.

Q 8 - The fugitive US spy agency contractor Edward Snowden has been held for more than a month at Moscow’s Sheremetyevo airport. He was wanted by the United States for leaking details of government intelligence programmes.

From the passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - If anyone betrays USA then USA will not spare him.

B - Edward Snowden has leaked US intelligence papers so US want him.

C - Edward Snowden is a betrayer.

D - Edward Snowden is a whistle blower.

Answer : B

Explanation

Option B is the statement that best supports the passage.

Q 9 - Solarin is going to be world’s most expensive smartphone, with being debugged as “Rolls Royce of smartphones”. Its price will be 9 lakhs in Indian rupees but will be launched currently in London. Manufactures have decided to launch it in Asia later in next year.

Options :

A - Manufacturers are not confident about the popularity of their product.

B - They want to enter into the market slowly rather being wild.

C - As it is very costly, it will have very less fortune to shine.

D - Rolls Royce costs exactly the same as this smartphone.

Answer : B

Explanation

As the phone is costly, manufacturers want to study the aftershock of market post its release and then will enter into other markets after doing their homework well.

Q 10 - No one on the earth has power to question another person on his/her choice of dressing. Still modern dressing style of Indian women is a questionable affair. People tend to judge the character of a women from her dressing.

Options :

A - Author supports on freedom of dressing for women.

B - Author doesn’t support on freedom of dressing for women.

C - Author is neutral on freedom of dressing for women.

D - Author’s view on freedom of dressing for women can’t be judged clearly from above passage.

Answer : A

Explanation

First sentence in the passage clears it all.

reasoning_theme_detection.htm
Advertisements