Theme Detection Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Theme Detection. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Most of the times, satisfaction with the job you are doing and your promotion are directly proportional. This is because if you do not love what you are doing, then you cannot pursue it for longer days and promotion comes with high quality performance.

Promotion in job is

Options :

A - A direct action of your love with your work

B - Irrespective of your love with your work

C - Apart from one individuals love for work, it depends upon some other factors too.

D - 90% of the time it is the love for your work that will give you promotion.

Answer : D

Explanation

This is because the author has used the phrase Most of the times.

Q 2 - Communication error is common nowadays. Without understanding what the other person is saying, people are misinterpreting the thoughts and are getting involved in cold wars. Sometimes, misunderstandings may also lead to heavy bull fight.

Through this passage, the author is trying to say that;

Options :

A - Misunderstanding and misinterpretation of others thoughts can lead to fights

B - People do not know how to communicate effectively

C - People should learn the manners of behaving like animals

D - There are two type of war present, viz, cold war and hot war.

Answer : A

Explanation

Through the passage, the author is trying to talk about misunderstanding in interpretation of others thought and how that leads to fight.

Q 3 - Reservations should be there but not as in the present way. Now, people who belong to the general category are the worst sufferers in the job market. A SC category candidate who belongs to a rich family gets the unfair advantage of the caste reservation system over a poor candidate from the general category.

Through this passage, the exact suggestion that the author wants to convey is;

Options :

A - There should not be any reservation system.

B - Reservations should not be there for SC candidates

C - Reservations should be made on the basis of annual income not on the basis of caste.

D - Reservations quota should be increased for General category people.

Answer : C

Explanation

The comparison of rich and poor says it all.

Q 4 - Apart from the advantages, the use of mobile phones has many disadvantages too. Emission of harmful radiation is one of them. While using mobile phones, every person is exposed to some radiation that is very harmful to heart and brain. Many bigger mobile manufacturers are inserting a small chip to curb that radiation. But that small chip comes for double the price. Poor people cannot afford such things.

What should be the solution to this?

Options :

A - Avoid the use of mobile phones.

B - Do not use phone for longer times.

C - Government should provide these chips at lesser prices.

D - None of the above is a suitable solution.

Answer : D

Explanation

Author has put forward the ease and difficulty of using chips and mobile phones. So, no certain solution can be ascertained.

Q 5 - Today fashion is following new trends. A lot of people are wasting their time on fashion sites. No matter how hard we try but efforts should be made to prevent youngsters from getting addicted to these websites.

From the passage, the statement that best supports the theme of the passage is

Options :

A - Fashion is much needed.

B - We can judge ones personality by ones craze about fashion.

C - Fashion is necessary but one should not waste much time in it.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C best explains the theme of the passage.

Q 6 - Unemployment is a major problem being faced by our nation at present. This is so worst in condition that good technical graduates even from IITs are sitting unemployed. This is due to the poor mentality of our people to depend upon jobs in other organizations rather than creating one for themselves and for others through entrepreneurships.

This statement that supports the passage is

Options :

A - India should create more jobs for youngsters.

B - India is behind other countries in terms of employment.

C - People of India should focus more on entrepreneurships.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C best describes the theme of the passage.

Q 7 - After Moscows home world athletics championships, a popular Russian pole vault lady champion announced her permanent retirement. This double Olympic champion was none other than Yelena Isinbayeva.

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - Yelena loves her country very much.

B - Yelena is the best pole vault player world has ever seen.

C - Yelena is also a very good human being.

D - Moscow is the luckiest city for Yelena.

Answer : A

Explanation

Yelena loves her country so she had decided to quit in her country. Hence, option A is the right answer.

Q 8 - Yesterday an Indian airline accidentally landed into the Kolkata airport; thereby killing 2 passengers and injured more than 150 others. It is the third such accident that occurred in this single month.

From the passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - Travelling in airlines is no safer now-a days.

B - People should keep travelling in airlines.

C - Indian airlines should be banned.

D - Passengers should be provided with parachutes.

Answer : A

Explanation

Option A is the statement that best supports the passage.

Q 9 - Should our politicians, like Caesars wife, be above suspicion? Or should they be condemned even before they are heard and cast into political wilderness if they are convicted even by a lower court? Should they be presumed innocent till proven guilty, and till then left to strut around with all the trappings of power?

What is the writers state of mind while writing the passage?

Options :

A - Confident

B - Rigid

C - Puzzled

D - Pessimistic

Answer : C

Explanation

The writer is puzzled as we can see from the para. Hence, the answer is option C.

Q 10 - Horoscope reading nowadays has become an essential part for a newborn child. There were instances where many times these predictions had went wrong and viceversa too.

Through this passage, writer is:

Options :

A - Optimistic about horoscope reading

B - Pessimistic about horoscope reading

C - Neutral about horoscope reading

D - None of the above

Answer : C

Explanation

The use of the word vice-versa in the passage says that writer is neutral about it without jumping in to any particular conclusion.

reasoning_theme_detection.htm
Advertisements