Theme Detection Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Theme Detection. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Often people complain about the social media depicting the reason that it is killing their valuable time but this is not the fault of social media. You must learn the way of controlling your desires to get rid out of it. Instead of utilizing it just for showcasing your status and face, it can be used as a tool of information.

According to the passage, the social media

Options :

A - Is a boon for the people

B - Is a bane for the people

C - Can be a boon or bane depending upon its utilization.

D - None of the above follows.

Answer : C

Explanation

The social media is a boon when used for a good purpose. Otherwise it is a bane as it kills our valuable time.

Q 2 - Online shopping has changed the face of shopping since the past few years. People are going crazy and buying their stuffs online. It gives them the variety and the ease to choose by sitting comfortably at home. But sometimes they are following some consequences like, not the same colour product as shown on website, not that much good and strong as written etc.

Through this passage, the author is trying to say that;

Options :

A - Online shopping is good

B - Online shopping is bad

C - Nothing can be said

D - People are losing their judging capability

Answer : C

Explanation

This is because the author is talking about both the positive and negative aspects of online shopping.

Q 3 - Software jobs are paying an average starting salary that is higher than those of core industries. That is the reason that a lot of candidates are preferring branches like IT and CSE over EE or Mechanical. A survey report shows that working for longer hours just by sitting in front of the computer is creating many physical diseases to the tech savvy engineers but the numbers are comparatively lower for engineers working in core sectors.

Through this passage, the author is trying to convey that;

Options :

A - People should not sit for longer hours in front of the computer.

B - Core jobs are not bad enough just because of low starting salary.

C - When it comes to work, health matters more than salary.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Clearly, the author has prioritized health over money through this passage.

Q 4 - There has been a wide speculation regarding the governments plan of launching a smartphone for just Rs. 251. Many are optimistic while, some are not. All have a common question about the feasibility and the profit of the company to launch a smart mobile in such a low price. The doubt is quite natural as a simple battery costs Rs. 400500 and an earphone costs Rs. 200-300, then what the company will make the profit out of such budget?

Guess the view of the author about the scheme of government

Options :

A - Optimistic

B - Pessimistic

C - Neutral

D - Puzzled

Answer : D

Explanation

Now read the above passage carefully. Here, the author is describing a scheme wherein, the government plans to launch a low budget smartphone for just Rs. 251. In the second line itself author has made the point clear that many people are not optimistic pertaining to it.

In the last sentence, the author has questioned against the cheap pricing of the mobile. Hence it is clear that, he is not sure about the scheme himself and is puzzled. Hence our answer will be option D.

Q 5 - Depletion of the ozone layer is the main point of concern nowadays in this world. Due to the over-utilization of ACs in cars and other industries, heavy amount of carbon monoxide and carbon dioxide is emitted and these are creating pit holes in the ozone layer. This may lead to the entry of more and more harmful rays into the earth.

Which statement best supports the passage?

Options :

A - Ozone layer is important to be secured.

B - No one is paying attention in preserving ozone layer.

C - Care should be taken to preserve the ozone layer.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C best describes the theme of the passage.

Q 6 - Many students prefer to study till late nights but recent research has showed that this habit causes a hindrance and creates problems in leading healthier lifestyles. Instead of this, one can go for early hour studies. This is beneficial and guarantees you better memorising.

The statement that supports the passage that

Options :

A - Early morning study is better than late night study.

B - Studying late nights is not good.

C - Studying should be done in day time only.

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A best explains the theme of the passage.

Q 7 - A high end meeting was conducted in between UNESCO and the international organizations representing the three major sectors of the book industry. They decided to tile Inchon as world book capital.

Which can be concluded from the passage?

Options :

A - China has full control over UNESCO.

B - Beijing should be chosen for the above.

C - Incheon has shown its capability and is worthy for this coveted title.

D - World book capital is announced to encourage literates to visit that place.

Answer : C

Explanation

Option C is the best conclusion because an institution like UNESCO will neither come under pressure of any country nor it will reward a place for tourism purposes. Incheon is worthy to get the award.

Q 8 - In Spain, an over-speeding train derailed here recently. And in the accident 78 people were killed. Many were taken to hospital near the north-western city of Santiago de Compostela in Spain. Spain has declared three days of national mourning over the crash. Investigation report suggests that the drivers are not the experienced one.

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - The high speed train drivers must have good experience before being appointed as drivers.

B - Spains train service is worst.

C - Spain should increase its land route transportation through buses.

D - Spains train technology is not up to mark.

Answer : A

Explanation

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is option A, as life of a huge number of people is dependent on the drivers so they must be experienced ones before entering into this job.

Q 9 - Most people go weak and nerd by the age of 70. But at this old age too, our Big B Amitabh Bachhan is glowing in his young skin. With his each passing Bday, he is becoming more charming and his performance is becoming extravagantly classier.

Options :

A - At older age too skin can glow.

B - At older age too working profession can be managed.

C - None of the above follows.

D - Both A and B

Answer : D

Explanation

Both the statements A and B are indirectly told in the given statement.

Q 10 - No one on the earth has power to question another person on his/her choice of dressing. Still modern dressing style of Indian women is a questionable affair. People tend to judge the character of a women from her dressing.

Options :

A - Author supports on freedom of dressing for women.

B - Author doesnt support on freedom of dressing for women.

C - Author is neutral on freedom of dressing for women.

D - Authors view on freedom of dressing for women cant be judged clearly from above passage.

Answer : A

Explanation

First sentence in the passage clears it all.

reasoning_theme_detection.htm
Advertisements