Theme Detection Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Theme Detection. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Art is such a thing that it does not require anybody’s interference. It demands one’s self involvement and recreation abilities rather than any other person’s order. So, in order to give the world class popularity to your art, involve your own creativity.

The statement that best supports the decision is:

Options :

A - Art is a self-doing act

B - You need a lonely place to your art

C - Art cannot be done in a crowded place

D - Self-realization of the act is important

Answer : A

Explanation

The passage well describes the act of self-doing in art.

Q 2 - Using a plastic bottle for more than 6 months is dangerous for health. This is because after a certain period of time the elements used to prepare that bottle start changing their properties and they tend to become more toxic which in turn mix with the material that you put inside that bottle. So next time you are buying a bottle, make sure that you change it within 6 months.

Through this passage the author is exactly trying to say that;

Options :

A - Using of plastic bottles is not good.

B - Instead of plastic, go for any other material

C - Do not use any plastic bottle for more than 6 months.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

A careful reading of the passage along with the options can lead us to the correct answer.

Q 3 - The condition of the railway pantry system was worst a few years back. It was being managed by the government. But, since its privatization; there is a significant improvement in the quality and service. Now it is time to privatize the entire banking sector running under the government.

What exactly is the author trying to say about the banks?

Options :

A - Banking sectors are doing good.

B - Banking sectors are in a much better condition than the railways.

C - Railways is in much better condition than the banking sector.

D - Banking service is not up to the mark as expected.

Answer : D

Explanation

The intention of privatizing the banking sector by comparing it with the railways is defining the intention of the author.

Q 4 - The number of farmers committing suicide has increased exponentially over the past few years. A recent report shows that in the capital of India, Delhi, the rate of increase in farmer suicide is 20% as compared to previous year. Instead of implementation of schemes and initiatives for farmers, the situation is going out of control.

The best suggestion that can be inferred from the above passage is

Options :

A - Government should launch more schemes.

B - Government should focus on other problems as this is beyond control.

C - Government should investigate the root cause of farmer suicide and then take steps accordingly.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C gives a logical solution to the problems mentioned in the passage.

Q 5 - Depletion of the ozone layer is the main point of concern nowadays in this world. Due to the over-utilization of ACs in cars and other industries, heavy amount of carbon monoxide and carbon dioxide is emitted and these are creating pit holes in the ozone layer. This may lead to the entry of more and more harmful rays into the earth.

Which statement best supports the passage?

Options :

A - Ozone layer is important to be secured.

B - No one is paying attention in preserving ozone layer.

C - Care should be taken to preserve the ozone layer.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C best describes the theme of the passage.

Q 6 - Stereotactic surgery is an alternative to conventional surgery. In the former, there is no surgery performed over the patient. Instead high power gamma and UV rays are passed to kill the tumour cells present inside the body. But it actually makes the body weak and various other problems like hair fall, itching, loss of sensitivity of the skin do happen.

The statement that supports the passage is

Options :

A - Stereotactic surgery is not always good over normal surgery.

B - Stereotactic surgery should be avoided.

C - Normal surgery should be avoided.

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A best describes the theme of the passage.

Q 7 - After Moscow’s home world athletics championships, a popular Russian pole vault lady champion announced her permanent retirement. This double Olympic champion was none other than Yelena Isinbayeva.

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - Yelena loves her country very much.

B - Yelena is the best pole vault player world has ever seen.

C - Yelena is also a very good human being.

D - Moscow is the luckiest city for Yelena.

Answer : A

Explanation

Yelena loves her country so she had decided to quit in her country. Hence, option A is the right answer.

Q 8 - Yesterday an Indian airline accidentally landed into the Kolkata airport; thereby killing 2 passengers and injured more than 150 others. It is the third such accident that occurred in this single month.

From the passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - Travelling in airlines is no safer now-a days.

B - People should keep travelling in airlines.

C - Indian airlines should be banned.

D - Passengers should be provided with parachutes.

Answer : A

Explanation

Option A is the statement that best supports the passage.

Q 9 - Indian cinema industry lost one of its most iconic actor Pran on 12th July 2013. His negative role is a source of admiration for many darkness portraying characters till even today. So it is a no wonder that he is a villain man of our Indian Cinema.

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is:

Options :

A - Pran is a bad actor.

B - Pran is better than his fellow actors.

C - Like other actors of his era, Pran has also earned name and fame which will be remembered by generations to come.

D - Pran is a strong man as he has lived for 93 years.

Answer : C

Explanation

From the above passage, the statement that best supports the theme of the passage is option C. As it is mentioned in the passage that Pran has personified darkness. So he has his name and fame which can be in the memories for centuries to come.

Q 10 - After the cross border issues that happened last month, Pakistan is getting prepared to have a face-off with India. Pakistan is not self sufficient from financial point of view. It is getting financial support from China and China pulls their huge profit from Indian market as their products are very popular in India. By this, author wants to convey message that

Options :

A - Chinese products have more quality than any other product.

B - India must attack China first.

C - If we stop purchasing Chinese products in India, then indirectly Pakistan will lose its backbone.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

As Pakistan is getting funds from China, cutting off Chinese products in Indian market will create a huge turmoil for Pakistan.

reasoning_theme_detection.htm
Advertisements