Theme Detection Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Theme Detection. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Bookish knowledge is not sufficient to educate a child to lead a strong life in future. Rather he/she should be taught about the act of handling the problem that is coming in real-life situation. By simulation of various types of situations, a child should be taught about the act of self-defense in real life.

The passage clearly talks about:

Options :

A - Book knowledge not being sufficient.

B - A child should be made to work and earn money, then only he/she can understand the real life pain.

C - Real education can only take place if the child is physically strong.

D - To encourage real education, involve the child in real life situations.

Answer : D

Explanation

The answer can be best understood by reading the passage.

Q 2 - Online shopping has changed the face of shopping since the past few years. People are going crazy and buying their stuffs online. It gives them the variety and the ease to choose by sitting comfortably at home. But sometimes they are following some consequences like, not the same colour product as shown on website, not that much good and strong as written etc.

Through this passage, the author is trying to say that;

Options :

A - Online shopping is good

B - Online shopping is bad

C - Nothing can be said

D - People are losing their judging capability

Answer : C

Explanation

This is because the author is talking about both the positive and negative aspects of online shopping.

Q 3 - Counting the most recent one, it will be three times that Pakistan has crossed the LOC since the beginning of this year. There has been many misfiring on the border and that resulted in the death of 7 Pakistani and 4 Indian soldiers. India has always maintained itself as a peace-loving country, avoiding unnecessary strict war actions but this time the water has gone above the head level.

The author is trying to say that

Options :

A - India should remain silent on this matter.

B - India should go for a bilateral talk again with Pakistan giving them one last chance.

C - It is the time that India should take strict action and should declare war against Pakistan.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

The use of the phrase The water has gone above the head level best defines the answer.

Q 4 - If any child wants to experience true education then he/she must go through the real life situations. These situations compel the children to come out of his/her comfort zone and to act a member zone of unity. This creates a special image and the education gained through this remains a lesson for the lifetime.

From the passage, one thing can be assured that the real education

Options :

A - Can be experienced through real life action and stimulation.

B - Can be experienced if the children are strong enough.

C - Is not available in schools.

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A best describes the theme of the passage.

Q 5 - The role of school in transferring the traditional values from one generation to another generation is very important. Nowadays, as families have taken the responsibility of transferring these values, the value of education has weakened.

In transferring of the wealth of tradition

Options :

A - Economy has major role

B - Family has no major role

C - Family has no role

D - None of the above

Answer : B

Explanation

Option B says that majority of the traditional values come from school, not family.

Q 6 - When people lose their faith on god, they tend to get inclined towards black magic. Many cheaters are running this market in which they create havoc among the people and draw huge amount of money. Unless any strict action has been taken, their markets will grow exponentially.

The statement that supports the passage is

Options :

A - Black magic is not good.

B - Black magic is an alternative to gods magic.

C - Government should take necessary actions to curb the practice of black magic.

D - None of the above

Answer : C

Explanation

Option C best describes the theme of the passage.

Q 7 - The basic principle to expand your business is that the company should be more service-oriented rather than focus only on the production. This requires the active participation of the managers with the other people rather than just working on the products and the assemblies.

The passage well describes:

Options :

A - Focus on service not on production

B - In the upcoming days, the most need factor will be interpersonal skills.

C - Managers should be good at talking to people.

D - None of the above are well describing the passage.

Answer : B

Explanation

Unless you have some interpersonal skills, it is difficult to maintain the smooth sailing of the production.

Q 8 - As per the current news, a storming earthquake of having 6.8 measurements on Richter scale has jolted north-west province of China followed by over 300 aftershocks. Until now, 97 loss of lives and injury of over 400 people have been reported.

What is the author trying to mention in the passage?

Options :

A - Earthquake is deadly in nature as it can destroy any place.

B - Richter scale should be used by every city of China.

C - There is always natural disasters taking place in China.

D - People of China should be aware about these natural hazards.

Answer : A

Explanation

Option A is the correct answer because the author is trying to say about the impact of an earthquake.

Q 9 - Should our politicians, like Caesars wife, be above suspicion? Or should they be condemned even before they are heard and cast into political wilderness if they are convicted even by a lower court? Should they be presumed innocent till proven guilty, and till then left to strut around with all the trappings of power?

What is the writers state of mind while writing the passage?

Options :

A - Confident

B - Rigid

C - Puzzled

D - Pessimistic

Answer : C

Explanation

The writer is puzzled as we can see from the para. Hence, the answer is option C.

Q 10 - Though Indian government implemented reservation for transgenders in job but is not successful yet giving them equal rights among society. They may not need to beg now on road side but have to face same social trauma at their work place.

Options :

A - Reservation at workplace has no positive effect for transgenders.

B - Government should immediately take steps to make them socially stabilize.

C - Apart from government, every individual needs to accept them as normal human being.

D - None of the above follows.

Answer : C

Explanation

When each individual will treat them as normal human being, their instability in society will vanish.

reasoning_theme_detection.htm
Advertisements