Coded Relationship - Solved Examples


Advertisements


If A + X means A is father of X

A - X means A is mother of X

A ∗ X means A is son of X

A / X means A is daughter of X

Then answer the following question based on the data above.

Q 1 − How is P related to R in P+Q-R.?

A - Grandfather

B - Grandmother

C - Father

D - Mother

Answer - A

Explanation

P is grandfather of R.


If A + X means A is father of X

A - X means A is mother of X

A ∗ X means A is son of X

A / X means A is daughter of X

Then answer the following question based on the data above.

Q 2 − Which of the following states A is grandmother of C?

A - A - B + C

B - A + B + C

C - A / B - C

D - A ∗ B - C

Answer - A

Explanation

A - B + C means A is grandmother of C.


If A + X means A is father of X

A - X means A is mother of X

A ∗ X means A is son of X

A / X means A is daughter of X

Then answer the following question based on the data above.

Q 3 − In A ∗ B / C - D how is B related to D?

A - Mother

B - Sister

C - Niece

D - Grand mother

Answer - B

Explanation

B is sister of D.


If A + X means A is father of X

A - X means A is mother of X

A ∗ X means A is son of X

A / X means A is daughter of X

Then answer the following question based on the data above.

Q 4 − In M + N + C, how is C related to M?

A - Son

B - Daughter

C - Granddaughter

D - Grandson

Answer - D

Explanation

If we look at the pattern, then it is clear that C is M’s grandson.


If A + X means A is father of X

A - X means A is mother of X

A ∗ X means A is son of X

A / X means A is daughter of X

Then answer the following question based on the data above.

Q 5 − In P ∗ Q / R - S, how is S related to Q?

A - Mother

B - Sister

C - Niece

D - Can’t be determined

Answer - D

Explanation

As we don’t know the gender of S so relation between S and Q can’t be determined.


If A + X means A is father of X

A - X means A is mother of X

A ∗ X means A is son of X

A / X means A is daughter of X

Then answer the following question based on the data above.

Q 6 − Which of the following suggests that M is great grandfather of P?

A - M ∗ N / O / P

B - M + O + P

C - M + N - O + P

D - M ∗ O ∗ P

Answer - C

Explanation

From option C, we can deduce that M is great grandfather of P.


If A + X means A is father of X

A - X means A is mother of X

A ∗ X means A is son of X

A / X means A is daughter of X

Then answer the following question based on the data above.

Q 7 − How is A related to D in A + B - D?

A - Grandfather

B - Grandmother

C - Father

D - Mother

Answer - A

Explanation

A is grandfather of D.


If A + X means A is father of X

A - X means A is mother of X

A ∗ X means A is son of X

A / X means A is daughter of X

Then answer the following question based on the data above.

Q 8 − How is B related to D in A + B - C + D?

A - Grandmother

B - Grandfather

C - Mother

D - Father

Answer - A

Explanation

B is D’s grandmother.


If A + X means A is father of X

A - X means A is mother of X

A ∗ X means A is son of X

A / X means A is daughter of X

Then answer the following question based on the data above.

Q 9 − In A / B + C, how is A related to C?

A - Daughter

B - Sister

C - Mother

D - Niece

Answer - B

Explanation

A is sister of C in the above pattern.


If A + X means A is father of X

A - X means A is mother of X

A ∗ X means A is son of X

A / X means A is daughter of X

Then answer the following question based on the data above.

Q 10 − In P &lowastl; Q / R, how is R related to P?

A - Grandfather

B - Grandmother

C - Grandson

D - Can’t be determined.

Answer - D

Explanation

From the above arrangement, we can’t know the gender of R so option D is the correct answer.



reasoning_coded_relationship.htm
Advertisements
E-Books Store