Mathematical Operations Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Mathematical Operations. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

In the given question if + means -, × means /, - means + and / means × then find out the answer of the following question.

Q 1 - 65 + 34 + 45 + 65 - 95

Options :

A - 16

B - 19

C - 18

D - 15

Answer : A

Explanation

65 - 34 - 45 - 65 + 95 = 16. So option A is correct.

If 0 is to be replaced by 1, 1 is replaced by 2……. 7 is replaced by 8 and 8 is replaced by 9 and 9 is replaced by 0. Then answer the following question.

Q 2 - 101 + 102 + 164 - 155

Options :

A - 435

B - 433

C - 434

D - 456

Answer : C

Explanation

212 + 213 + 275 - 266 = 434.

If 0 is written as *

1 is written as .

2 is written as .*

3 is written as ..

4 is written as .** answer the following

Q 3 - If …** is divided by …, what will be the result.

Options :

A - .**

B - *..*

C - **..

D - *.*.

Answer : A

Explanation

28/7 = 4 i.e. .** hence option A.

If + means -, × means /, - means + and / means × then find out the answer of the following question.

Q 4 - 55 - 67 - 68 - 69

Options :

A - 359

B - 459

C - 987

D - 259

Answer : D

Explanation

55 + 67 + 68 + 69 = 259.

If 0 is to be replaced by 1, 1 is replaced by 2……. 7 is replaced by 8 and 8 is replaced by 9 and 9 is replaced by 0. Then answer the following question.

Q 5 - 1234 + 5678

Options :

A - 9132

B - 9134

C - 8976

D - 5365

Answer : B

Explanation

By changing the numbers, we get 2345 + 6789 = 9134.

Directions for question − If

‘+’ = ’×’

‘-‘ = ’+’

‘×’ = ’÷’

’÷’ = ‘-‘

Then answer the following question based on this information.

Q 6 - 28 × 7 + 3 ÷ 12 - 1 =

Options :

A - 0

B - 1

C - 2

D - 3

Answer : B

Explanation

Replacing the symbols the result will be 1.

Find out the two signs to be interchanged for making the equation correct

Q 7 - 50/50 + 50 × 50 - 50 = 50

Options :

A - + and –

B - + and ×

C - × and /

D - + and /

Answer : D

Explanation

By making changes as suggested in option B, we will get the solution as given on the RHS side.

Directions for questions − If

‘+’ = ’×’

‘-‘ = ’+’

‘×’ = ’/’

’/’ = ‘-‘

Then answer the following questions based on this information

Q 8 - 7/1 - 3 × 3 + 2 =

Options :

A - 7

B - 8

C - 0

D - 19

Answer : B

Explanation

Replacing symbols the result will be 8.

Find out the two signs to be interchanged for making the equation correct

Q 9 - 17/5 + 2 - 2 + 12 = 24

Options :

A - – and +

B - – and ×

C - – and /

D - None of these

Answer : C

Explanation

By making changes as suggested in option C, we will get the solution as given on the RHS side.

In the given question if + means -, × means /, - means + and / means × then find out the answer of the following question.

Q 10 - 23 + 7 - 7 + 8 + 4 - 6

Options :

A - 34

B - 98

C - 17

D - 27

Answer : C

Explanation

23 - 7 + 7 - 8 - 4 + 6 = 17. So option C Is correct.

reasoning_mathematical_operations.htm
Advertisements