Statement and Arguments Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Statement and Arguments. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 1 - Statement: Should there be more relaxation for SC’s and ST’s in government jobs?

Arguments:

I. Yes, as they are backward classes, there should be more reservation.

II. No, there is already more relaxation for them and general students are facing tough competition.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : B

Explanation

Only argument II is strong because, other backward class people have already been given relaxation. More relaxation will lead to problems for people of general category.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 2 - Statement: Should there be Union in school level, just like colleges?

Arguments:

I. Yes, students will get acquainted with the college system well in advance.

II. No, such type of dangerous things should not be introduced.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : B

Explanation

Schools are not meant to learn about union and strikes. So, these types of things should not be introduced.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 3 - Statement: Should fasts track business proposals must be signed between Germany and India?

Arguments:

I. No, we have already so many foreign companies doing business in India. Allowing more will cause harm to the local businessmen.

II. Yes, it will make German companies operate easily in India.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : A

Explanation

As already more foreign companies are running in India, so it is not wise to allow further more beyond limit. Local entrepreneurs should be given chance instead.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 4 - Statement: Should Sanskrit be removed from the school curriculum?

Arguments:

I. Yes it is an old language and presently has no value.

II. No, it is an ancient language and all should learn this.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : B

Explanation

Sanskrit is an ancient language and all our Vedas and Upanishads are written in Sanskrit language. So, it should not be removed.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 5 - Statement: Should India interfere to find a solution between Israel and Pakistan?

Arguments:

I. Yes, India has intellects, scholars and wise men to handle such situation.

II. No, India has its own problems which has not been solved for years.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : B

Explanation

If India is dealing with its own problem then it is not wise to advice or interfere in any other nation’s matter.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 6 - Statement: Should our government increase the maximum age-limit for retirement in the government. services?

Arguments:

I. Yes, America and all the Scandinavian countries have done it.

II. Yes, Indian people live long and is the actual demand of lakh’s of employees.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : B

Explanation

A law or system which succeeds in other countries may not succeed in our country too. So, argument I is not strong. But as lakhs of employees are demanding it because of longevity of life, argument II is justified.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 7 - Statement: Should marriage depend on matching the horoscopes of groom and bride?

Arguments:

I. Yes, horoscopes are determined by behaviour of planetary motion on different persons and are very useful.

II. No, marriages done by matching horoscopes are very dull.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : A

Explanation

Argument I is strong because horoscopes are result of planetary behaviour on different persons but argument II is weak.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 8 - Statement: Should English be the communication medium between the students and teachers in high school level?

Arguments:

I. Yes, it will help the students to talk in English and get command over language.

II. No, English must be there but it should not be mandatory as we are a sovereign and secular nation.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : E

Explanation

Both the arguments are strong because English is important for future. At the same time we can’t force students to talk in English only.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 9 - Statement: Is state of Jammu and Kashmir going to have elections in near future?

Arguments:

I. Yes, some politicians are creating situations that demand elections.

II. No, their CM is a strong person and has good support and will complete his tenure.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : D

Explanation

None of the arguments is strong and are not able to justify the statement.

Each of the following question consists of one statement followed by two arguments. You have to decide which one of them is stronger and which one of them is weak.

Q 10 - Statement: Should encouragement be given to the young entrepreneurs?

Arguments:

I. Yes, this will help in development of many industries in near future.

II. Yes, in directly the burden of unemployment will reduce in the country and more people will be self-sufficient.

Options :

A - Only argument I is strong.

B - Only argument II is strong.

C - Either I or II is strong.

D - Neither I nor II is strong.

E - Both I and II are strong.

Answer : E

Explanation

Entrepreneurship is the key to both successful industry development and eradication of unemployment.

reasoning_statement_and_arguments.htm
Advertisements