Analogy Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Analogy. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 1 - ‘Degree’ is related to ‘examination’ similarly ‘service’ is related to

Options :

A - Interview

B - Study

C - Hard work

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A is correct because we can get degree by giving examination and similarly we can get service by giving interview.

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 2 - ‘Salute’ is related to ‘honour’ similarly ‘sanction’ is related to

Options :

A - Permission

B - Nest

C - Program

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A is correct because salute means giving respect or honour similarly sanction means giving permission.

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 3 - ‘Leg’ is related to ‘walk’ similarly ‘hand’ is related to

Options :

A - Hold

B - Throw

C - Kick

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A is correct because with leg we can walk and with hand we can hold anything. With hand we can also throw objects but we don’t throw objects always.

In the following question, choose the option which shows common feature in the relationship given in each question.

Q 4 - India: Pakistan : Sri Lanka

Options :

A - They are neighbouring countries in Indian sub-continent.

B - Each are enemy countries of each other.

C - The USA invites each to join NATO.

D - They all have won Olympic gold medals in athletics.

Answer : A

Explanation

Only option A is correct because all these countries are neighbouring countries in Indian sub-continent.

In the following question, choose the pair/group of words that show the same relationship as given at the top of every pair/group.

Q 5 - Upendra Bhanja : Kabi Samrat

Options :

A - Akbar : prince

B - Bush : president

C - Gangadhar Behera : beautiful

D - Madhusudan Dash : Utkal Gourav

Answer : D

Explanation

Upendra bhanja is kabi samrat similarly Madhusudan Dash is Utkal Gourav.

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 6 - ‘Michael Phelps’ is related to ‘swimming’ similarly ‘Usain Bolt’ is related to

Options :

A - Running

B - Diving

C - Equestrian

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A is correct because Phelps belongs to swimming similarly Bolt belongs to running.

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 7 - ‘Citric acid’ is related to ‘lemon’ similarly ‘lactic acid’ is related to

Options :

A - Curd

B - Potato

C - Tomato

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A is correct. Because lactic acid is present in curd.

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 8 - ‘Mouse’ is related to ‘hardware’ similarly ‘MS office’ is related to

Options :

A - Software

B - m/p

C - m/c

D - None of the above

Answer : A

Explanation

Option A is correct because MS office is a software.

In the following question, comparison is made. According to the comparison stated, answer the question.

Q 9 - ‘Utkala gramya bank’ is related to ‘SBI’ similarly ‘Odisha gramya bank’ is related to

Options :

A - BOI

B - IOB

C - OBC

D - None of the above

Answer : B

Explanation

Option B is correct because UGB is sponsored by SBI similarly OGB is sponsored by IOB.

In the following question, choose the pair/group of words that show the same relationship as given at the top of every pair/group.

Q 10 - France : Paris

Options :

A - Germany : London

B - Australia : Canberra

C - Driver : driving

D - None of the above

Answer : B

Explanation

Option B is correct because Canberra is capital of Australia.

reasoning_analogy.htm
Advertisements