Number Series Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Number Series. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Study the following series and answer the question.

2345273849294956492784

How many 8's are there which are immediately preceded by an odd number?

Options :

A - One

B - Two

C - Three

D - Four

Answer : B

Explanation

There are only two 8's which are immediately preceded by an odd number.

Q 2 - Study the following series and answer the question.

547348783748938949384

How many 7's are there which are immediately preceded by an even number?

Options :

A - One

B - Two

C - Three

D - Four

Answer : B

Explanation

There are only two 7's which are immediately preceded by an even number.

Q 3 - Find the next number in the following series

656745678345678

Options :

A - 8

B - 9

C - 7

D - 6

Answer : B

Explanation

The sequence is like: 6 567 45678 3456789. Hence 9 will come.

Look at the following numbers and answer the question

235 324 765 875 952

Q 4 - If 5 is added to all the digits of 2nd lowest number then the number formed will be.

Options :

A - 879

B - 889

C - 899

D - 987

Answer : A

Explanation

879 is the number that will be formed if 5 is added to all the digits of 2nd lowest number that is 324.

Look at the following numbers and answer the question

241 422 533 279 488

Q 5 - If all the numbers are written in the reverse order, what will be the number formed if 1 is added to all the digits of the 2nd highest number?

Options :

A - 935

B - 924

C - 995

D - 789

Answer : C

Explanation

After writing the number in reverse order. the 2nd highest number is 884. If we will add 1 to all the digits then the number that will be formed is 995.

Look at the following numbers and answer the question

471 182 293 546 734

Q 6 - If the numbers will be written in reverse order then the lowest number formed will be

Options :

A - 159

B - 132

C - 167

D - 174

Answer : D

Explanation

174 is the lowest number that is formed after writing numbers in reverse order.

Look at the following numbers and answer the question

621 597 245 331 208

Q 7 - If all the numbers are written in the reverse order what will be the number formed if 3 is subtracted from all the digits of the 2nd highest number?

Options :

A - 462

B - 324

C - 465

D - 489

Answer : A

Explanation

After writing the numbers in reverse order, the 2nd highest number is 795. If we will subtract 3 from all the digits then the number that will be formed is 462.

Q 8 - Study the following series and answer the question.

832482349328492345273849294956492784

How many 4's are there which are immediately preceded by an even number?

Options :

A - One

B - Two

C - Three

D - More than Three

Answer : D

Explanation

There are five 4's which are immediately preceded by an even number.

Q 9 - Study the following series and answer the question.

89474656372345273849294956492784

How many 8's are there which are immediately preceded by an even number?

Options :

A - One

B - Two

C - Three

D - None

Answer : D

Explanation

There is only one 8 which is immediately preceded by an even number.

Q 10 - Study the following series and answer the question.

237235721534715745273848785676489478

Which of the following digits is 32nd from right?

Options :

A - 8

B - 3

C - 4

D - 6

Answer : B

Explanation

3 is 32nd digit from right.

reasoning_number_series.htm
Advertisements