Cause and Effect Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Cause and Effect. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.

Q 1 - Statements:

I. By the passage of time, all the sections of the society has realized the importance of Yoga.

II. Particularly among the Middle Ages group of people, there is an increase in awareness about health.

A - Statement I is the reason and statement II is the response.

B - Statement II is the reason and statement I is the response.

C - Both the statements I and II are the not depended reasons.

D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.

E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.

Answer : B

Explanation

The importance of yoga and concerning exercises is being realized by all sections of the society because there is increase in awareness about health particularly among middle-aged group of people.

The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.

Q 2 - Statements:

I. The Utkal university professors have decided to conduct final examination in March/April every year in order to announce the result at proper time.

II. Due to lack of number of examiners last year, Utkal university declared the result very late.

A - Statement I is the reason and statement II is the response.

B - Statement II is the reason and statement I is the response.

C - Both the statements I and II are the not depended reasons.

D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.

E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.

Answer : B

Explanation

As Utkal University has declared result in late in past, it has decided to organise the exam in between March and April so that it can announce the result at correct time.

The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.

Q 3 - Statements:

I. The vegetable prices in Bhubaneswar`s local market have been increased a lot during the past few weeks.

II. Heavy amount of rains in nearby areas of Bhubaneswar have covered the streets.

A - Statement I is the reason and statement II is the response.

B - Statement II is the reason and statement I is the response.

C - Both the statements I and II are the not depended reasons.

D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.

E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.

Answer : B

Explanation

The transportation is affected by the rain hence option B is our answer.

The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.

Q 4 - Statements:

I. The government has reduced the gold prices by 4% a week after increasing the prices by 8%.

II. The tax on gold imports has dropped marginally during the week.

A - Statement I is the reason and statement II is the response.

B - Statement II is the reason and statement I is the response.

C - Both the statements I and II are the not depended reasons.

D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.

E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.

Answer : B

Explanation

Statement II is the reason and I is its response. If tax will be reduced then the prices will automatically come down.

The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.

Q 5 - Statements:

I. The main aim of the city`s pollution control board is to reduce the margin of pollution by 20-30% in this year.

II. The number of respiratory disease cases is constantly increasing.

A - Statement I is the reason and statement II is the response.

B - Statement II is the reason and statement I is the response.

C - Both the statements I and II are the not depended reasons.

D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.

E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.

Answer : B

Explanation

The increase in the number of respiratory disease cases has alerted the authorities to take action to control pollution.

The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.

Q 6 - Statements:

I. Upon asked about the management’s decision for converting the institution into autonomous, the students replied in negative.

II. According to management of the institution, it is not possible on their part to allow such things on their own.

A - Statement I is the reason and statement II is the response.

B - Statement II is the reason and statement I is the response.

C - Both the statements I and II are the not depended reasons.

D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.

E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.

Answer : D

Explanation

As the authority of the university has denied the permission, this must have triggered the college to act more for being autonomous.

The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.

Q 7 - Statements:

I. Fees of the private medicals have been increased by 100% this year to meet the expenses.

II. There is no hike in the fee by government medical institutions.

A - Statement I is the reason and statement II is the response.

B - Statement II is the reason and statement I is the response.

C - Both the statements I and II are the not depended reasons.

D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.

E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.

Answer : C

Explanation

Both the results are opposite to each other. Hence they are the response of some different reasons.

The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.

Q 8 - Statements:

I. All sections of the society have started to realize the importance of yoga.

II. There has been an increase in awareness of health among the middle aged class people.

A - Statement I is the reason and statement II is the response.

B - Statement II is the reason and statement I is the response.

C - Both the statements I and II are the not depended reasons.

D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.

E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.

Answer : B

Explanation

As the importance of heath is well understood, it is obvious that people will find the yoga important in their life.

The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.

Q 9 - Statements:

I. The number of children joining primary government school is decreasing.

II. Education quality has declined in government primary schools.

A - Statement I is the reason and statement II is the response.

B - Statement II is the reason and statement I is the response.

C - Both the statements I and II are the not depended reasons.

D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.

E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.

Answer : B

Explanation

As the quality education declined, the number of children joining the school also declined.

The question given below has two statements as I and II. The statements can depict themselves as non-dependent reason or some indirect response. Go through these statements and decide which option best describes the relationship between them.

Q 10 - Statements:

I. Incidents of rape on women are arising especially in the semi-urban areas.

II. The police authority, especially in the semi urban areas, is unable to detect the culprits.

A - Statement I is the reason and statement II is the response.

B - Statement II is the reason and statement I is the response.

C - Both the statements I and II are the not depended reasons.

D - Both the statements I and II are the response of not depended reasons.

E - Both the statements I and II are the response of some common reasons.

Answer : C

Explanation

An increase in the cases of rapes on women in semi-urban areas and the inability of police to catch the culprits involved in the same are not depended happenings.

reasoning_cause_and_effect.htm
Advertisements