Passage and Conclusions Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Passage and Conclusions. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Passage

In India, integrated sugar field is not available to sale policy. So our sugar companies are becoming victim of surplus engenderment and there is withal a price mismatch of sugarcane and culminated sugar. Despite we have a low estimation of sugar engenderment at around 14 million tonnes for last decade against 17 million tonnes in the antecedent year, the total availability is now put to 21 million tonnes including a carryover stock of 8 million tonnes from the antecedent year. Of this the domestic consumption may not exceed 14 million tonnes. Though the industry could export 11 million tonnes to different countries during the last decade but this year`s export policy, subsisting norms and international market conditions downgrade the price to half a million tonnes.

Conclusion −

Q 1 - India`s sugar export was the highest in last decade.

A candidate is required to mark the answer in the following ways −

I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.

II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.

III - Mark (c) If conclusion cannot be judged for true or false due to insufficiency of adequate data.

IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.

V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.

Answer : (c)

Explanation

No data is given about the sugar export during last decade.

Passage

In India, urban expansion is happening at good rate but urban services have not expanded fast enough to cope with it. In the urban area, both the public and private infrastructure quality has declined. Public includes water and sewage systems and private includes low income area housing and others. It seems clear about the impact of the environment in which we and our children live. The rise in absolute poverty and decline in average food availability are pointing in the same unsatisfactory directions.

Conclusion −

Q 2 - Though adequate provisions of funds were made but due to corruption or other reasons, they were received under spent.

A candidate is required to mark the answer in the following ways −

I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.

II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.

III - Mark (c) If conclusion cannot be judged for true or false due to insufficiency of adequate data.

IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.

V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.

Answer : (e)

Explanation

Here conclusion is false because it is mentioned that there is low investment allocations.

Passage

The world was rocked with the news of multiple terrorist attacks in Paris, France, on 13th November. The assailment consisted of shooting the mass people, suicide bombings and captivating hostages resulting in 129 people lost their lives. The assailment is the worst incident to occur in France since World War II. Western Europe experienced such incident after the Madrid train attacks in 2004 that took 191 lives.

Conclusion −

Q 3 - Next year, London may also face such a situation.

A candidate is required to mark the answer in the following ways −

I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.

II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.

III - Mark (c) If conclusion cannot be judged for true or false due to insufficiency of adequate data.

IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.

V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.

Answer : (c)

Explanation

This conclusion is neither true nor false because nothing is stated about this in the passage.

Passage

“Turkey votes for Islam!” “Islam wins ! America loses!” this is how the Muslim world greeted the news on November 1 that turkey`s ruling party, the Islamist Justice and Development Party (AKP), won an unexpected landslide victory in the country`s snap elections, commanding just more than 49 % of the vote. Across Europe, Turkish immigrations voted massively for the AKP. In both Belgium and the Netherlands, a dizzying 70% of Turkish voters supported Erdogan`s party, as did 68.8% in Austria. Close behind were Germany (nearly 60%) and France(56%). Put another way, more European Turks per capita supported the Islamist party than did voters in Turkey itself.

Conclusion −

Q 4 - America is always in support for Islam.

A candidate is required to mark the answer in the following ways −

I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.

II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.

III - Mark (c) If conclusion cannot be judged for true or false due to insufficiency of adequate data.

IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.

V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.

Answer : (d)

Explanation

This conclusion is not false as there are no direct statement regarding the conclusion, but the statement which states” Islam wins, America loses” suggests America is not in support of Islam. So, this statement is probably false.

Passage

At the India-Africa forum, summit was held at New Delhi in which heads of 41 state government of 54 countries in Africa have participated. It was ended on 29 October and had witnessed larger gathering of foreign dignitaries in New Delhi since 1983 summit. The information was passed as: India wants to energise its relations with the continent with which it had politically strong bonding after independence but could not get success. This is the current government’s huge success in involving delegates from a large number of African nations. The number of Africans turning over to India was also maximum since ever.

Conclusion −

Q 5 - Next year Pakistan will host African countries in its capital.

A candidate is required to mark the answer in the following ways −

I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.

II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.

III - Mark (c) If conclusion cannot be judged for true or false due to insufficiency of adequate data.

IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.

V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.

Answer : (c)

Explanation

Data is inadequate regarding Pakistan`s intention.

Passage

Prime minister Narendra Modi`s visit to America has cemented his reputation as a potential game changer for the fortunes of our country and the game surely changes. Modi was unwelcome in America till not very long ago, but on September 28, at Madison square garden in new York, as a record attendance of desi Americans and suitably impressed but curious Yankees treated him like a rock star. A few American congressmen were also seen sharing the stage with him. Modi is now acceptable to America not because it has suddenly decided to credit his sense of remorse for the Gujarat riots and emphatic judicial acquittal in the matter. It is the clear mandate to lead with vision and purpose that he has from the people of global ‘swing’ economy that the Americans dare not overlook, and it suits him fine.

Conclusion −

Q 6 - PM Modi knows how to lead a vision for prosperity.

A candidate is required to mark the answer in the following ways −

I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.

II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.

III - Mark (c) If conclusion cannot be judged for true or false due to insufficiency of adequate data.

IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.

V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.

Answer : (a)

Explanation

This is true as it is stated in the passage.

Passage

Prime minister Narendra Modi`s visit to America has cemented his reputation as a potential game changer for the fortunes of our country and the game surely changes. Modi was unwelcome in America till not very long ago, but on September 28, at Madison square garden in new York, as a record attendance of desi Americans and suitably impressed but curious Yankees treated him like a rock star. A few American congressmen were also seen sharing the stage with him. Modi is now acceptable to America not because it has suddenly decided to credit his sense of remorse for the Gujarat riots and emphatic judicial acquittal in the matter. It is the clear mandate to lead with vision and purpose that he has from the people of global ‘swing’ economy that the Americans dare not overlook, and it suits him fine.

Conclusion −

Q 7 - America has banned Modi for the Gujarat riots.

A candidate is required to mark the answer in the following ways −

I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.

II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.

III - Mark (c) If conclusion cannot be judged for true or false due to insufficiency of adequate data.

IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.

V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.

Answer : (b)

Explanation

It is not stated directly, so it is probably true.

Passage

The news came into the limelight that three scientists won The Nobel Prize for discovering on practical LED lighting and many people thought of their LED TV screen or perhaps switching over to an energy-efficient illumination at their homes. LED bulbs were earlier unknown to people after the revolution has become more popular. People leading life without reliable source of electricity has been best benefited through LED lights. Coated semiconductors are the base to produce lights in LED (Light Emitting Diode). On the other hand, Blue LEDs became the base for the production of LED Lamps that also became popular.

Conclusion −

Q 8 - The scientists who won Nobel for LEDs are from Japan.

A candidate is required to mark the answer in the following ways −

I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.

II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.

III - Mark (c) If conclusion cannot be judged for true or false due to insufficiency of adequate data.

IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.

V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.

Answer : (c)

Explanation

Nothing is mentioned about Japan in the passage.

Passage

If households below poverty line get employment assurance of 100 days a year, then it would be a happiest situation for all of them. If we assume that all the persons would not offer themselves for casual manual work, let us say only 30 million persons would come for such works. As the average money lost under the employment assurance scheme is Rs. 45, the total requirement would be about Rs. 13500 crore per year. As this is dependent on monsoon, the requirement will also build up gradually. Wage employment programmes are, however, far less than required for such an employment scenario.

Conclusion −

Q 9 - The Yojanas and the EAS would provide employment to as many persons as needed.

A candidate is required to mark the answer in the following ways −

I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.

II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.

III - Mark (c) If conclusion cannot be judged for true or false due to insufficiency of adequate data.

IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.

V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.

Answer : (e)

Explanation

This conclusion is false.

Passage

Nearly 100 million people in India lack access to safe drinking water and over 700 mn continue to defecate in the open. Over 600000 children under 5 years lose their lives to water and sanitation related diseases like diarrhoea and pneumonia every year. In this context, the recent launch of the swacch bharat abhiyan(the clean India campaign) by our PM Modi can be seen as a welcome and much needed step. However, if the campaign is to go beyond symbolism and actually achieve the goal of making India open-defecationfree by 2019, it needs a multi-pronged strategy. The swacch bharat concept is launched to pave access for every person to sanitation facilities. We have to achieve this by 2019 as a befitting tribute to the father of the nation Mahatma Gandhi on his 150th birth anniversary.

Conclusion −

Q 10 - All the rivers in India including ganga are clean and don’t require help of swacch bharat mission.

A candidate is required to mark the answer in the following ways −

I - Mark (a) if the conclusion holds the truth definitely.

II - Mark (b) if the conclusion holds the truth probably but not definitely.

III - Mark (c) If conclusion cannot be judged for true or false due to insufficiency of adequate data.

IV - Mark (d) if the conclusion holds the falsehood probably but not definitely.

V - Mark (e) if the conclusion holds the falsehood definitely.

Answer : (e)

Explanation

This conclusion is completely false.

reasoning_passage_and_conclusions.htm
Advertisements