# Arithmetical Reasoning Online Quiz

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Arithmetical Reasoning. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Q 1 - Ten years ago Sam’s mother is 5 times older than her son. After 10 years mother is thrice the son’s age .The present age of Sam is

Options :

A - 90

B - 30

C - 25

D - 14

### Explanation

Let Sam’s age 10 years ago is = x,

Then mother age = 5x

After 10 years, or after 20 years,

5x + 20 = 3(x+20)

X = 20, Now Sam’s age is 30

Q 2 - In a leading MNC, there are 51 male employees who are over 150 cm tall. If these constitute three-fourths of the male employees and the total number of male employees is two-thirds of the total number of employees in the class, what is the number of female employees in the class?

Options :

A - 0

B - 6

C - 1

D - 4

### Explanation

Let the number of male employees be x. Then, (3/4) x = 51 or x = 51 × (4/3) = 68.If total number of students is y, then (2/3) y = 68 or y = 68 × (3/2) = 72.Therefore Number of females in the MNC = (72 - 68) = 4.

Q 3 - The ratio between the speeds of two trains from Bhubaneswar and Kolkata is 7: 8. If the second train that is the train from Kolkata runs 220 kms in 2 hours, then the speed of the first train which is from Bhubaneswar is

Options :

A - 95

B - 96

C - 97

D - 99

### Explanation

According to the question, let’s take the speed of two trains be 7x and 8x km/hr.

Then, 8x = (220/2) = 110

x = (110/8) = 13.75

Hence, speed of Bhubaneswar train = (7 × 13.75) km/hr = 96.25 km/hr.

Q 4 - Two trains are running from Jamshedpur and Kanpur towards each other. Train from Jamshedpur takes 2 hours more than that of the train from Kanpur in covering a distance of 30 km. If Jamshedpur train doubles its speed, then it would take 1 hour less than that of Kanpur. Jamshedpur train’s speed is?

Options :

A - 5

B - 4

C - 7

D - 8

### Explanation

Let Jamshedpur train's speed be a km/hr. Then, according to the question if we put it in a mathematical formula then (30/a) – (30/2a) = 3

6a = 30

a = 5 km/hr.

Q 5 - Suresh’s father on his birthday told Suresh that he was of his present age when Suresh was born. If Suresh’s father is 36 now, then how old was Suresh five years ago?

Options :

A - 15

B - 13

C - 17

D - 30

### Explanation

Let Suresh’s father’s age be x and Suresh’s age be y.

Then, x – y = y or x = 2y

Now, x = 36. So, 2y = 36 or y = 18.

Therefore Suresh’s present age = 18 years. So, Suresh’s age 5 years ago = 13 years.

Q 6 - In ABC suppliers, a leading private company situated at Tripura, 16 men can complete a loading and supplying job in 10 days. How many extra men are required to complete that work within 8 days?

Options :

A - 4

B - 6

C - 5

D - 2

D - None of these

### Explanation

In 10 days, 16 men complete the work. In 8 days 10/8 × 16 = 20 men complete the work. Extra men = 20 - 16 = 4.

Q 7 - July 28 is my birthday and I usually distribute rasagollas to my friends on that eve. I have a few rasagollas to be distributed. If I keep 2, 3 or 4 in pack, I am left with one Rasagolla. If I keep 5 in a pack, I am left with none. What is the minimum number of rasagollas I have to pack and distribute?

Options :

A - 25

B - 35

C - 56

D - 65

### Explanation

By packing 5 rasagollas in a pack, we would be left with no extra ones.

So, the total number of Rasagollaas is obviously divisible by 5.

This eliminates the option C.

By packing 2,3, or 4 Rasagollas in a pack, we are left with 1 rasogolla

So, (the number of Rasagollas -1) must be divisible by 2,3, and 4

In case of option A, (25 - 1 = 24) is divisible by 2, 3, and 4.

In case of option B, (35 - 1 = 34) is divisible by 2 but is not divisible by 3 and 4. So, this eliminates option B.

In case of option D, (65 - 1 = 64) is divisible by both 2 and 4, but, is not divisible by 3. This eliminates option D also.

So, the only eligible option left with us is 25.

So, option A would be the answer.

Q 8 - Ravi Kumar is preparing for a city walkathon for which he usually starts at 5 am in the morning. Walking at the rate of 4kmph Ravi covers certain distance in 2hr 45 min. Running at a speed of 16.5 kmph he can cover the same distance in

Options :

A - 12 min

B - 25 min

C - 40 min

D - 48 min

### Explanation

After putting the relationship of distance time and speed we can get the answer as 40 minutes.

Q 9 - Five students in a tuition have done mathematics in an examination. Each has secured a different number. and the numbers are 54, 48, 90, 67, and 88. Find the average.

Options :

A - 66

B - 67.8

C - 69.4

D - 70

### Explanation

The average is = (54 + 48 + 90 + 67 + 88)/5 = 347/5 = 69.4.

Q 10 - A data is given regarding the number of pens of a local company sold in a fortnight.

15 14 16 12 15 12 18 19 16 12 15 18 17 71 19

Find the mean?

Options :

A - 19

B - 19.26

C - 20

D - 20.26