Arithmetical Reasoning Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Arithmetical Reasoning. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Sameer is much young as Anil as he is older to Puskar. If sum of ages of Anil and Puskar is 50 years. What is age of Sameer?

Options :

A - 9

B - 10

C - 25

D - 14

Answer : C

Explanation

Let age of Anil and Puskar is x & 50-x

Age of Sameer = y

x-y = y-(50-x)y = 25

Q 2 - A has $3 more than B, but then B wins on the horses and trebles his money, so that he now has $2 more than the original amount of money that the two boys had between them. How much money did A and B have before B's win?

Options :

A - $0

B - $6

C - $5

D - $24

Answer : B

Explanation

Let money with A = x. Then, money with B = x + $3. Now, 3x = (x + x + $3) + $2 x = $5.

Therefore total money with A and B = 2x + $3 = $13.

Q 3 - Anurag is three times as old as Baibhav. Cindy was twice-as old as Anurag four years ago. In four years' time, Anurag will be 31. What is the present age of Baibhav?

Options :

A - 3

B - 6

C - 5

D - 9

Answer : D

Explanation

As from the question we have,

Anurag = 3Baibhav --- (i)

Cindy - 4 = 2(Anurag+4) ---(ii)

Also, Anurag + 4 = 31

or Anurag = 31-4 = 27

Putting Anurag = 27 in (i) we get

Baibhav = 9 years.

Q 4 - Sabita and Ranjita are working for an MNC at the Petronas towers and to reach different floors of the same office, they use the elevators. Sabita gets on the lift at the 11th floor of a building and rides up at the rate of 57 floors per minute. At the same time, Ranjita gets on an elevator at the 51st floor of the same building and rides down by 63 floors in every minute. The question is if these employees will continue to move at such rates, then at which floor will their paths cross

Options :

A - 15

B - 36

C - 17

D - 30

Answer : D

Explanation

Let path crossed after x minutes

11x + 57x = 51-63x

x = 1/3

Floor covered by Sabita in 1/3 min = 1/3 × 57=19

So path crossed = 11 + 19 = 30

Q 5 - Mr Singh has a taxi and he drives this taxi across the city of Amritsar. He has a fixed charge for his customers, together with the charge of the distance covered. For a journey from Vijaya to Kundu which is of 16 km, the charges paid are Rs. 156 and for a journey from Gopalpur to Rishhavpur which is of 24 km, the charges paid are Rs. 204. What will a person have to pay for travelling from Amritsar to Patiala which is a distance of 30 km?

Options :

A - 190

B - 280

C - 240

D - 370

Answer : C

Explanation

If a person will travel from Amritsar to Patiala which is a distance of 30 km then he has to pay Rs. 240.

Q 6 - A canteen requires 17 dozen eggs per day. How many eggs will it require for 13 weeks?

Options :

A - 12652

B - 16547

C - 18564

D - 31824

E - None of these

Answer : C

Explanation

Daily requirement = 17 × 12 (one dozen = 12 units)

Required in one week = 17 × 12 × 7

Required in 13 weeks = 17 × 12 × 7 × 13 = 18564

Q 7 - My uncle has a caravan in his village home which he runs with some keepers. There are some hens so that he can sell eggs and meat. There are goats from which he can sell milk and meat. In addition to 50 hens, there are 45 goats and 8 camels with some animal keepers. After counting if the total number of feet will be 224 more than the number of heads in the caravan, the number of keepers is

Options :

A - 5

B - 8

C - 10

D - 15

Answer : D

Explanation

Let the number of keepers be x. Then, calculation for the total number of animal’s feet = 2x + 312 which we got from 2 × 50 + 4 × 45 + 4 × 8 + 2x. Therefore (2x + 312) = (103 + x) + 224 or x = 15.

Q 8 - Maharathi bus runs from master canteen to Nandankanan daily. When traffic is more normally the stoppages for Maharathi will be more but when it travels in early morning the stoppages are absolutely less. Excluding stoppages, the speed of Mahrathi is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many time will Maharathi bus stops per hour?

Options :

A - 8 min

B - 5 min

C - 10 min

D - 14 min

Answer : C

Explanation

Maharathi bus will stop for ten minutes, so, option c is correct.

Q 9 - Akshay takes 8 hours to do a job. Ahmed takes 10 hours to do the same job. How long it take both Akshay and Ahmed, working together but independently, to do the same job?

Options :

A - 40/9 days

B - 40/7 days

C - 7.5 days

D - 8.5 days

Answer : A

Explanation

Akshay's one hour work = 1/8. Ahmed's one hour work = 1/10. (Akshay + Ahmed)'s one hour work = 1/8 + 1/10 = 9/40. Both Akshay & Ahmed can finish the work in 40/9 days.

Q 10 - A data is given regarding the number of pens of a local company sold in a fortnight.

15 14 16 12 15 12 18 19 16 12 15 18 17 71 19

Find out the median.

Options :

A - 12

B - 14

C - 15

D - 16

Answer : D

Explanation

arranging the numbers in ascending order we get: 12 12 12 14 15 15 15 16 16 17 18 18 19 19 71. The middle term is 16 which is median.

reasoning_arithmetical.htm
Advertisements