Missing Characters Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Missing Characters. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Answer : B

Explanation

Right half of the figure consists of vowel letters while left half of the figure has consonant letters.

Answer : B

Explanation

The numbers in the triangle are obtain as, $\frac{12+14}{2} + 2 = 15$ and $\frac{12+14}{2} – 2 = 11$, similarly $\frac{4+10}{2} + 2 = 9$ and $\frac{4+10}{2} – 2 = 5$, therefore only 5 is in the option which will follow the sequence as other numbers. Hence missing number is 5.

Q 3 - Missing Character Quiz 29

Options :

A - 23

B - 15

C - 56

D - 28

Answer : D

Explanation

It can be easily identified that $\frac{9×2}{2} = 9, \frac{4×11}{2} = 22$, similarly $\frac{7×8}{2} = 28$.

Q 4 - Missing Character Quiz 40

Options :

A - 144

B - 150

C - 156

D - 145

Answer : A

Explanation

All numbers in the figure are related to each other as,(19 + 1)(19 - 1) = 360 and (12 + 3)(12 - 3) = 135, similarly (13 + 5)(13 - 5) = 144. Hence missing number is 144.

Q 5 - Missing Character Quiz 46

Options :

A - M

B - X

C - I

D - Q

Answer : C

Explanation

Each figure contains a vowel letter in its centre and other letters have been placed randomly.

Q 6 - Missing Character Quiz 59

Options :

A - 25

B - 8

C - 12

D - 7

Answer : D

Explanation

The number at centre can be obtained as (5 × 1) + (7 × 1) +3 = 15 and (3 × 1) + (2 × 6) + 5 = 20, similarly (8 × 3) + (2 × 7) + 7 = 45.

Q 7 - Missing Character Quiz 70

Options :

A - 11

B - 16

C - 17

D - 19

Answer : B

Explanation

Number at the centre is obtain as, $\sqrt{16} + \sqrt{81}= \sqrt{25}+\sqrt{64}= 13$ and $\sqrt{36} + \sqrt{9}= \sqrt{4}+\sqrt{49}= 9$, similarly $\sqrt{169} + \sqrt{9}= \sqrt{4}+\sqrt{196}= 16$. Therefore missing number is 16.

Q 8 - Missing Character Quiz 76

Options :

A - 42

B - 43

C - 40

D - 0

Answer : D

Explanation

The sequence of numbers rightwards is, position interchanging of digits then addition of digits. From top to bottom is difference of digits then multiplied by 10. Therefore it is clear that 0 is the missing number.

Q 9 - Missing Character Quiz 85

Options :

A - 12

B - 17

C - 18

D - 15

Answer : D

Explanation

In the 1st column 2 × 4 = 8, also in 3rd column 3 × 5 = 15. Therefore missing number = 1 × 15 = 15.

Q 10 - Missing Character Quiz 91

Options :

A - 8

B - 6

C - 4

D - 12

Answer :A

Explanation

The numbers are changing alternatively from right to left and left to right in each row. in the first row numbers added are consecutive odd numbers between which one zero is added after 1st odd number while in second row it is even numbers and there also a zero is added after 1st even number, therefore it is clear that 8 is missing number.

reasoning_missing_characters.htm
Advertisements