Statement and Conclusions Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Statement and Conclusions. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 1 - Statement: Government is directing all employees of an institution to declare their income but a strong protest has been seen from the employees and no employee is going to declare his/her income.

Conclusions:

I. Apart from their salary, the employees of this institution seem to have not any undisclosed property.

II. The union of the employees want the senior officials to declare their income first.

Options :

A - Only conclusion I is valid.

B - Only conclusion II is valid.

C - Either conclusion I or II is valid.

D - Neither conclusion I nor II is valid.

E - Both the conclusions are valid.

Answer : D

Explanation

From the given statement, nothing can be clearly traced out about the inherent property, income of the employees and their cause of refusal to show their property to the government. Hence both the conclusions are not valid.

Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 2 - Statement: In a serious mishap, a man was run down by a truck yesterday. This again has raised questions and concern over the bad condition of roads.

Conclusions:

I. That was a fatal accident.

II. Many such mishaps have taken place due to bad condition of road.

Options :

A - Only conclusion I is valid.

B - Only conclusion II is valid.

C - Either conclusion I or II is valid.

D - Neither conclusion I nor II is valid.

E - Both the conclusions are valid.

Answer : A

Explanation

As the accident that took place had gathered concern, so it is definitely a fatal one and the use of the word “again” is showing that such type of incidence has already happened previously.

Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 3 - Statement: To ignite the passion of reading among the students, the university has made it compulsory for each students to read two books from the library and to submit a weekly report on it.

Conclusions:

I. Forcefully interest for reading can be created.

II. By gradual workout eventually some students can develop interest in reading.

Options :

A - Only conclusion I is valid.

B - Only conclusion II is valid.

C - Either conclusion I or II is valid.

D - Neither conclusion I nor II is valid.

E - Both the conclusions are valid.

Answer : B

Explanation

It is a general known thing that by force you cannot create interest about something in someone’s mind. Hence conclusion I is clearly not the answer. On the other hand, the university is implementing this rule means it knows that this type of situation does work. So second conclusion is valid.

Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 4 - Statement: Fashion is a form of ugliness and becomes necessary to change every six months.

Conclusions:

I. Fashion designers are incapable of understanding the mind of the general public very well.

II. Public go for a new change every time.

Options :

A - Only conclusion I is valid.

B - Only conclusion II is valid.

C - Either conclusion I or II is valid.

D - Neither conclusion I nor II is valid.

E - Both the conclusions are valid.

Answer : B

Explanation

First conclusion is not valid because it is the work of the fashion designers to judge the fashion trends and needs of the people before designing. However, people generally get attracted by new arrivals every time. So, only conclusion II is valid.

Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 5 - Statement: From the coming year onwards, the students will get an opportunity to drop their mathematics and science paper for school.

Conclusions:

I. Only those students will be given this opportunity who are weak in science and mathematics.

II. During the previous sessions, students had no other options of skipping these subjects.

Options :

A - Only conclusion I is valid.

B - Only conclusion II is valid.

C - Either conclusion I or II is valid.

D - Neither conclusion I nor II is valid.

E - Both the conclusions are valid.

Answer : B

Explanation

This is not mentioned that the rule is designed for those who are only weak in science and mathematics and from reading the statement one can clearly guess that in previous session, no such rule was present. Hence only conclusion II is valid.

Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 6 - Statement: Andhra bank has launched immediate banking service all across all its branches.

Conclusions:

I. All other banks yet to apply this facility for their customers.

II. All other banks have already applied this facility for their customers.

Options :

A - Only conclusion I is valid.

B - Only conclusion II is valid.

C - Either conclusion I or II is valid.

D - Neither conclusion I nor II is valid.

E - Both the conclusions are valid.

Answer : C

Explanation

Either any one of the two given conclusions can happen at one moment.

Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 7 - Statement: Union Government has approved the standing UP India scheme to promise entrepreneurship among SC and ST.

Conclusions:

I. SC and ST are lower background people who need helping hand.

II. SCs and STs are no longer backward class people, so they do not need any helping hand.

Options :

A - Only conclusion I is valid.

B - Only conclusion II is valid.

C - Either conclusion I or II is valid.

D - Neither conclusion I nor II is valid.

E - Both the conclusions are valid.

Answer : A

Explanation

Unless the SC and ST are backward class people, government would not have thought upon promising such things. So conclusion I is valid. However, conclusion II stands against the statement hence it is not valid.

Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 8 - Statement: Maoists called a two day bandh opposing operation Green hunt.

Conclusions:

I. Maoists are against this operation.

II. Maoists support this operation.

Options :

A - Only conclusion I is valid.

B - Only conclusion II is valid.

C - Either conclusion I or II is valid.

D - Neither conclusion I nor II is valid.

E - Both the conclusions are valid.

Answer : A

Explanation

Maoists calling bandh means they are against this operation.

Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 9 - Statement: ISIS are murdering the citizens of Iraq and Iran.

Conclusions:

I. Life of remaining people in this country is in danger.

II. Strict actions should be taken against ISIS by UN government.

Options :

A - Only conclusion I is valid.

B - Only conclusion II is valid.

C - Either conclusion I or II is valid.

D - Neither conclusion I nor II is valid.

E - Both the conclusions are valid.

Answer : E

Explanation

Here both the conclusions are valid because they are aiding to the given statement.

Each of the following question consists of one statement followed by two conclusions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 10 - Statement: A good manager can manage his team very well.

Conclusions:

I. A team always need a good manager.

II. Manager also needs group member’s support.

Options :

A - Only conclusion I is valid.

B - Only conclusion II is valid.

C - Either conclusion I or II is valid.

D - Neither conclusion I nor II is valid.

E - Both the conclusions are valid.

Answer : A

Explanation

Nothing specific has been told about manager’s requirement in conclusion II. However; conclusion I can be indirectly referred from the given statement.

reasoning_statement_and_conclusions.htm
Advertisements