Arithmetical Reasoning - Solved Examples


Advertisements


Q 1 − A train can cover a distance of 180 km in 5 hours. What is the speed of the train? Mention it in m/s.

Options :

A - 15

B - 20

C - 10

D - 25

Answer - C

Explanation

Speed of the train is 180/5 = 36 kmph. 36 × 5/18 = 10 m/s.


Q 2 − P and Q can finish a work in 15 & 10 days. Q starts the work and leaves it after 5 days .The number of days in which P can complete the work is

Options :

A - 15/2 days

B - 25/2days

C - 30/2 days

D - 33/3 days

Answer - C

Explanation

Q ‘s 1 day work = 1/10

Q worked for 5 days

Q 5 day work = 5/10 = 1/2

Remaining work = 1 - 1/2 = 1/2

Let P complete the remaining work in x days,

x/15 = 1/2

x = 7 1/2


Q 3 − P is thrice as good workman as Q and is therefore able to finish the work in 60 days less than Q. Q can finish the work in

Options :

A - 220 days

B - 25 days

C - 90 days

D - 33/3 days

Answer - C

Explanation

Let Q takes = x days

P takes = (x-60) days

Q 5 day work = 5/10 = 1/2

Work done by P in 1 day = work done by Q in 1 day

1/x-60 = 3/x, solving it

x = 90


Q 4 − Average of 5 terms is 10. Average of first two terms is 7, and last two terms is 13? What is the value of third term?

Options :

A - 8

B - 7

C - 10 days

D - 9

Answer - C

Explanation

Total of 5 terms = 10 × 5 = 50

Total of first two terms = 2 × 7 = 14

Total of last two terms = 13 × 2 = 26

Third term = 50 - (14 + 26) = 10


Q 5 − A bag contain Rs 150 paisa and 25 paisa coins in the ratio 8:9:11. If the total money in the bag is Rs. 366. Find the number of Rs 25 paisa coins?

Options :

A - 245

B - 275

C - 264

D - 120

Answer - C

Explanation

Let number of coins of each denomination be x.

Then 1 × 8x + ½ × 9x + 1/4 × 11x = 366 61 x/4 = 366 = x = 24.

Hence, 25 paisa coins = 11x = 11 x 24 = 264.


Q 6 − Total weight of A & B is 120 kg. If A weights 30 kg more than B? What is ratio of B: A?

Options :

A - 0.4

B - 0.6

C - 2.4

D - 1.2

Answer - B

Explanation

Let B weight = x then

A weight = x + 30, then

Total weight = x + x + 30 = 2x + 30 = 120kg x = 45. Hence, B weight = 45, A = 75

So ratio = 3:5 = 0.6


Q 7 − The average age 6 students is 17.5 years. When one student left the class, average age becomes 16 years. What is age of the student who left?

Options :

A - 23 years

B - 25 years

C - 30 years

D - 33 years

Answer - B

Explanation

Total age of 6 students = 17.5 × 6 = 105

After one left. Total age of 5 students = 5 × 16 = 80

Left student age = 105 - 80 = 25 years


Q 8 − Rs. 41517 is distributed among A,B, and C in the ratio of 3:7:11? What is B’s share?

Options :

A - Rs. 1123

B - Rs. 1125

C - Rs. 1508

D - Rs. 1133

Answer - C

Explanation

B share = 41517 × 7/21 = 1508


Q 9 − 12 year old A is three times as old as his brother B. What should be A’s age to be twice as that of B?

Options :

A - 16

B - 46

C - 24

D - 17

Answer - A

Explanation

A's present age = 12 years, B's present age = 4 years. Let A be twice as old as B after x years from now. Then, 12 = 2 (4 + x) 12 + x = 8 + 2x x = 4.

Hence, A's required age = 12 + x = 16 years


Q 10 − The addition of ages of Ramesh and Bighnesh is 45 years 4 years ago. What will be the summation of their ages 6 years hence?

Options :

A - 55

B - 60

C - 65

D - 66

Answer - C

Explanation

The summation of ages will be 45 + 10 + 10 = 65. Hence, option C.



reasoning_arithmetical.htm
Advertisements
E-Books Store