Calendar Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Calendar. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Predict the day of the week of future that will fall on 15th May 2029.

A - Tuesday

B - Sunday

C - Monday

D - Thursday

Answer : A

Explanation

15th May 2029 has 2028 years, 4 months and 15 days. Now 2000 years have no odd days. 28 years contain 7 leap years and 21 ordinary years. The total number of days in 28 years can be calculated as follows:

(7 × 366 + 21 × 365) days

= 10227 days = 10227/7 = 1461 weeks and no odd days. It means 28 years contain no odd days.

4 months and 15 days = 135 days = 19 weeks + 2 odd days. So 0 + 2 = 2 which means that day is Tuesday. Hence option A is correct.

Q 2 - How many days are there in between the dates 6th September and 28th December?

A - 102

B - 122

C - 132

D - 112

Answer : D

Explanation

Here both the given dates are not inclusive. September has 30 days so 24 days remain in September. October and November has 31 and 30 days respectively and December has 27 days. So, total 112 days are there.

Q 3 - Today is Monday, what will be the day after 66 days?

A - Thursday

B - Tuesday

C - Sunday

D - Wednesday

Answer : A

Explanation

Every day of the week is repeated after 7 days. Hence, it will be Monday again after 63 days because 9 × 7 = 63. After 3 days, it will be Thursday. Hence, option A is correct.

Q 4 - Find the day of the week on 12th March 1982.

A - Friday

B - Sunday

C - Monday

D - Thursday

Answer : A

Explanation

12th March 1982 has 1981 years, 2 months and 12 days. Now 1600 years have no odd days and 300 years have 1 odd day. The rest 81 years contain 20 leap years and 61 ordinary years so total number of days in 81 years is

(20 × 366 + 61 × 365) days

= 29585 days = 29585/7 = 4226 weeks and 3 days. It means 81 years contain 3 odd days.

2 months and 12 days = 71 days which is equal to 10 weeks + 1 odd day so 1 + 3 + 1 = 5. 5 odd days means that day is Friday. Hence option A is correct.

Q 5 - How many days are there in between 12th January and 27th February including both the days?

A - 40

B - 108

C - 47

D - 111

Answer : C

Explanation

Here both dates are included so January has 20 days and February has 27 days. So total number of days = 20 + 27 = 47. Hence, option C is correct.

Q 6 - How many days are there in between the dates 22nd March and 30th April?

A - 40

B - 50

C - 60

D - 38

Answer : D

Explanation

Here both the given dates are not inclusive. So we will take 9 days from March and 29 days from April. So total 38 days are there.

Q 7 - How many days are there in between 14th November to 14th December including both the days?

A - 32

B - 56

C - 43

D - 31

Answer : D

Explanation

Here both dates are included hence we will take 17 days from November and 14 days from December so total 31 days are there in between the given dates. Hence, option D is correct.

Q 8 - Today is Monday, what will be the day after 54 days?

A - Saturday

B - Tuesday

C - Sunday

D - Wednesday

Answer : A

Explanation

Every day of the week is repeated after 7 days. Hence, it will be Monday after 49 days Because 7 × 7 = 49. After 5 days the day will be Saturday.

Q 9 - How many days are there in between 22nd March and 15th April including both the days?

A - 10

B - 28

C - 27

D - 25

Answer : D

Explanation

Here both dates are included 10 days from March and 15 days from April will count to 25 days. So there are total 25 days. Hence option D is correct.

Q 10 - We watched film in our college on Saturday. The next film will be after 32 days. On which day next film will be projected?

A - Monday

B - Tuesday

C - Sunday

D - Wednesday

Answer : D

Explanation

Every day of the week is repeated after 7 days. Hence, it will be Saturday after 28 days because 4 × 7 = 28. After 4 days it will be Wednesday.

reasoning_calendar.htm
Advertisements