Calendar Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Calendar. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Today is Friday, what will be the day after 101 days?

A - Monday

B - Tuesday

C - Sunday

D - Wednesday

Answer : A

Explanation

Every day of the week is repeated after 7 days. Hence, it will be Friday again after 98 days because 14 × 7 = 98. So after three days it will be Monday.

Q 2 - How many days are there in between the dates 21st April and 11th June?

A - 40

B - 50

C - 60

D - 70

Answer : B

Explanation

Here both the given dates are not inclusive. April has 30 days so 9 days remain in April. May has 31 days and 10 days of June. So, total 50 days are there.

Q 3 - Today is Saturday, what will be the day after 44 days?

A - Monday

B - Tuesday

C - Sunday

D - Wednesday

Answer : A

Explanation

Every day of the week is repeated after 7 days. Hence, it will be Saturday after 42 days because 6 × 7 = 42. Two days after it will be Monday.

Q 4 - Find the day of the week on 15th February 1952.

A - Friday

B - Sunday

C - Monday

D - Thursday

Answer : A

Explanation

15th feb 1952 has 1951 years, 1 month and 15 days. Now 1600 years have no odd days and 300 years have 1 odd day. The rest 51 years contain 12 leap years and 39 ordinary years so the total number of days in 51 years can be calculated as follows:

(12 × 366 + 39 × 365) days

= 18627 days = 18627/7 = 2661 weeks. It means 51 years contain no odd days.

The remaining 1 month and 15 days = 46 days = 6 weeks + 4 odd daysso 4 + 1 = 5 which means that day is Friday. Hence option A is correct.

Q 5 - Find the day of the week on 15th August 1999.

A - Friday

B - Sunday

C - Monday

D - Thursday

Answer : B

Explanation

15th August 1999 have 1998 years, 7 months and 15 days. First 1600 years have no odd days. The next 300 years have one odd day. The rest 98 years have 24 leap years and 74 ordinary years. So total number of days in 98 years can be calculated as follows:

(24 × 366 + 74 × 365)

= 8784 + 27010 = 35794

Total number of odd days in 98 years = 35794/7 = 5113 weeks and 3 odd days

The remaining 7 months and 15 days have 227 days

Number of odd days = 227 / 7 = 32 weeks and 3 days

Total number of odd days = 3 + 3 + 1 =7

So 15th August 1999 was on Sunday.

Q 6 - How many days are there in between 14th September and 29th December?

A - 105

B - 150

C - 160

D - 70

Answer : A

Explanation

Here both the given dates are not inclusive. The number of days will be 16 days from September, 31 from October, 30 days from November and 28 days from December. So total 105 days are there in between the given dates.

Q 7 - Find the day of the week on 7th May 2000.

A - Friday

B - Sunday

C - Monday

D - Thursday

Answer : B

Explanation

By calculating the number of odd days from years, months and days, we can say that 7th May 2000 was on Sunday.

Q 8 - Today is St. Josephs annual function which is Monday, St. Xaviers annual function will be after 22 days. On what day it will be celebrated?

A - Monday

B - Tuesday

C - Sunday

D - Wednesday

Answer : B

Explanation

Every day of the week is repeated after 7 days. Hence, it will be Monday after 21 days because 3 × 7 = 21. After one day the day will be on Tuesday on which St. Xaviers annual function will be observed.

Q 9 - How many days are there in between 21st October and 21st December?

A - 40

B - 50

C - 60

D - 70

Answer : C

Explanation

Here both the given dates are not inclusive. So we will take 10 days from October, 30 days from November and 20 days from December. So 10 + 30 + 20 = 60 days. So there are 60 days in between the given dates.

Q 10 - We watched film in our college on Saturday. The next film will be after 32 days. On which day next film will be projected?

A - Monday

B - Tuesday

C - Sunday

D - Wednesday

Answer : D

Explanation

Every day of the week is repeated after 7 days. Hence, it will be Saturday after 28 days because 4 × 7 = 28. After 4 days it will be Wednesday.

reasoning_calendar.htm
Advertisements