Clock Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Clock. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - A watch which gains uniformly is 5 min slow at 7 O`clock in the morning on Sunday and it is 5min 48 sec fast at 7 p.m on the following Sunday. Which day was it correct?

A - Friday

B - Saturday

C - Tuesday

D - Wednesday

Answer : D

Explanation

$\frac{54}{5}$ in 180 hrs

5 min = 180 × $\frac{5}{54}$ = 83 hrs 20 min = 3 days 11 hrs and 20 min.

Its answer is correct at 20 min. past 6 pm on Wednesday.

Q 2 - An accurate clock shows 8 O`clock in the morning. Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 O`clock in the afternoon?

A - 144o

B - 150o

C - 168o

D - 180o

Answer : D

Explanation

Angle traced by hour hand in 6 hours = $\frac{360}{12}$ × 6 = 180o

Q 3 - At 3.40, the hour hand and minute of a clock forms an angle of?

A - 120o

B - 125o

C - 130o

D - 135o

Answer : C

Explanation

Angle turned in 12 hrs = 360o

Angle turned in 11/3 hrs = ( $\frac{360}{12}$ × $\frac{11}{3}$) = 110o

Angle turned by minute hand in 60 min = 360o

Angle turned by minute hand in 40 min = ($\frac{360}{60}$ × 40) = 240o

Required angle = 240 - 110 = 130o

Q 4 - A clock is started at noon by 15 min past 5, the hour hand has turned through?

A - 157$\frac{2}{4}$

B - 160$\frac{2}{4}$

C - 159$\frac{2}{4}$

D - 161$\frac{2}{4}$

Answer : A

Explanation

$\frac{360}{12}$ × $\frac{21}{4}$ = 157$\frac{2}{4}$

Q 5 - A watch which gains uniformly is 2 minutes slow at noon on Monday and 4 min 48 sec fast at 2.40 pm on the following day. At what time it was correct?

A - 2 pm on Tuesday

B - 2 pm on Wednesday

C - 3 pm on Thursday

D - 1 pm on Friday

Answer : B

Explanation

From 12 noon to 2 pm on the following day

There are 7 day and 2 hours = 170 hours

Now watch gains 2 + 4$\frac{4}{5}$ = $\frac{34}{5}$ min in 170 hrs

It will gain 2 min $\frac{170 \times 5}{34}$ × 12 = 50 hrs = 2 days 2 hrs.

Q 6 - At what time between 4 and 3 O`clock will the hands of a clock point in opposite direction?

A - $\frac{549}{11}$ min past 4

B - 601 min past 4

C - $\frac{600}{11}$ min past 4

D - 602 min past 4

Answer : C

Explanation

(5n + 30 )×$\frac{12}{11}$, n = 4

$\frac{50 \times 12}{11}$ min. past 4 = $\frac{600}{11}$

Q 7 - How much time does a clock gain if it coincide per 62 min in a day?

A - 80$\frac{2}{341}$

B - 81$\frac{2}{341}$

C - 82$\frac{2}{341}$

D - 83$\frac{2}{341}$

Answer : A

Explanation

($\frac{720}{11}$ - x) × ($\frac{60 × 24}{x}$); given x = 62 then 80$\frac{2}{341}$

Q 8 - Ram takes 15 minutes to reach Madhu`s house, by walking. while he takes only 8 min to reach Madhu`s house by driving a vehicle. What is the difference of separation of time?

A - 8 min

B - 7 min

C - 6 min

D - 5 min

Answer : B

Explanation

(15 - 8) = 7 min.

Q 9 - How many times the two hands are 15 minute space apart in 12 hrs?

A - 22 times

B - 24 times

C - 26 times

D - none of these

Answer : B

Explanation

The hands are at right angle two times per hours. so, in 12 hrs = 12 × 2 = 24 times

Q 10 - What will be angle between two hands of a clock at 9.50?

Clock Two Hands

A - 6o

B - 5o

C - 4o

D - 3o

Answer : B

Explanation

The angle turned by hour hand in 9 hrs, 50 min = 295o

The angle turned by minute hand in 50 min = 300o

Angle = 300o - 295o = 5o

reasoning_clock.htm
Advertisements