Symbol Sequence Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Symbol Sequence. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Answer : D

Explanation

From the given question figure, it is clear that O Option will have 7 c Option on its adjacent face.

Four positions of a dice has been shown in the figures. Answer the questions according to the information provided by figures.

Question 14

Q 2 - Which symbol is on the opposite of face with pentagon?

Options :

A - Rhombus

B - Star

C - Circle

D - Arrow

Answer : A

Explanation

From the figures (B) and (C), it is clear that circle, star arrow, and hexagon will be on the adjacent face of rhombus which indicates that pentagon must be the opposite of rhombus.

Q 3 - Question 28

The symbol on the opposite face of circle is

Options :

A - Plus

B - Minus

C - Rhombus

D - Arrow

Answer : A

Explanation

From the unfold figure of dice, it can be easily concluded that plus will be at the back side of dice.

28 Explanation

In the question figure, the views of a dice having faces with letters.

Question 36

Q 4 - Which pair of consonant letters are opposite to each other?

Options :

A - B-F

B - D-B

C - Inadequate information

D - None of these

Answer : A

Explanation

From the answer figure, it is clear that B and F are opposite consonant letters.

36 Explanation

Three view of a dice has been shown in the following figures.

Q 5 - Question 42

The figure adjacent to `bb’ in figure(i) is opposite to which of the following pair of figures?

Options :

A - cc, aa

B - ss, tt

C - aa, rr

D - rr, ss

Answer : C

Explanation

From the unfold figure, it is clear that aa’ and rr are opposite to `cc’, `tt’ in figure (i).

44 Explanation

Q 6 - Question 52

Which combination of figures are adjacent to 52 f?

Options :

A - 52 c Option, 52 b Option

B - 52 c Option, 52 a Option

C - 52 b Option, 52 d Option

D - None of these

Answer : C

Explanation

From the unfold figure, it is clear that 52 b Option and 52 d Option are adjacent to 52 f, as 52 c Option is opposite to it and cannot form pair of adjacent face with any other figure.

52 Explanation

Q 7 - Question 69

Which letter will be at the top when `A’ is at bottom, if each face contains letters from A to F?

Options :

A - A

B - D

C - F

D - E

Answer : C

Explanation

From the figure, finding the letters face of face with letter `A’, we have the letters as B, C, D and E. Hence `F’ must be on the opposite face of `A’.

Q 8 - On the six faces of a dice, there are various geometrical figures which are triangle, square, circle, pentagon, hexagon and rhombus.

Question 80

Options :

A - Circle

B - Square

C - Hexagon

D - None of these

Answer : D

Explanation

From the question figure, it is clear that square, circle, pentagon, and hexagon are on the adjacent faces of rhombus therefore triangle must lie on opposite face of it.

Q 9 - Question 85

Which figure represents the question figure?

Options :

A - 85 a Option

B - 85 b Option

C - 85 c Option

D - 85 d Option

Answer : A

Explanation

The folded figure can be drawn to get the answer

85 Explanation

On the six faces of dice, various figures have been made which are triangle, rectangle, square, circle, pentagon and hexagon respectively accordingly to the following statements.

Statements :

(i) Triangle is not on the opposite face of pentagon.

(ii) Rectangle and square are not adjacent to each other.

(iii) Pentagon is adjacent to hexagon, square, and rectangle.

(iv) Circle adjacent to square and hexagon.

Q 10 - Beside hexagon, square, and rectangle, which figure is also adjacent to pentagon?

Options :

A - Triangle

B - Circle

C - Square

D - Hexagon

Answer : A

Explanation

From the unfold figure of dice, it s concluded that triangle is adjacent to pentagon.

96 Explanation
reasoning_symbol_sequence.htm
Advertisements