Alpha Numeric Sequence Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Alpha Numeric Sequence. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Find the next term in series 5E, 9G, 13I, 17K, ....?

A - 18N

B - 21M

C - 18L

D - 21N

Answer : B

Explanation

In this series the difference between numbers is 4 and the difference between alphabets is one so the answer will be 21M.

Q 2 - Find the next term in series Z5A, Y10B, X20C, ...?

A - V30D

B - W40D

C - V30E

D - W30E

Answer : B

Explanation

The answer will be W40D as number increases with alphabet.

Study the following arrangement carefully and answer the question that follow:

S K 6 £ Q 2 R * C F 8 E $ G 2 # 4 9 L N 3 U V 5 Y α B 7 W 9

Q 3 - Which of the following letters, numbers, or symbols will be third element to the right of fifth element from right?

A - B

B - 7

C - W

D - 9

Answer : B

Explanation

The fifth element from right is α and the third element to the right of α is 7.

Analyze the below arrangement carefully and try to answer below question:

S L 1 R % 4 J E # 7 M T 2 I 9 B H 3 A $ 9 F Q 5 D G 6 U S P

Q 4 - Three of the following four are alike in a certain way on the basis of above arrangement and so are part of a group. Pick the one that does not belong to that group?

A - R L 4

B - 5 F G

C - 9 Q A

D - 3 B $

Answer : C

Explanation

The first element is two steps backward and the last element is two steps forward from the middle element.

Study the following arrangement carefully and answer the question given below:

G Q W 3 & A 9 8 @ * V S ^ 4 H X P L M K 1 4 5 D

Q 5 - If each symbol will be dropped then which will be the 14th element from right?

A - 9

B - 8

C - W

D - 3

Answer : B

Explanation

If each symbol will be dropped then 8 will be the 14th element from right, hence, option B is correct.

In these series, you will be looking at both the letter pattern and the number pattern. Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

Q 6 - W5K, X7L, Y9M, Z11N, ?

A - O10P

B - A13O

C - M11N

D - P8Q

Answer : B

Explanation

This is an alternating series in alphabetical order. The numbers are increased by 5 7 9 11 13. The first letters are like W X Y Z A. and the last letters are K L M N O.

In these series, you will be looking at both the letter pattern and the number pattern. Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

Q 7 - 62M56O, 72M47O, 82M38O, ?, 102M110O

A - 76M7O

B - 67M6O2

C - 92M29O

D - 82MN3O

Answer : C

Explanation

Each number is increasing in +10 fashion. Option C is the correct answer.

Study the following arrangement carefully and answer the question given below:

T 7 4 A G H K # 5 Q R % 2 3 D F * L M 6 B E 8 @ I $ P V 9

Q 8 - Find out the number which is 14th to the left of 12th from right?

A - O

B - N

C - A

D - E

Answer : C

Explanation

A comes at the required place, hence, option c is correct.

Study the following arrangement carefully and answer the question given below:

1 8 Q W 3 8 Z 5 * 2 J @ U K 9 P I % R 4 $ M E 7 T # A 6 F

Q 9 - Which of the following will be the third to the right of eighth from left end?

A - F

B - R

C - Q

D - B

Answer : B

Explanation

Remember when right-left combination is there, adding the numbers (8 + 3 = 11). SO the element at the 11th position from right end is R.

Study the following arrangement carefully and answer the question given below:

H W Q U 5 R 9 M P # A 4 F * 6 D S Y % C @ N 2 T B E $ 3 Z 7

Q 10 - Three of the following four are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that doesn’t belong to the group?

A - BZ$

B - $2@

C - MUW

D - *#M

Answer : A

Explanation

+3    -1         -3   -1                
B___Z___$       $___2___@    

-3     -1        -3   -1 
M____U____W    *____#____M 

reasoning_alpha_numeric_sequence.htm

Advertisements