Cube and Cuboid Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Cube and Cuboid. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - A big cube is having 32 cm in each portion. Tiny cubes of 8 cm portion each is cut from that. Then how many tiny cubes will be formed that are surrounded by at least one cube?

A - 18

B - 8

C - 16

D - 33

Answer : B

Explanation

Here x = 32/8 = 4 cm. so x - 2 = 4 - 2 = 2. Finally: 2 × 2 × 2 = 8. Hence answer is option A.

Q 2 - A big cube whose each corner is named as A, B, C, D, E, F, G and H is having each portion 30 cm. This cube is segmented into tiny cubes of portion 5 cm each. All the faces of the original big cube is varnished with white colour before being cut.

How many cubes will be formed having only one face varnished?

A - 86

B - 90

C - 56

D - 96

Answer : D

Explanation

Here x = 30/5 = 6. So number of tiny cubes can be formed is M = 6 × 6 × 6 = 216.

Cubes having only one face varnished is = (x - 2) × (x - 2) × number of faces = (6 - 2) × (6 - 2) × 6 = 4 × 4 × 6 = 96. Hence option D is the answer.

Q 3 - A big cube whose all the corners are named as K, L, M, N, O, P, Q and R. Its each portion is of 36 cm in length. The cube is segmented into tiny cubes and length of the portion of each tiny cube is 4 cm. Then how many such cubes are possible?

A - 725

B - 729

C - 125

D - 764

Answer : B

Explanation

To find the number of tiny cubes, first we have to find x. Here x = (36/4) = 9. So number of tiny cubes M = 9 × 9 × 9 = 729. Hence option B is the answer.

Q 4 - Stalin has a cube whose each portion is of 24 cm. If he wants to cut tiny cubes of portion 8 cm each, then how many such cubes will be possible for him?

A - 64

B - 27

C - 45

D - 70

Answer : B

Explanation

Here x = (24/8) = 3

So number of cubes = 3 × 3 × 3 = 27. Hence option B is correct.

Q 5 - A big cube whose all the corners are named as A, B, C, D, E, F, G and H. Its each portion is of 20 cm length. The cube is segmented into tiny cubes and length of the portion of each tiny cube is 4 cm. Then how many such cubes are possible?

A - 25

B - 85

C - 125

D - 64

Answer : C

Explanation

To find the number of tiny cubes, first we have to find x. So x = (20/4) = 5. So number of tiny cubes = 5 × 5 × 5 = 125. Hence option C.

Q 6 - How many tiny cubes will be formed having one portion yellow and one portion red for sure?

A - 18

B - 20

C - 16

D - 24

Answer : C

Explanation

Red and yellow varnished faces are joined by 4 edges, so, number of cubes having red and yellow varnished faces = (x - 2) x number of edges = (4 - 2) × 4 = 2 × 4 = 8. Here x = Cube root of 64 = 4. Number of cubes having three faces varnished will also have red and yellow colours = 8. So total cubes = 8 + 8 = 16.

Q 7 - A big cube whose all the corners are named as M, N, O, P, Q, R, S and T. Its each portion is of 54 cm in length. The cube is segmented into tiny cubes and length of the portion of each tiny cube is 6 cm. How many such cubes are possible?

A - 725

B - 729

C - 125

D - 64

Answer : B

Explanation

To find the number of tiny cubes first we have to find x. So x = (54/6) = 9. So number of tiny cubes M = 9 × 9 × 9 = 729. Hence option B is the answer.

Q 8 - A big cube whose each corner is named as G, H, J, K, L, M, N and P is having each portion of 72 cm. This cube is segmented into tiny cubes of portion 9 cm each. All the faces of the original big cube is varnished pink before being cut.

How many cubes will be formed having only one face varnished?

A - 296

B - 290

C - 216

D - 87

Answer : C

Explanation

Here x = 72/9 = 8. So number of tiny cubes can be formed is M = 8 × 8 × 8 = 512.

Cubes having only one face varnished is = (x - 2) × (x - 2) x number of faces = (8 - 2) × (8 - 2) × 6 = 6 × 6 × 6 = 216. Hence option C is the answer.

Q 9 - A big cube is segmented into tiny cubes and each portion of the tiny cubes is of equal length. The total number of tiny cubes formed is 343. Each portion of the tiny cubes is 2 cm. Find out the length of each portion of the original bigger cube.

A - 12

B - 19

C - 14

D - 10

Answer : C

Explanation

Total number of tiny cubes = 343. Cube root of 343 is 7. So x = 7. By formula, portion of big cube = 7 × 2 = 14. Hence option C is correct.

Q 10 - How many cubes will be formed having only three faces varnished?

A - 6

B - 7

C - 9

D - 8

Answer : D

Explanation

The answer is the number of corners available which is 8. Hence option D is the correct answer.


reasoning_cube_and_cuboid.htm

Advertisements