Statement and Assumptions Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Statement and Assumptions. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 1 - Statement: A candidate must bring all his/her original documents at the time of interview.

Assumptions:

I. Original documents are proof of qualifications of a candidate.

II. Interview board members will be impressed with your documents.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : A

Explanation

Only assumption I is practical because candidate’s qualification can be observed by his documents. Interview board members will not be impressed seeing the original documents as other students will also bring it. So, II is not practical.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 2 - Statement: Recently, National bank of Abu Dhabi entered the Indian market with banking operations in Mumbai.

Assumptions:

I. Indian market is demanding foreign banks. So, national bank of Abu Dhabi entered India.

II. Indian Economy is growing, so, it can accept and absorb foreign banks.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : B

Explanation

Indian market is growing and demanding, so we can assure that foreign banks can enter it.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 3 - Statement: India funded 5 million US dollars grant to Palestine as budgetary support and assistance.

Assumptions:

I. India wants to show global leadership by providing loans and developing bilateral relationships.

II. Israel will not be happy with the India’s move.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : A

Explanation

Nothing has been said about Israel in the given statement. Hence; assumption II is not practical but clearly by helping Palestine, India wants to gain the global leadership.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 4 - Statement: Union cabinet allows 100% FDI for white label ATMs.

Assumptions:

I. By allowing 100% FDI, more money will come and number of white level ATMs will increase.

II. White level ATM industry will dethrone the normal ATM business.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : A

Explanation

100% FDI means more incoming of money and thereby causing number of white level ATMs to increase further. Assumption II is however not related to given statement.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 5 - Statement: Christiano Ronaldo received a record fourth golden boot this year.

Assumptions:

I. Ronaldo is fit and agile and is able to score more goals.

II. Now he must look towards Hollywood.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : A

Explanation

Assumption II has no relation with the given statement. Assumption I is describing the cause and meaning to the statement.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 6 - Statement: Hockey India signed MOU with sports authority of India to help regain hockey its position as the top sport in India.

Assumptions:

I. Currently hockey is not a top sport.

II. Currently cricket is a top sport in India.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : A

Explanation

Nothing has been told about cricket in the statement and hence; assumption II is not practical but as statement is talking about regaining the position of hockey, so, it is clear that hockey is not a top sport now in India.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 7 - Statement: Usually state medium students have lesser IQs than the CBSE medium students.

Assumptions:

I. The presence of workshops in CBSE curriculum increase students’ IQ.

II. State medium students are normally from poor background.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : D

Explanation

We do not know whether workshops are there in state medium board or not and it is not always mandatory that all the students of state boards are from poor background only.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 8 - Statement: In a report from world bank, India has jumped 12 places to 130th rank in case of doing business.

Assumptions:

I. India has never shown such aggressiveness in doing business.

II. Different schemes from government are helping India to improve on ease of doing business.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : E

Explanation

India’s rank has improved that means it has not shown such aggressiveness before and government schemes are also helpful in achieving this.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 9 - Statement: British Government has selected three Indian cities for developing them as smart cities.

Assumptions:

I. Our government lacks money for developing smart cities.

II. British government will also built a football stadium for EPL tournament.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : D

Explanation

Nothing can be assumed logically from the two statements.

Each of the following question consists of one statement followed by two assumptions. You have to decide which one of them can be followed.

Q 10 - Statement: Tripura assembly passed a resolution to abolish capital punishment.

Assumptions:

I. Capital punishment is against the right to live of human beings.

II. People of Tripura are getting capital punishments more than other states.

Options :

A - Only assumption I is practical.

B - Only assumption II is practical.

C - Either assumption I or II is practical.

D - Neither assumption I nor II is practical.

E - Both the assumptions are practical.

Answer : A

Explanation

Assumption II is not practical as we cannot assume about the number of people getting capital punishments in each state.


reasoning_statement_and_assumptions.htm

Advertisements