Ranking and Order - Solved Examples


Advertisements


Q 1 − In a row of girls Ankita is fourth from either side. How many girls are there in the row?

Options :

A - 7

B - 8

C - 5

D - 6

Answer - A

Explanation

Fourth from either side means the total number of girls are 4 + 4 - 1 = 7


Q 2 − In a row of boys Ram is 4th from left end and Shyam is 8th from left end. How many boys are there between Ram and Shyam?

Options :

A - 4

B - 3

C - 5

D - 2

Answer - B

Explanation

Between 4 and 8 there are 5 6 and 7 position so the answer is 3 boys.


Q 3 − In a row of girls, Sita is 6th from left end and Gita is 9th from right end. How many girls are there between Sita and Gita?

Options :

A - 4

B - 3

C - 5

D - Data inadequate

Answer - D

Explanation

Data is inadequate to answer the question.


Q 4 − Rekha ranked 6th from top and 34th from bottom. How many students are there in the class?

Options :

A - 39

B - 40

C - 38

D - 41

Answer - A

Explanation

Total number of students is 6 + 34 - 1 = 39.


Q 5 − Karishma ranked 8th from top and 29th from bottom. How many students are there in the class?

Options :

A - 39

B - 36

C - 38

D - 33

Answer - B

Explanation

Total number of students is 8 + 29 - 1 = 36.


Q 6 − Shahrukh ranked 3rd from top and 19th from bottom. How many students are there in the class?

Options :

A - 22

B - 21

C - 26

D - 29

Answer - B

Explanation

Total number of students is 19 + 3 - 1 = 21.


Q 7 − Gyanjit ranked 10th from top and 14th from bottom. How many students are there in the class?

Options :

A - 24

B - 22

C - 23

D - 25

Answer - C

Explanation

Total number of students is 10 + 14 - 1 = 23.


Q 8 − Sharmistha ranked 11th from top and 44th from bottom. How many students are there in the class?

Options :

A - 56

B - 55

C - 58

D - 54

Answer - D

Explanation

Total number of students is 11 + 44 - 1 = 54.


Q 9 − In a row of boys, Rohit is seventh from either side. How many boys are there in the row?

Options :

A - 17

B - 18

C - 13

D - 16

Answer - C

Explanation

Seventh from either side means the total number of boys are 7 + 7 - 1 = 13.


Q 10 − In a row of girls, Jyoti is thirteenth from either side. How many girls are there in the row?

Options :

A - 27

B - 28

C - 25

D - 26

Answer - C

Explanation

Thirteenth from either side means the total number of girls are 13 + 13 - 1 = 25.



reasoning_ranking_and_order.htm
Advertisements
E-Books Store