Coded Relationship Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Coded Relationship. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

In a certain relationship,

S × T means S is brother of T

S – T means S is mother of T

S + T means S is father of T

Then answer the following question based on the data above.

Q 1 - To answer the above question which of the following is not compulsory?

A - Only b

B - Only c

C - Only b or c

D - Only a or b

Answer : A

Explanation

Only (b) is not compulsory to answer the previous question.

If A + B means A is son of B

A - B means A is husband of B

A ∗ B means A is sister of B

Observing the above information, answer the following question in a logical manner.

Q 2 - In P + Q ∗ R + S, how is R related to P?

A - Paternal uncle

B - Maternal uncle

C - Aunt

D - Sister

Answer : B

Explanation

In the above pattern, R is maternal uncle of P.

In a certain relationship

A - B means A is mother of B

A × B means A is brother of B

A + B means A is father of B

Then answer the following question based on the data above.

Q 3 - In the pattern T + U + V, how is T related to V?

A - Nephew

B - Father

C - Cousin

D - Grandfather

Answer : D

Explanation

As T is father of U and U is father of V, hence T is grandfather of V.

If X + Y means X is father of Y

X - Y means X is mother of Y

X ∗ Y means X is son of Y

X / Y means X is daughter of Y

Then answer the following question based on the given data.

Q 4 - Which of the following states that X is grandmother of Z?

A - X - Y + Z

B - X + Y + Z

C - X / Y - Z

D - X ∗ Y - Z

Answer : A

Explanation

X - Y + Z means X is grandmother of Z.

If M + N means M is father of N

M - N means M is mother of N

M ∗ N means M is son of N

M / N means M is daughter of N

Then answer the following question based on the given data.

Q 5 - Which of the following suggests that K is great grandfather of L?

A - K ∗ S / O / L

B - K + O + L

C - K + S - O + L

D - K ∗ O ∗ L

Answer : C

Explanation

From option C we can deduce that K is great grandfather of L.

If P + Q means P is son of Q

P - Q means P is husband of Q

P ∗ Q means P is sister of Q

Observe the above information and answer the following question in a logical manner.

Q 6 - In the pattern H - I ∗ J, how is H related to J?

A - Mother-in-law

B - Sister-in-law

C - Brother

D - Brother-in-law

Answer : D

Explanation

From the information provided above we can conclude that H is brother-in-law of J.

If C ∗ D means C is sister of D

C - D means C is husband of D

C + D means C is son of D

Observe the above information and answer the following question in a logical manner.

Q 7 - In the pattern U + V ∗ X + Y, how is X related to U.

A - Father-in-law

B - Maternal uncle

C - Aunt

D - Brother

Answer : B

Explanation

In the above pattern, X is maternal uncle of U.

In a certain relationship

X + Y means X is father of Y

X – Y means X is mother of Y

X × Y means X is brother of Y

Observe the above information and answer the following question in a logical manner.

Q 8 - Which of the following represents that E is the son of F?

A - E × R + F

B - E + R × F

C - E – R + T

D - F + E × R

Answer : D

Explanation

In option D, we can observe that E is son of F. Because F is father of E and E is brother of R. Hence option D is correct.

If M ∗ N means M is son of N

M / N means M is daughter of N

M + N means M is father of N

M - N means M is mother of N

Then answer the following question based on the given data.

Q 9 - Which of the following states Q is grandmother of D?

A - Q - L + D

B - Q + L + D

C - Q / L - D

D - Q ∗ L - D

Answer : A

Explanation

Q - L + D means Q is grandmother of D.

If K - L means K is husband of L

K + L means K is son of L

K ∗ L means K is sister of L

Observing the above information, answer the following question in a logical manner.

Q 10 - How is H related to F in the pattern F - G ∗ H?

A - Brother-in-law

B - Father-in-law

C - Sister-in-law

D - Can’t be determined.

Answer : D

Explanation

We are not able to know about H. so option D is correct.

reasoning_coded_relationship.htm
Advertisements