Odd Man Out Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Odd Man Out. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - 540,520,490,460,400

Options :

A - 540

B - 460

C - 400

D - 490

Answer : B

Explanation

The subtraction sequence is -20,-30,-40,-50,-60. So 490 - 40 = 450.

Q 2 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Drumsticks

B - Lime

C - Orange

D - Citron

Answer : A

Explanation

All other fruits are sources of vitamin C.

Q 3 - 16,19,24,32,50

Options :

A - 32

B - 19

C - 16

D - 50

Answer : A

Explanation

The series is +(2^1+1), +(2^2+1), +(2^3+!),….. Hence option A is correct. Because 32 is odd man.

Q 4 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Hatred

B - Allergy

C - Sympathy

D - Help

Answer : D

Explanation

All others are human feelings.

Q 5 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Sam Veda

B - Ayurveda

C - Yajur Veda

D - Rig Veda

Answer : B

Explanation

Ayurveda is a branch of medicine but all others are Vedas.

Q 6 - 98, 156, 214, 272, 330, 350

Options :

A - 350

B - 330

C - 272

D - 98

Answer : A

Explanation

Each no. is added with 58. So 330 + 58 = 388. But 350 is written there. Hence option A is correct.

Q 7 - 20, 62.5, 156.25, 390.62, 976.56

Options :

A - 20

B - 62.5

C - 156.5

D - 976.5

Answer : A

Explanation

Each number is multiplied with 2.5.

Q 8 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Tripod

B - Trisect

C - Trident

D - Triumph

Answer : D

Explanation

Triumph means victory which is different than others.

Q 9 - Three of the following four are same in a certain way and hence form a group. Find out the one which does not belong to that group.

Options :

A - Piano

B - Guitar

C - Sitar

D - Violin

Answer : A

Explanation

Except piano, all others are string based musical instruments.

Q 10 - 3108, 3104, 3096, 3084, 3068, 3040

Options :

A - 3048

B - 3084

C - 3096

D - 3068

Answer : A

Explanation

the subtraction sequence is -4, -8, -12, -16, and -20. So the final answer should be 3048. But it is written 3040.

reasoning_odd_man_out.htm
Advertisements