Assertion and Reasoning Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Assertion and Reasoning. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Assertion (A): A person can face the death if exposed to carbon monoxide for more time.

Reason(R): Haemoglobin gets mixed with carbon monoxide.

A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

C - A is true but R is false.

D - A is false but R is true.

E - Both A and R are false.

Answer : A

Explanation

Carboxy haemoglobin is formed by the mixture of carbon monoxide with blood and stops the normal inhale of oxygen.

Q 2 - Assertion (A): In the winter season, if you will put hot water inside a glass tumbler, it will break.

Reason(R): As soon as we pour the hot water inside the tumbler, it starts to expand.

A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

C - A is true but R is false.

D - A is false but R is true.

E - Both A and R are false.

Answer : C

Explanation

In the winter season, as soon as we put the hot water inside the tumbler, the inner surface tends to expand while the outer surface tends to contract. This causes the glass to break.

Q 3 - Assertion (A): The level of life expectancy is more in female in India.

Reason(R): Females receive quality diet as compared to males.

A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

C - A is true but R is false.

D - A is false but R is true.

E - Both A and R are false.

Answer : E

Explanation

Higher birth rate and negligence are the reasons that females have lower life expectancy and also they do not receive proper diet as compared to males in India.

Q 4 - Assertion (A): If we will put an iron ball on the mercury, it will float but if the same thing will be put inside the water, it will sink.

Reason(R): Mercury has less specific gravity than iron.

A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

C - A is true but R is false.

D - A is false but R is true.

E - Both A and R are false.

Answer : C

Explanation

Iron has less specific gravity than that of mercury, so iron floats on it.

Q 5 - Assertion (A): Generally it is advised to wear white cloths in winter season.

Reason(R): White cloths are good reflecting medium for sunlight.

A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

C - A is true but R is false.

D - A is false but R is true.

E - Both A and R are false.

Answer : D

Explanation

We prefer to wear black cloths in winter because they absorb heat from sun light. But white cloths are good reflectors of sunlight.

Q 6 - Assertion (A): Lime water will change colour to milky if treated with carbon dioxide.

Reason(R): Lime water becomes sullied through carbon dioxide.

A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

C - A is true but R is false.

D - A is false but R is true.

E - Both A and R are false.

Answer : C

Explanation

Carbon dioxide, when treated with lime water, forms calcium carbonate which turns it into milky colour.

Q 7 - Assertion (A): After his marriage, Buddha left his empire.

Reason(R): He wanted to become free from all of the emotional attachments and wanted to become ascetic.

A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

C - A is true but R is false.

D - A is false but R is true.

E - Both A and R are false.

Answer : A

Explanation

R gives the correct explanation of A.

Q 8 - Assertion (A): The body structure of the fish is in streamline manner.

Reason(R): It helps the fish to find its way inside the water.

A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

C - A is true but R is false.

D - A is false but R is true.

E - Both A and R are false.

Answer : A

Explanation

Both are correct and R gives the correct explanation.

Q 9 - Assertion (A): Indian Administrative Services is one of the all India service.

Reason(R): There are only three services which comes under the all India service category.

A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

C - A is true but R is false.

D - A is false but R is true.

E - Both A and R are false.

Answer : C

Explanation

A is true but R is not.

Q 10 - Assertion (A): As compared to Chandigarh, Chennai is very humid.

Reason(R): Chennai is situated beside the sea, but Chandigarh is not.

A - Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

B - Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

C - A is true but R is false.

D - A is false but R is true.

E - Both A and R are false.

Answer : A

Explanation

Sea-side places are more humid.


reasoning_assertion.htm

Advertisements