Series Test Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Series Test. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 1 - 15, 20, 30, 45, 65, _

Options :

A - 85

B - 90

C - 95

D - 100

Answer : B

Explanation

The addition sequence is +5, +10, +15, +20. Finally 65 + 25 = 90.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 2 - 98, 96, 94, 92, 90, _

Options :

A - 87

B - 88

C - 89

D - 86

Answer : B

Explanation

In this series, 98 - 2 = 96, 96 - 2 = 94 so it can be concluded that 2 is subtracted from each number so 90 - 2 = 88.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 3 - 570, 566, 576, 572, 582, 578, _

Options :

A - 586

B - 588

C - 590

D - 580

Answer : B

Explanation

The sequence is -4, +10, -4, +10. So 578 + 10 = 588.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 4 - -2, -5, -8, -11, -14, -17, -20, _

Options :

A - -23

B - -22

C - -24

D - -20

Answer : A

Explanation

Each number is subtracted by 3. Hence -20 - 3 = -23.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 5 - -55, -50, -45, -40, -35, _

Options :

A - -25

B - -30

C - 20

D - -45

Answer : B

Explanation

Each number is added with +5. So, -35 + 5 = -30.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 6 - 6.2, 12.4, 18.6, 24.8, 31, _

Options :

A - 37.2

B - 34.7

C - 36.9

D - 39.0

Answer : A

Explanation

Each number is added with 6.2. So 31 + 6.2 = 37.2.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 7 - 24, 50.4, 105.84, 222.36, 466.75, _

Options :

A - 980.18

B - 800.23

C - 5465.99

D - 88

Answer : A

Explanation

Each number is multiplied with 2.1, so 980.18 is the next number to come.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 8 - 524, 530, 542, 548, 560, 566, 588, a, b, c, d, e

What will come in place of d?

Options :

A - 518

B - 624

C - 736

D - 622

Answer : B

Explanation

The addition sequence is +6, +12, +6, +12 so 624 will be placed at d.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 9 - 1200, 1220, 1250, 1290, 1340, 1400, _

Options :

A - 1470

B - 1480

C - 1490

D - 1500

Answer : A

Explanation

In this series, 1200 + 20 = 1220, 1220 + 30 = 1250, 1250 + 40 = 1290…….1400 + 70 = 1470. Hence 1470 is the answer.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Q 10 - 388, 380, 370, 362, 352, 364, _

Options :

A - 353

B - 354

C - 355

D - 356

Answer : B

Explanation

The subtraction sequence is -8, -10, -8, -10. So finally 36410 = 354.

reasoning_series.htm
Advertisements