Blood Relationship - Solved Examples


Advertisements


Q 1 − Sharman said to Priti ,”your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is Priti related to Sharman?

Options :

A - Girl child

B - Sister

C - Granddaughter

D - Mother

Answer - B

Explanation

Mother’s husband’s sister means that sister of father. Hence, Priti is sister of Sharman.


Q 2 − Introducing Steve, a woman said,” His wife is the only girl child of my father.” How is Steve related to that woman?

Options :

A - Husband

B - Father-in-law

C - Uncle

D - Grandfather

Answer - A

Explanation

The only girl child of the woman’s father is she herself. Hence, the woman and Steve has a wife-husband relationship.


Q 3 − Introducing Dennis, Lisa said,” he is the only son of my mother’s mother.” How is Lisa related to Dennis?

Options :

A - Mother

B - Cousin

C - Niece

D - Aunt

Answer - C

Explanation

Dennis is brother of Lisa’s mother, so he is maternal uncle of Lisa and Lisa is his niece.


Q 4 − If Vicky says that his mother is the only girl child of Chicky’s mother, how is Chicky related to Vicky?

Options :

A - Son

B - Father

C - Brother

D - Uncle

Answer - D

Explanation

As per the given information in the question, Vicky’s mother is the only girl child of Chicky’s mother. In other words, Vicky is the grandson of Chicky’s mother. Hence Chicky is the uncle of Vicky.


Q 5 − Pointing to Chandresh, Padma said, ”He is the brother of my uncle’s girl child.” How is Chandresh related to Padma?

Options :

A - Cousin

B - Son

C - Brother-in-law

D - Nephew

Answer - A

Explanation

Clearly, Chandresh is the cousin of Padma.


Q 6 − Pointing to a person, Abhijit said to Riya,” His mother is the only girl child of your father.” How is Riya related to that person?

Options :

A - Aunt

B - Mother

C - Girl child

D - Wife

Answer - B

Explanation

Riya is the only girl child of hers father. Therefore, statement in other words implies that Riya is the mother of that person.


Q 7 − Pointing to a man in the photograph, Rajat said to Sushma,”His mother is the only girl child of your father.” How is Sushma related to the man in the photograph?

Options :

A - Sister

B - Mother

C - Wife

D - Girl child

Answer - B

Explanation

From the information given in the question, it is clear that the only girl child of the Sushma’s father is Sushma herself, and it is clear that man is her son. Therefore, Sushma is the mother of the man in the photograph.


Q 8 − Introducing Jenifer to guests, Lauren said,” Her father is the son of my father.” How is Jenifer related to Lauren?

Options :

A - Girl child

B - Mother

C - Sister

D - Niece

Answer - D

Explanation

Jenifer’s father is the son of Lauren’s father. It means Lauren and Jenifer’s father are brothers. So Jenifer is the niece of Lauren.


Q 9 − Introducing a girl, Sandeep said, ”Her mother is the only girl child of my mother-in-law.” How is Sandeep related to that girl?

Options :

A - Son

B - Father

C - Cousin

D - Brother-in-law

Answer - B

Explanation

The only girl child of Sandeep’s mother-in-law is the wife of Sandeep. Therefore, the statement, in other words implies that “her mother is my wife”. Hence, it is clear that Sandeep is the father of that girl.


Q 10 − Showing the lady in the park, Subhash said, “She is the girl child of my grandfather’s only son.” How is Subhash related to that lady?

Options :

A - Brother

B - Father

C - Cousin

D - Uncle

Answer - A

Explanation

The only son of Subhash’s grandfather is the father of Subhash and girl child of Subhash’s father is the sister of Subhash. Hence Subhash is the brother of that lady.



reasoning_blood_relationship.htm
Advertisements
E-Books Store