Aptitude Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Aptitude. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - √32+√48/ √8+√12 = ?

A - √2

B - 2

D - 8

Answer : B

Explanation

(√32+√48)/( √8+√12) =(√16*2 +√16*3)/ √4*2 +√4*3)
= 4√2+4√3/ 2√2+2√3  = 4(√2+√3)/ 2(√2+√3) =2

Q 2 - A men, a ladies and a kid can together finish a bit of work in 3 days. In the event that a men alone can do it in 6 days and a kid alone in 18 days, to what extent will a ladies take to finish the work?

A - 9 days

B - 21 days

C - 24 days

D - 27 days

Answer : A

Explanation

(1 man+ 1 women +1 boy ) 1 day work = 1/3
Suppose the women alone can do it in x days. Then
1/6 +1/x+1/18= 1/3 ⇒4/18 +1/x = 1/3 ⇒1/x = (1/3- 2/9) = 1/9
So, 1 woman can do the work in 9 days

Q 3 - 1+ 1/1+ 1/1 + 1/9 = ?

A - 29/10

B - 10/19

C - 29/19

D - 10/9

Answer : C

Explanation

given exp.  =  1 + 1/(1+ 1/(9/10))
=1 + 1/(19/10)
=1 + 10/19
= 29/19

Q 4 - 12846 x 593 + 12846 x 407 = y. What is y?

A - 12846000

B - 14203706

C - 24038606

D - 24064000

Answer : A

Explanation

  y = 12846 x 593 + 12846 x 407  = 12846 x (593 + 407)  = 12846 x 1000  = 12846000  

Q 5 - The average weight of 45 students in a class is 52kg. Five of them whose average weight is 48 kg leave the class and other 5 students whose average weight is 54kg join the class. What is the new average weight (in kg) of the class?

A - 5223

B - 5212

C - 5213

D - 5214

Answer - A

Explanation

Sum of the weights of the students after replacement. 
= [(52 x 45) - (48 x 5) + (54 x 5)] kg = 2370kg. 

Therefore, new Average = 237045kg = 5323kg

Q 6 - The ratio between the ages of Ram and Mohan is 4:5 and that between Mohan and Anil is 5:6. If sum of the ages of three be 90 years, how old is Mohan?

A - 24 years

B - 20 years

C - 30 years

D - 25 years

Answer : C

Explanation

Ram : Mohan = 4:5
Mohan : Anil = 5:6
Ram : Mohan : Anil = 4:5:6
Therefore, Mohan?s age = (5/15) * 90 = 30 years

Directions: The following bar diagram given below shows the result of B.S.C students of a collage for three years. Study the bar diagram and answer the questions given below:

Result of B.S.C students

Q 35 - Which is the following is the aggregate pass percentage during 3 years?

A - 51.66%

B - 82.9%

C - 80.4%

D - 77.6%

Answer - B

Explanation

Required % =  { (1500+1600+1750)/(1800+2000+2050)*100} = (4850/5850*100)%  = 82.9%

Q 8 - The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60° and the foot of the ladder is 4.6 m away from the wall. The length of the ladder is:

A - 15√3

B - 7.5

C - 15√2

D - 7.5√2

Answer : D

Explanation

Height & Distance Solution 1

Let AB be the wall and BC be the ladder.
Then, ∠ACB = 45° and AC = 7.5 m
AC/BC= Cos (45) =1/√2
BC=7.5√2

Q 9 - Two funnels can fill a tank in 20 minutes and 30 minutes separately. On the off chance that both the channels are opened at the same time, then the tank will be filled in:

A - 10 min

B - 12 min

C - 15 min

D - 25 min

Answer : B

Explanation

Part filled by both pipes in 1 min. =(1/20+ 1/30)= 5/60  = 1/12
Time taken to fill the tank = 12 minutes

Directions: The diagram given below depicts the sourced and uses of funds in a public Sector Enterprise. The total outlay is Rs. 4000 crore:

Use of Funds

Q 10 - In the event that the organization were to deal with its working capital from interior assets alone, then the amount of asset from this assets will in any case be left for other use?

A - Rs. 288 crore

B - Rs. 312 crore

C - Rs. 344 crore

D - Rs. 432 crore

Answer - A

Explanation

Funds lefts =(27.5-20.3)% of 4000 crores 
= 7.2% of Rs 4000 crores =Rs (7.2/100*4000) crores=Rs 288 crores.
aptitude_questions_answers.htm
Advertisements