Trains - Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Trains. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - A train 132m long passes a telegraph post in 6 seconds. The speed of the train is

A - 70 kmph

B - 72 kmph

C - 79.2 kmph

D - 80 kmph

Answer : C

Explanation

speed =(132/6)m/sec =22 m/sec.
=(22*18/5) kmph = (396/5) = 79.2 kmph

Q 2 - A train travelling at a speed of 30 m/sec crosses a platform 600 m long in 30 sec. The length of the train is?

A - 120 m

B - 150 m

C - 200 m

D - 300 m

Answer : D

Explanation

Let the length of the train be X m . then its speed =(600+x)/30 m/sec.
∴ (600+X)/30 =30 ⇒ 600+x =900 ⇒ x =300m

Q 3 - A train 100 m long moving at a speed of 50km/hr crosses a train 120m long coming from opposite side on parallel tracks in 6 sec. The speed of the second train is

A - 132 kmph

B - 82 kmph

C - 60 kmph

D - 50 kmph

Answer : B

Explanation

let the speed of the second  train be x kmph.
Their relative speed = (50+x) kmph ={ (50+x)* 5/18) m/sec.
Sum of their lengths = (100+120)m =220 m
220/ [(50+x)*5/18] = 6   ⇒30 (50+x)= 3960
⇒ 30x  =(3960-1500) = 2460
X = 82
Speed of the second train = 82 kmph.

Q 4 - A train passes two persons two persons walking in the same direction in which the train is going. These persons are walking at the rate of 3km/hr and 5km/hr and the train passes them completely in 10sec. and 11 sec. respectively. The speed of the train is

A - 24 kmph

B - 25 kmph

C - 27 kmph

D - 28 kmph

Answer : B

Explanation

Let the length of the train be x km  and its speed be y km/hr.
Speed of the train relative to first man =(y-3)km/hr 
Speed of the train relative to second man = (y-5)km/hr
x/ (y-3)  = 10/(60*60)  and   x/ (y-5) = 11/(60*60)
⇒  y-3 =360x and 11y-55 =3600x 
⇒ 10y-30= 3600x and 11y-55 = 3600x 
⇒  10y -30 = 3600x  and  11y -55 = 3600x
⇒  10y-30 =11y-55 ⇒  y= 25 
∴  speed of the train = 25km/hr.

Q 5 - A train of length 150m takes 10 sec. to pass over another train 100m long coming from the opposite direction. If the speed of the first train be 30 kmph, then the speed of the second train is

A - 54 kmph

B - 60 kmph

C - 72 kmph

D - 36 kmph

Answer : B

Explanation

Relative speed =(150+100)/10 m/sec.  =25 m/sec.= (25*18/5)km/hr = 90 km/hr 
∴ speed of the  second train = (90-30) kmph  = 60 kmph

Q 6 - A train is running at 36kmph completely crosses another train having half its length and travelling in the opposite direction at 54kmph, in 12 seconds. If it passes a platform in 3/2 minute , the length of the platform is

A - 560 m

B - 600 m

C - 700 m

D - 750 m

Answer : C

Explanation

Let the length of slower train be x meters.
Then, the length of faster train = x/2 m.
Relative speed = (36+54)kmph =(90*5/18)m/sec. =25m/sec.
(x+x/2)/25= 12 ⇒  3x/2*25= 12  ⇒3x =600 ⇒ x =200
Length of slower train = 200m 
Let the length of the platform be y meters. Then,
(200+y)/(36*5/18)= 90 ⇒ 200+y= 900 ⇒ y= 700
Hence, the length of the platform is 700 m.

Q 7 - A train X start from Meerut at 4 pm and reaches Ghaziabad at 5p.m while another train Y start from Ghaziabad at 4p.m and reaches Meerut at 5.30 p.m . The two train will cross each other at

A - 4.36 pm

B - 4.42 pm

C - 4.48 pm

D - 4.50 pm

Answer : A

Explanation

Let the distance between meerut and Ghaziabad be x km.
Time taken by y to cover x km =3/2 hours.
Time taken by X to cover x km = 1 hours
Speed of x = xkm/hr    speed of y = 2x/3 km/hr 
Xy+2xy/3 =x   ⇒ y (1+2/3) =1 ⇒ y = 3/5 hours = (3/5*60) min. =36 min.
Hence, the two train meet at 4.36 p.m


aptitude_trains.htm

Advertisements