Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Ages. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - The average age of five officers in a department is 32 years. If the age of their supervisor is added the average increases by 1. What is the supervisor's age?
Supervisor?s age = 32 + 6 = 38 years
Q 2 - The average age of 30 boys in a class is 15 years. One boy aged 20 years, left the class, but two new boys came in his place whose ages differ by 5 years. If the average age of all the boys now in the class still remains 15 years, the age of the younger newcomer is :
Let the age of younger boy be x years. Therefore age of older boy = (x+5) years Then, total age of 30 boys = 30*15 = 450 years Total age of 31 boys after two newcomers join = 450 - 20 +x + x +5 = 435 + 2x From the question, 435 + 2x = 31 * 15 Or, 2x = 465 - 435 Or, x = 15 years
Q 3 - A father is 30 times older than his son. 18 years later, he will be only thrice as old as his son. Father?s present age in years is:
Let the age of the son be x years. So, father's age = 30x years. As per question, after 18 years, 30x + 18 = 3 (x + 18) Or, 27x = 54 - 18 Or, x = 36/27 = 4/3 Therefore father's present age = 30*4/3 = 40 years
Q 4 - The total age of A and B is 12 years more than the total age of B and C. C is how many years younger than A?
According to question, A + B = B + C + 12 A = C + 12 C = A - 12 Hence, C is 12 years younger to A.
Q 5 - What should be the present age of a man if the given condition is such as 15 year hence , a men will be 4 times as old as he was before the period of 15 year?
Let man present age be x years. His age 15 year ago = (x-15) years. His age 15year hence = (x+15) years. (x+15) = 4(x-15) ⇒ 3x= 45 ⇒ x = 45
Q 6 - If 6 year is the difference of age of two boys ram and shyam at the present time. After the period of 4 year, the ratio of their age would be 3:4 . find out the shyam age at the present time?
Let x year is the ram present age then shyam present age will be (x+6) X+4/ (x+6+4) = 3/4 = x+4/ x+10 = 3/4 ⇒ 4(x+4) = 3(x+10) ⇒ x = 14. Hence , it proves that the present age of shyam = (14+6) = 20 year
Q 7 - A mother have 7 times in the comparison of her daughter at the time of 1 year ago . At the present time mother age is equal to the square of her son . What should be the time age of mother?
Let the present age of the son be x years. Man present age =7(x-1)+1 years = (7x-6 ) yrs. 7x-6 = x2 ⇒ x2-7x+6 = 0 ⇒ (x-6)(x-1) =0 ⇒ x =6 or x =1 ∴ present age of men = (7*6-6) = 36 yrs.
Q 8 - Before the period of 5 year, the age of vijay was 1/3 of the age in the comparison from vipin. The present age of vijay is 17 year , in that situation find out the present age of vipin?
Let vijay age 5 years ago be x years. Then, vipin age 5 years ago = 3x years. x+5 = 17 ⇒ x = 12 present age of vipin = (3*12+5) = 41 yrs.
Q 9 - Before the period of 16 year, my grandfather was 8 times older in the comparison of me. He would be 3 times of my age 8 years now. Find out the ratio of my grandfather and my age before the period of 8 year.
Let my age 16 yrs ago be x years. My grandfather age at that time = 8x years My present age = (x+16) yrs. My grandfather present age = (8x+16) years. 3(x+16+8)= (8x+16+8) ⇒ 3x+72 = 8x+24 ⇒ 5x = 48 ⇒ x = 48/5 Ratio of our ages 8 yrs ago = (x+16-8) /(8x+16-8) = x+8/ 8x+8 (48/5+8)/ (8* 48/5 +5) = 88/424 = 11 :53.
Q 10 - Here 3:2 is the present age ratio between raj and john. If raj was 6 year older in the comparisoin of john after the priod of 4 years. What should be the present age ratio of john?
Let raj age = 3x years. Then john age = 2x years. (3x-4) = 2x-4 +6 ⇒ x =6 Present age of john = (2*6) = 12 years