Ages - Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Ages. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The average age of a man and his son is 48 years. The ratio of their ages is 11:5 respectively. What will be ratio of their ages after 6 years

A - 6:5

B - 5:3

C - 4:3

D - 2:1

Answer : D

Explanation

Let the present ages of the man his son be 11x and 5x respectively.
According to the question,
11x + 5x = 2*48
Or, 16x = 96
Or, x = 6

Therefore, present age of the man = (11*6)  = 66 years
Present age of the son = (5*6)  = 30 years

Hence required ration after 6 years = (66+6) : (30+6)
= 72 : 36
= 2:1

Q 2 - The average age of 30 boys in a class is 15 years. One boy aged 20 years, left the class, but two new boys came in his place whose ages differ by 5 years. If the average age of all the boys now in the class still remains 15 years, the age of the younger newcomer is :

A - 20 years

B - 15 years

C - 10 years

D - 8 years

Answer : B

Explanation

Let the age of younger boy be x years.
Therefore age of older boy = (x+5) years
Then, total age of 30 boys = 30*15 = 450 years
Total age of 31 boys after two newcomers join = 450 - 20 +x + x +5
= 435 + 2x

From the question, 435 + 2x = 31 * 15
Or, 2x = 465 - 435
Or, x = 15 years

Q 3 - One year ago the ratio of Yamini?s and Gamini?s ages was 6 : 7 respectively. Four years hence this ratio would become 7 : 8. How old is Gamini?

A - 35 years

B - 30 years

C - 31 years

D - 36 years

Answer : D

Explanation

Let one year ago the ages of Yamini and Gamini be 6x and 7x years respectively.

Therefore, present ages will be 6x + 1 and 7x + 1 years respectively.

Now four years hence,

(6x + 1 + 4) / (7x + 1 + 4)  = 7/8
Or, (6x + 5)  / (7x + 5) = 7/8
Or, 49x + 35 = 48x + 40
Or, X = 40 - 35 = 5 

Hence Gamini's present age = 7x + 1  = 7*5 + 1 = 36 years

Q 4 - If 8 :15 is the ratio of sunil and tarun ages than the ratio and tarun change after the period of 9 year and become 11:18 . Find out the age difference between sunil and tarun ?

A - 20 years

B - 21 years

C - 24 years

D - 33 years

Answer : B

Explanation

Let sunil age = 8 year and tarun age is = 15 x years.
8x+9 / 15x+9 =11/18  ⇒ 18 (8x+9) = 11(15x+9)
⇒  144x +162 = 165x +99 ⇒21x = 63 ⇒ x =3
Difference between the ages = (15x-8x)= 45-24 = 21 years

Q 5 - If 3:11 is the ratio of ram and his mother but 24 year is the age difference between ram and his mother . What should be the age ratio of ram and his mother after 3 years ?

A - 1:3

B - 2:3

C - 3:5

D - 5:6

Answer : A

Explanation

If present age of ram is 3x year then his mother age will be = 11x years.
Then ,(11x-3x) =  24 ⇒ 8x = 24 ⇒ x = 3
3 year after  their age ratio will be = 3x+3/ 11x+3 = (3*3+3)/(11*3+3) =12/36 = 1/3 =1: 3

Q 6 - If the age of a mother is 3 times in the comparison of her daughter before the period of 10 year . 10 year later from the present date , the mother age would be 2 times of her daughter. In that situation what should be the age ratio of them at the present time?

A - 13:4

B - 9:2

C - 7:3

D - 5:2

Answer : C

Explanation

If the x year is the present age of her daughter.
Mother age 10 year ago = 3(x-10) = (3x-30) year
Present age of the mother = ( 3x-30+10) = (3x-20) year
After 10 year age of the mother = (3x-20 +10) = (3x-10) year
Son age after the period of 10 year = (x+10) year
∴  (3x-10) = 2(x+10) ⇒ x = 30
Mother present age = (3x-20) year = 70 years.
Daughter present age = 30 years.
Required ratio =  70: 30 = 7:3

Q 7 - The product of Ram age 5 year ago with his age 7 years later is 28 . What should be the present age of mr. Ram ?

A - 4 years

B - 6 years

C - 7 years

D - 8 years

Answer : C

Explanation

If present age of ram is x years. then
(x-5)*(x+7) = 28 ⇒ x2 +2x-35 = 28 ⇒ x2+2x-63 =0
⇒ (x+9) (x-7) = 0 ⇒ x =7
∴ 7 years is the present age of  ram.

Q 8 - If 45 year is the sum of mother and her son age. 5 year agoThe product of mother and son ages was 4 times in the comparison of mother present age. Find out the present age of mother and her son?

A - 25, 10 years.

B - 36, 9 years

C - 41, 18 years

D - 51 , 20 years

Answer : B

Explanation

Let mother present age be x yrs and son  age be  (45-x) yrs.
(x-5) (45-x-5) = 4(x-5) ⇒( x-5) ( 40-x) = 4( x-5) ⇒ 40-x =4 ⇒ x =36
Present age of mother is 36 yrs. And age of son is 9 yrs.

Q 9 - Nitesh and raju is 40 and 60 years old. Find out the time howmuch year ago, the ratio of their age 3:5 ?

A - 5 years

B - 10 years

C - 20 years

D - 37 years

Answer : B

Explanation

Let the  required ratio be x years ago , then
40-x/ 60-x = 3/5 ⇒ 5(40-x) = 3(60-x) =. 2x = 20 ⇒ x = 10

Q 10 - Here 3:2 is the present age ratio between raj and john. If raj was 6 year older in the comparisoin of john after the priod of 4 years. What should be the present age ratio of john?

A - 5 years

B - 12 years

C - 20 years

D - 37 years

Answer : B

Explanation

Let raj age = 3x years. Then john age = 2x years.
(3x-4) = 2x-4 +6 ⇒ x =6
Present age of john = (2*6) = 12 years


aptitude_ages.htm

Advertisements
E-Books Store