Aptitude - Discounts Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Discounts. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - A shopkeeper professes to sell all things at a discount of 20% ,but increases selling price of each article by 30% .His gain on each article is

A - 3%

B - 4%

C - 5%

D - 6%

Answer : B

Explanation

Let us assume cost price is 100.Then the marked price is 130
SP=130 * 80/100= 104.
Profit % =(S.P-C.P)/(C.P) * 100=(104-100)/100 * 100 
=4%

Q 2 - The true discount on Rs. 3520 due after a certain time at 18% per annum is Rs. 320. The time after which it is due is:

A - 9/4 years

B - 6/5 years

C - 5/9 years

D - 4/9 years

Answer : C

Explanation

P.W. = Rs. (3520 -320) = Rs. 3200.
S.I. on Rs. 3200 at 18% is Rs. 320.
Time = ( 100*TD)/PW*R=  ( 100*320)/3200*18= 5/9 years

Q 3 - A trader owes a merchant Rs. 5014 due 1 year hence. The trader wants to settle the account after 6 months. If the rate of interest 6% per annum, how much cash should he pay?

A - Rs.5050

B - Rs.3825.22

C - Rs.3325.25

D - Rs.4867.96

Answer : D

Explanation

Required money = present worth of Rs. 5014 due 6 months hence= Rs. 5014*100/( 100+(9*6/12))  
= Rs. 4867.96

Q 4 - A man buys a watch for Rs. 2825 in cash and sells it for Rs. 3300 at a credit of 1 year. If the rate of interest is 15% per annum, the man:

A - Rs. 150

B - Rs. 175.

C - Rs. 475

D - Rs. 500

Answer : B

Explanation

S.P. = P.W. of Rs. 3300 due 1 year hence = 3300*100/( 100+(10*1))=Rs.3000
So Gain = Rs. (3000-2825) =Rs. 175.

Q 5 - The banker's discount on a sum of money for 2.5 years is Rs. 1125 and the true discount on the same sum for 2 years is Rs.800. The rate percent is:

A - 6.25%

B - 6 %

C - 5.25%

D - 5%

Answer : A

Explanation

B.D. for 2.5(5/2) years = Rs. 1125.
B.D. for 2 years = Rs. (1125*( 2)/5*2) =Rs. 900.
T.D. for 2 years = Rs. 800.
Sum =( B.D*T.D )/(B.D*-T.D)=Rs.( ( 900*800 )/(900-800))=Rs. 900*800/100=Rs. 7200
Thus, Rs. 900 is SI on Rs. 7200 for 2 years
Rate = ( 100*900 )/7200*2=6.25%

Q 6 - The genuine rebate on Rs 5125 due 6 months subsequently is Rs 125. The rate of interest per annum is:

A - 5%

B - 6%

C - 7%

D - 8%

Answer : A

Explanation

P.W. = Rs (5125-125) = Rs 5000
S.I. on Rs 5000 for 1/2 year is Rs 125
∴ R = (100*125)/(5000*1/2)% p.a. = 5% p.a.

Q 7 - The straightforward hobby and the genuine rebate on a sure total due 6 months subsequently are Rs 25 and Rs 24 individually. The rate of interest per annum is:

A - 8%

B - 17/2%

C - 35/4%

D - 25/3%

Answer : D

Explanation

((S.I.)*(T.D.))/((S.I.)-(T.D.))=Rs ((25*24))/((25-24))= Rs 600
S.I. on Rs 600 for 6 months is Rs 25
∴ Rate = (100*125)/(600*6/12)% p.a. = 25/3% p.a.

Q 8 - A man needs to offer his old bike. He has two clients. One of them needs to pay Rs 12000 in trade and the other out Rs 13500 payable following 8 months. On the off chance that the rate of hobby is 12% for every annum, which alternative is better for the dealer?

A - Rs 12000 in real money

B - Rs 13500 payable following 8 months

C - both are just as great

D - None of the above

Answer : B

Explanation

Cash payment = Rs 12000
P.W. of Rs. 13500 payable after 8 months = Rs ((100*3500))/(100+(12*8/12) )
= Rs ((100*13500))/108=Rs 12500
∴ Rs 13500 payable after 8 months is a better offer

Q 9 - The genuine markdown on Rs 960 due 2 years thus is equivalent to the basic enthusiasm on Rs 750 for a long time. What is the rate of interest per annum?

A - 12%

B - 14%

C - 15%

D - 50/3%

Answer : B

Explanation

S.I. on Rs 750 for 2 years = T.D. on Rs 960 due 2 years hence
∴ P.W. of Rs. 960 due 2 years hence = Rs 750
∴ T.D. = Rs (960-750) = Rs 210
∴ Rate = ((100*210))/((750*2))% p.a. = 14% p.a.

Q 10 - The basic enthusiasm on Rs 750 for a long time is equivalent to the genuine rebate on Rs 810 for the same time and at the same rate. The rate of interest per annum is:

A - 4%

B - 13/3%

C - 5%

D - 31/6%

Answer : A

Explanation

S.I. on Rs 750 for 2 years = T.D. on Rs 810 due 2 years hence
∴ P.W. of Rs. 810 due 2 years hence = Rs 750
∴ T.D. = Rs (810-750) = Rs 60
Rate = ((100*60)/(750*2))% p.a. = 4% p.a.

aptitude_discounts.htm
Advertisements