Aptitude - Discounts Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Discounts. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - If the true discount on sum due 3 years hence at 10% per annum be Rs. 180, the sum due is

A - Rs.600

B - Rs.450

C - Rs.300

D - Rs. 150

Answer : A

Explanation

Present worth=( 100*TD)/R*T=( 100 *180 )/10*3=Rs.600.

Q 2 - The true discount on a bill due 6 months hence at 8% per annum is Rs. 296. The amount of the bill is:

A - Rs. 7400

B - Rs. 3700

C - Rs. 1750

D - Rs. 925

Answer : A

Explanation

Let P.W. be Rs. X.
Then, S.I. on Rs. X at 8% for 6 months = Rs. 296.
X*8* (6/12) * (1/100) =296
X= (296*100)/4=7400
P.W. = Rs. 7400.

Q 3 - The present worth of a certain bill due sometime hence is Rs. 1600 and the true discount is Rs. 40. The banker's discount is:

A - 41

B - 50

C - 51

D - 41.6

Answer : A

Explanation

(T.D.)2 = P.W. * B.G
=>  B.G=(T.D.)2/
P.W.=402/1600=1
=>B.D =T.D. + B.G. 
= 40+1 
=41

Q 4 - Ramesh has to pay Rs. 440 to Suresh after 1 year. Suresh asks Ramesh to pay Rs. 220 in cash and defer the payment of Rs. 220 for 2 years. Ramesh agrees to it. If the rate of interest be 10% per annum, in this mode of payment:

A - Ramesh Loss Rs. 3.33

B - Ramesh Gain Rs. 3.33

C - Suresh Loss Rs. 22

D - Suresh Gain Rs. 22

Answer : A

Explanation

Ramesh has to pay = Present worth of Rs. 440 due 1 year hence =Rs.  440 * 100/( 100+(10*1))=Rs. 400.
Ramesh actually pays = Rs. 220 + Present worth of Rs. 220 due 2 year hence =220+220*100/( 100+(10*2))=403.33
 So Ramesh Loss = Rs. (400-403.33) = Rs. 3.33

Q 5 - The difference between a discount of 20% on Rs. 1000 and two successive discounts of 16% and 4% on the same amount is

A - Rs.6

B - Rs.6.4

C - Rs.6.5

D - Rs. 6.75

Answer : B

Explanation

First discount of 20% on 1000=Rs. 200
Second discount = (16% of 1000)+(4% of 84% of 1000)
= (160) + (  4/100 x 84/100 *1000) =Rs. 193.6
Difference=Rs. (200-193.6) =Rs.6.4.

Q 6 - The genuine markdown on an aggregate due 8 months consequently at 6% p.a. is Rs 130. The total due is:

A - Rs 3120

B - Rs 3250

C - Rs 3380

D - None of these

Answer : C

Explanation

P.W. = Rs (100*130)/(6*8/12) = Rs 3250
Sum due = (P.W.) + (T.D.) = Rs (3250+130) = Rs 3380

Q 7 - The straightforward hobby and the genuine rebate on a sure total due 6 months subsequently are Rs 25 and Rs 24 individually. The rate of interest per annum is:

A - 8%

B - 17/2%

C - 35/4%

D - 25/3%

Answer : D

Explanation

((S.I.)*(T.D.))/((S.I.)-(T.D.))=Rs ((25*24))/((25-24))= Rs 600
S.I. on Rs 600 for 6 months is Rs 25
∴ Rate = (100*125)/(600*6/12)% p.a. = 25/3% p.a.

Q 8 - A man needs to offer his old bike. He has two clients. One of them needs to pay Rs 12000 in trade and the other out Rs 13500 payable following 8 months. On the off chance that the rate of hobby is 12% for every annum, which alternative is better for the dealer?

A - Rs 12000 in real money

B - Rs 13500 payable following 8 months

C - both are just as great

D - None of the above

Answer : B

Explanation

Cash payment = Rs 12000
P.W. of Rs. 13500 payable after 8 months = Rs ((100*3500))/(100+(12*8/12) )
= Rs ((100*13500))/108=Rs 12500
∴ Rs 13500 payable after 8 months is a better offer

Q 9 - On the off chance that Rs 10 be permitted as genuine rebate on a bill of Rs 110 due toward the end of a sure time, then the markdown permitted on the same total due toward the end of twofold the time is:

A - Rs 20

B - Rs 21.81

C - Rs 18.33

D - Rs 22

Answer : C

Explanation

S.I. on Rs (110-10) for a fixed time = Rs. 10
S.I. on Rs. 100 for double the time Rs. = 20
T.D. on Rs 120- Rs 20
T.D. on Rs 110 = Rs (20/120*100) = Rs 55/3 = Rs. 18.33

Q 10 - A businessperson needs to pay to a wholesaler a total of Rs 10028 following 1 year. He needs to pay the obligation following 3 months. On the off chance that the rate of hobby is 12% p.a., the amount he will need to pay?

A - Rs 9200

B - Rs 9600

C - Rs 9560

D - Rs 9025.20

Answer : A

Explanation

Payment to be made = P.W. of Rs. 10028 due 9 months hence
= Rs ((100*10028))/(100+(12*3/4) )= Rs ((100*10028))/109= Rs 9200


aptitude_discounts.htm

Advertisements