# Aptitude - Clock Online Quiz

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to **Clock**. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using **Show Answer** button. You can use **Next Quiz** button to check new set of questions in the quiz.

Q 1 - The two hands of a clock will be together between h and (h+1) o'clock at

A - (60/11)h minutes past h o' clock

B - (50/11)h minutes past h o' clock

### Answer : A

### Explanation

At h o' clock, the minutes hand is 5 h minute spaces behind the hour hand. The minute hand gains 55 min spaces in 60 mins. ∴ The minute hand will gain 5h minute spaces in 60/55 * 5h = 60h/11 minutes. ∴ The two hands will be together between 'h' and 'h+1' o' clock at (60/11)h minutes h o' clock.

Q 2 - At what time between 4 and 5 o' clock are the hands of a clock 3 minutes apart?

A - 45.09 minutes past 4 o' clock.

B - 35.09 minutes past 4 o' clock.

### Answer : C

### Explanation

At 4 o' clock, the minute hand is 20 min spaces behind the hour hand. There are two possible cases for the given scenario. Case I ? Minute hand is 3 min spaces behind the hour hand. In this case the minute hand has to gain (20-3) = 17 minutes. = (60/55) * 17 = (12/11) * 17 = 204/11 ∴ The minute hand will be 3 minute apart at 204/11 min or 18.54 min past 4. Case II ? Minute hand is 3 minutes spaces ahead of the hour hand. In this case the minute hand has to gain (20+3) = 23 minute spaces. = (60/55)*23 = (12/11)*23 = 276/11 = 25.09 minutes ∴ The hands will be 3 minute apart at 25.09 minutes past 4 o' clock.

Q 3 - A watch which gains uniformly in 5 min slows at 8 o? clock in the morning on Sunday and it is 5 min 48 sec fast at 8 pm on the following Sunday. When was it correct?

### Answer : C

### Explanation

Time from 8 am on Sunday to 8 pm on following Sunday = 7 days 12 hours = 180 hours ∴ The watch gains (5 + 29/5) min or 54/5 min in 180 hours. Now 54/5 minutes are gained in 180 hours. ∴ 5 minutes are gained in [180*(5/54)*5] hour = 83 hr 20 min = 3 days 11 hours 20 minutes Watch is correct 3 days 11 hours 20 minutes after 8 AM of Sunday i.e. 7:20PM on Wednesday.

Q 4 - Find the angle between the two hands of a clock at 5:30 PM.

### Answer : A

### Explanation

At 5:30 PM, the minute hand is at 6 and hour hand is past 5 but behind 6. In 60 minutes, the hour hand moves ahead by 30°. ∴ In 30 minutes, hour hour hand moves ahead by = 30*(30/60)° = 15° Angle between 5 and 6 hour spaces = 30°. Hence, angle between the two hands at 5:30 PM = (30 - 15) = 15°.

Q 5 - At 3.40, the hour hand and the moment hand of a clock from a point of

### Answer : C

### Explanation

Angle followed by hour hand in 12 hours= 360° Point followed by hour it in 11/3 hrs. =(360/12*11/3)= 110° Point followed by moment hand in 60 min. =360° Point followed by it in 40 min. =(360/60*40) = 240° ∴ Required Angle = (240-110)= 130°

Q 6 - At what edge the hands of a clock are slanted at 15 min. past 5?

### Answer : C

### Explanation

Angle followed by hour hand in 21/4 hrs.=(360/12*21/4)°315°/2 Edge followed by min. hand in 15 min. =(360/12*15)°= 90° ∴ Required edge = (315/2)°-90°= 135°/2

### Answer : C

### Explanation

In 12 hours, the hands concur or are in inverse heading 22 times. ∴ In 24 hours, the hands concur or are in inverse heading 44 Times each day.

### Answer : C

### Explanation

In 12 hours, they are at right point 22 times. ∴ In 24 hours , they are at right point 44 times.

Q 9 - At what time somewhere around 7 and 8 o'clock will the hands of a be in the Same straight line at the same time, not together?

### Answer : D

### Explanation

When the check's hands are in the same straight line however not together. they are 30 moment spaces separated. At 7 o' clock, they are 25 min. space separated. ∴ Minute hand will need to increase just 5 min. spaces. 55 min. spaces are picked up in 60 min. 5 min. spaces are picked up in (60/55*5)min=60/11 min. ∴ Required time=60/11 min. past 7.

Q 10 - A watch picks up 5 sec. in 3 min. was set comfortable am. Toward the evening Of that day, when the watch demonstrated quarter past 4'o clock the Genuine time is:

### Answer : B

### Explanation

Time structure 7 a.m. to 4.15 p.m.=9 hrs 15 min=37/4 hrs. 3 min. 5 sec. of this clock=3 min of the right clock. => 37/720hrs of this clock =1/2 hrs of the right clock => 37/4 hrs of this clock =(1/20*720/37*37/4)hrs of right clock = 9hrs of the right clock ∴ The right time is 9 hrs after 7 a.m. i.e. 4 p.m.