Aptitude - Clock Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Clock. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - At what time between 2 and 3 o' clock will the hands of a clock be together?

A - 120/11 min past 2

B - 10 min past 2

C - 11 min past 2

D - None of these

Answer : A

Explanation

At 2 o' clock, the hour hand is at 2 and minute hand is at 12
i.e. they are 10 min spaces apart.
The minute hand has to gain 10 minute spaces
over the hour hand to be together.

The minute hand gains 55 mins in 60 mins.
∴ It will gain 10 mins in 60/55 * 10 min
= 120/11 minutes.

Hence the hands will coincide at 120/11 minutes past 2.

Q 2 - Find the time between 8 and 9 o' clock will the hands of a clock be in the same straight line but not together.

A - 120/11 min to 9

B - 120/11 min past 8

C - 11 min past 8

D - None of these

Answer : B

Explanation

At 8 o? clock, the two hands are 20 min spaces apart.
To be in the same straight line but not together,
they will be 30 min spaces apart.
So, the minute hand will have to gain (30-20)
= 10 minute spaces over the hour hand.

= 60/55 * 10 = 120/11

∴The hands will be in the same straight line
but not together at 120 min past 8.

Q 3 - A watch which gains uniformly in 5 min slows at 8 o? clock in the morning on Sunday and it is 5 min 48 sec fast at 8 pm on the following Sunday. When was it correct?

A - 7:20PM on Tue

B - 6:20PM on Wednesday

C - 7:20 PM on Wed

D - None of these

Answer : C

Explanation

Time from 8 am on Sunday to 8 pm on following Sunday = 7 days 12 hours
= 180 hours

∴ The watch gains (5 + 29/5) min or 54/5 min in 180 hours.

Now 54/5 minutes are gained in 180 hours.

∴ 5 minutes are gained in [180*(5/54)*5] hour = 83 hr 20 min
= 3 days 11 hours 20 minutes
Watch is correct 3 days 11 hours 20 minutes
after 8 AM of Sunday i.e. 7:20PM on Wednesday.

Q 4 - A clock is set comfortable Am. The check picks up 10 minutes in 24 hours. What will be the genuine time when the clock shows 1 pm on the taking after?

A - 58 min. past. 12

B - 48 min. past. 12

C - 38 min. past. 12

D - 28 min. past. 12

Answer : B

Explanation

Time from 8 Am on a day to 1p.m on the accompanying day= 29 hrs.
24 hours 10 min. of this clock = 24 hrs. Of the right clock.
145/6 hrs. of this clock= 24 hrs of the right clock.
29 hrs. of this clock = (24*6/145*29)hrs of the right clock.
= 28 hrs 48 min. of right clock.
∴The right time is 28 hrs 48 min. after 8 am
This is 48 min. past. 12.

Q 5 - At 3.40, the hour hand and the moment hand of a clock from a point of

A - 120°

B - 125°

C - 130°

D - 135°

Answer : C

Explanation

Angle followed by hour hand in 12 hours= 360°
Point followed by hour it in 11/3 hrs. =(360/12*11/3)= 110°
Point followed by moment hand in 60 min. =360°
Point followed by it in 40 min. =(360/60*40) = 240°
∴ Required Angle = (240-110)= 130°

Q 6 - The point between the moment hand and the hour hand of a clock At the point when the time is 8.30, is:

A - 80°

B - 75°

C - 60°

D - 105°

Answer : B

Explanation

Angle followed by hour hand in 17/2hrs= (360/12*17/2)°= 255°
Point followed by min. hand in 30 min. = (360/60*30)°= 180°
∴ Required Angle = (255-180)°=75°

Q 7 - The reflex edge between the hands of a clock at 10.25 is:

A - 180°

B - 385°/2

C - 195°

D - 395°/2

Answer : D

Explanation

Angle followed by hour hand in 125/12 hrs.=(360/12*125/12)°=625°/2
Edge followed by min. hand in 25 min. =(360/60*25°)= 150°
Reflex angle= 360°-(625/2-150)°= 360°-325°/2 = 395°/2

Q 8 - How much does a watch lose every day, if its hands agree each 64 Min?

A - 360/11 min.

B - 401/11 min.

C - 90 min

D - 96 min.

Answer : B

Explanation

55 min. spaces are secured in 60 min.
60 min. spaces are secured in (60/55*60) min. = 720/11 min.
Misfortune in 64 min. = (720/11-64)= 16/11 min.
Misfortune in 24 hrs =(16/11*1/64 *24*60)min.=400/11 min.

Q 9 - At what time somewhere around 7 and 8 o'clock will the hands of a be in the Same straight line at the same time, not together?

A - 5 min. Past 7

B - 57/11 min. past 7

C - 58/11 min. past 7

D - 60/11 min. past 7

Answer : D

Explanation

When the check's hands are in the same straight line however not together. 
they are 30 moment spaces separated.
At 7 o' clock, they are 25 min. space separated.
∴ Minute hand will need to increase just 5 min. spaces.
55 min. spaces are picked up in 60 min.
5 min. spaces are picked up in (60/55*5)min=60/11 min.
∴ Required time=60/11 min. past 7.

Q 10 - A watch which pick up consistently is 2 minutes moderate at twelve on Monday What's more, is 4 min.48 sec quick at 2 p.m. on the next Monday. At the point when Is it true that it was right?

A - 2 p.m on Tuesday

B - 2 p.m on Wednesday

C - 3 p.m on Thursday

D - 1 p.m on Friday

Answer : B

Explanation

Time structure 12 p.m. on Monday to 2 p.m. on the accompanying
Monday =7 days 2 hours =170 hours.
∴ The watch gains(2+24/5)min.
on the other hand 34/5 min. in 170 hrs.
Now,34/5 min. are picked up in 170 hrs.
∴ 2 min. are picked up in (170(5/34*2) hrs=50 hrs.
Along these lines, the watch is right 2 days 2 hour after 12 p.m. on
Monday i.e.it will be right at 2 p.m. on Wednesday.

aptitude_clock.htm
Advertisements