Area Calculation - Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Area Calculation. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The proportion of the length and expansiveness of a plot is 3:2. On the off chance that the expansiveness is 40m not exactly the length of its slanting is:

A - 480 m

B - 320 m

C - 400 m

D - 450 m

Answer : C

Explanation

Let the length be 3x meter. Then, breadth = 2x meters
Then, 3x-2x= 40 ⇒ x=40
∴length = (3*40) = 120m and b= (2*40) =80m
∴ Perimeter = 2(120+80) = 400m

Q 2 - The length of a rectangle is expanded by 10% and its expansiveness is diminished by 10%. At that point, the range of the new rectangle is:

A - Neither expanded nor diminished

B - expanded by 1%

C - Diminished by 1%

D - diminished by 10%

Answer : C

Explanation

Let length be L unit and breadth be b unit.
Area = Lb sq.units
New length = (110/100*L) = 11L/10, new breadth = (90/100*b)= 9b/10
New area = (11L/10 *9b/10) Sq. units= (99/100 *Lb)
Area decreased = (Lb-99/100 Lb) sq.units = Lb/100 sq. units
Percent decreased = (Lb/100*1/lb*100) %= 1%

Q 3 - A corridor 20m long and 15m expansive is encompassed by a verandah of Uniform width of 2.5 m. The expense of ground surfaces the verandah at Rs.17.50 per sq. mtr. is:

A - 2500

B - 3000

C - 3500

D - 4000

Answer : C

Explanation

Area of verandah = [(25*20)-(20*15)]m2= 200 m2
  Cost of flooring = (200*35/2) = 3500 rs.

Q 4 - A Verandah 40m long and 15 m wide is to be cleared with stones every measuring 6dm by 5dm. The quantity of stones required is:

A - 1000

B - 2000

C - 3000

D - none of these

Answer : B

Explanation

Area of the verandah= (40*15)m2= 600m2
Area of one stone= (6/10*5/10) m2= 3/10m2
No. of stones = (600*10/3) = 2000

Q 5 - The perimeter of a square circumscribed about a circle of radius r is:

A - 2r

B - 4r

C - 8r

D - 21πr

Answer : C

Explanation

Each side of the square = 2r
∴ Perimeter of the square = (4* 2r) = 8r.

Q 6 - If an area enclosed by a circle or a square or an equilateral triangle is the same, then the maximum perimeter is possessed by:

A - triangle

B - square

C - equilateral triangle

D - both triangle and square

Answer : A

Explanation

πR2 = s2= √3/4 a2 =A
⇒ R= √ (A/π), s =√A and a =√4A/ (√3)
Perimeter of circle = 2πR= 2π√ (A/π) =2√A*√π=
2*√3.14*√A= (2*1.77*√A) = (3.54* √A)
Perimeter of square = 4√A
Perimeter of triangle = 3a = 3√ (4A/√3= 6/3 (ki power1/4). √A
=3 (ki power3/4).2√A
= (27)⅟4 .2√A>4√A
∴ Perimeter of triangle is maximum.

Q 7 - The areas of two similar triangles are 12 cm2 and 48 cm2 .If the height of the smaller one is 2.1 cm, then the corresponding height of the bigger one is:

A - 0.525 cm

B - 4.2 cm

C - 4.41 cm

D - 8.4 cm

Answer : B

Explanation

The areas of two similar triangles are in the ratio of the square of the corresponding sides.
∴12/48= (2.1)2/h2 ⇒h2=4* (2.1)2 ⇒h= (2* 2.1) = 4.2 cm

Q 8 - The stature of an equilateral triangle is √6cm. Its range is:

A - 3√3 cm2

B - 2√3 cm2

C - 2√2 cm2

D - 6√2 cm2

Answer : B

Explanation

Let the base be A cm , Then,
1/2 *a* √6= (√3/4) a2⇒      a= 1/2 *√6* 4/√3= 2√2
Area of the triangle = {(√3/4* (2√2) 2} cm2 = (√3/4*8) cm2
= 2√3cm2

Q 9 - Each side of an equilateral triangle is equivalent to the span of a circle whose region is 154 cm2. The range of the equilateral triangle is:

A - 7√3/4 cm2

B - 49√3/4 cm2

C - 35 cm2

D - 49cm2

Answer : B

Explanation

Let each side of the equilateral triangle be a cm and radius of the circle is r cm.  Then , a =r
πr2 =154 ⇒22/7 *r2=154⇒ r 2= (154*7/22) = 49 ⇒r= 7
∴ a = 7cm ⇒ area of ∆ = √ 3/4 *(7)2 cm2=49√3/4 cm2

Q 10 - The distinction between the radii of the smaller circle and the greater circle is 7cm and the contrast between the territories of the two circles is 1078 cm2. Span of the littler circle is:

A - 17.5 cm

B - 21 cm

C - 28 cm

D - none of these

Answer : B

Explanation

Let the radii of the inner and outer circle be r and R cm.
Then, R-r= 7 and π (R2-r2) = 1078
∴ Π (R2-r2)/ (R-r) = 1078/7
⇒R+r = (1078/7*7/22) =49
On solving (R-r) =7 and (R+r) = 49, we get r= 21 cm


aptitude_area_calculation.htm

Advertisements