Aptitude - Squares & Cubes Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Squares & Cubes. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - √17161 =?

A - 129

B - 119

C - 131

D - 141

Answer : C

Explanation

√17161 = √(131 x 131) = 131

Q 2 - (√24+√216)/√96= ?

A - 2√6

B - 6√2

C - 2

D - 1/3 √6

Answer : C

Explanation

(√24+√216)/√96 = (√4*6 +√36*6)/ √16*6 = (2√6+6√6)/4√6
= 8√6 /4√6 = 2

Q 3 - (0.324*0.081*4.624)/(1.5625* 0.0289* 72.9* 64) = ?

A - 24

B - 2.4

C - 0.024

D - 0.24

Answer : C

Explanation

Sum of decimel places being equal in numerator and denominator, we have
 Given Expression =   √324*81*4624/15625*289*729*64
= 18*9*68/125*17*27*8=3/125 =0.024

Q 4 - √1296/?= ?/2.25

A - 6

B - 7

C - 8

D - 9

Answer : D

Explanation

let √1296/x = x/2.25. then, 36/x=x/2.25
∴ x2= (36*225/100)=81
⇒ x=√81= 9

Q 5 - √0.441 /√0.625 = ?

A - 0.048

B - 0.084

C - 0.48

D - 0.84

Answer : D

Explanation

√0.441/√0.625 = √441/625  =21/25= 0.84
[As, No. of decimel places in Nr = no.of decimal places in dr]

Q 6 - If x * √0.0016 = 4 , then the value of x is :

A - 0.04

B - 4

C - 25

D - 100

Answer : D

Explanation

√0.0016 =  √16/10000  = 4/100 =0.04
∴ x*0.04 =4 ⇒ x = 4/0.04=  4*100/4 =100

Q 7 - if √4096=64 , then the value of (√40.96 + √ 0.4096 + √0.004096 + √ 0.00004096) up to two places of decimal is :

A - 7.09

B - 7.10

C - 7.11

D - 7.12

Answer : C

Explanation

Given exp . √ 4096/100 +√ 4096/10000+√ 4096/1000000+√ 4096/100000000
=(64/10+ 64/100+64/1000+64/10000)= (6.4+0.64+0.064+0.0064+0.0064)= 7.11

Q 8 - If (√ (x+4) +√ (x-10))/(√ (x+4)- √(x-10) =5/2 ,What is x?

A - 17/21

B - 1

C - 263/20

D - 331/5

Answer : C

Explanation

(√x+4+  √x-10)/(√x+4 - √x-10) = 5/2
⇒  (√x+4+  √x-10)/(√x+4 - √x-10) *(√x+4+ √x-10)/(√x+4 +√x-10) =5/2
⇒ . (√x+4+  √x-10)2/(√x+4 - √x-10)=5/2   ⇒x+4+x-10+2 √x+4 √ x-10/14  = 5/2
⇒  2x-6+2√ (x+4)(x-10)= 35
⇒ x+√ (x+4)(x-10) = 41/2
⇒ √ x2-6x-40= (41/2-x)   ⇒ x2-6x-40  =(41-2x/2)2
⇒  4x2-24x-160 = (41-2x)2  = 1681+4x2-164 x
⇒  140x =  1841  ⇒ x= 1841/140  = 263/20

Q 9 - if √24 = 4.899, then the value of √8/3 is:

A - 0.544

B - 2.666

C - 1.633

D - 1.333

Answer : C

Explanation

√8/3 = √8*3/3*3 = √24/√9 =√24/3 =4.899/3 =1.633

Q 10 - √0.9 =?

A - 0.3

B - 0.03

C - 0.33

D - 0.94

Answer : D

Explanation

√0.9  = √ 0.94 * 0.94 = 0.94


aptitude_squares_cubes.htm

Advertisements