Percentages - Solved Examples


Advertisements


Q 1 - What is fraction equivalent of 32%.

A - 6/30

B - 8/25

C - 7/50

D - 11:10

Answer - B

Explanation

32% = 32/100 = 8/25.

Q 2 - What is fraction equivalent of 160%.

A - 8/5

B - 9/5

C - 6/7

D - 6/23

Answer - A

Explanation

160% = 160/100 = 8/5	

Q 3 - What is decimal equivalent of 0.8%.

A - 0.008

B - 0.08

C - 0.8

D - 0.0008

Answer - A

Explanation

0.8% = 0.8/100 = 0.008.

Q 4 - What is decimal equivalent of 18%.

A - 0.0018

B - 0.18

C - 18

D - 0.018

Answer - B

Explanation

18% = 18/100 = 0.18

Q 5 - What is decimal equivalent of 5%.

A - 0.0005

B - 0.005

C - 0.05

D - 0.5

Answer - C

Explanation

5% = 5/100 = 0.05

Q 6 - What is decimal equivalent of 126%.

A - 1.26

B - 126

C - 12.6

D - 1260

Answer - A

Explanation

126% = 126/100 = 1.26	

Q 7 - What is decimal equivalent of 0.06%.

A - 0.6

B - 0.06

C - 0.006

D - 0.0006

Answer - D

Explanation

0.06% = 0.06/100 = 0.0006.

Q 8 - What is 3/4 as per cent?

A - 45

B - 55

C - 65

D - 75

Answer - D

Explanation

3/4= (3/4*100)% = 75%

Q 9 - 45% of 280 + 28% of 450 = ?.

A - 352

B - 252

C - 452

D - 552

Answer - B

Explanation

45% of 280+28% of 450 = (450/100*280)(28/100*450)
= (126+126) = 252

Q 10 - Which is largest in 50/3%, 2/15, 0.18, 3/7 ?

A - 0.18

B - 3/7

C - 2/15

D - 50/3%

Answer - B

Explanation

162/3% = 50/(3*100) = 1/6 = 0.166, 2/15 =0.133, 3rd number = 0.18, 3/7 = 0.42.
Clearly, 3/7 is largest.

Q 11 - 65% of a number is 21 less than 4/5 th of that number. Find the number.

A - 140

B - 130

C - 120

D - 110

Answer - A

Explanation

Let the number be x. Then,
(4/5 x)-(65% of x)= 21 => 4x/5-65x/100=21 => 4x/5-13x/20=21
=> 16x-13x=420 =>3x=420 ?x=140.
Required number = 140.

Q 12 - What per cent is 120 of 90?

A - 400/3%

B - 400/6%

C - 200/3%

D - 200/6%

Answer - A

Explanation

Required % = (120/90*100)%= 400/3%

Q 13 - What percent is 5gm of 1kg?

A - 0.15%

B - 0.05%

C - 0.25%

D - 0.35%

Answer - B

Explanation

Required % = (5/1000*100)%= 1/2%=0.05%

Q 14 - What per cent is 120 ml of 3.5 liters?

A - 30/7%

B - 20/7%

C - 10/7%

D - 1/7%

Answer - A

Explanation

Required % = (150/3500*100)%= 30/7%

Q 15 - If A's pay is 20% more than that of B, then what number of per penny is B's compensation not as much as that of A?

A - 50/3%

B - 60/3%

C - 70/3%

D - 80/3%

Answer - A

Explanation

B's salary is less than that of A by is less than that of a by {R/((100+R) )*100}%
= {20/((120) )*100}% = 50/3%

Q 16 - If A's salary is 25% not as much as that of B, then what number of per penny is B's compensation more than that of A?

A - 10/3%

B - 100/3%

C - 20/3 %

D - 200/3 %

Answer - B

Explanation

B's salary is more than that of A by {R/((100-R) )*100}%
= {25/((100-25) )*100}% = (25/75*100)=100/3%

Q 17 - If the cost of tea is expanded by 20%, by what amount of percent must the utilization of tea be lessened so as not to build the consumption?

A - 50/3%

B - 100/3%

C - 20/3%

D - 200/3%

Answer - A

Explanation

Reduction % in consumption = {R/((100+R) )*100}%(20/120*100)%
= 50/3%

Q 18 - If the cost of sugar falls by 10%, by how much per penny should a householder expand its utilization, so as not to diminish its use on sugar?

A - 100/9

B - 10/9

C - 100/3

D - 10/3

Answer - A

Explanation

Increase % in consumption = {R/((100-R) )*100}% = {10/((100-10) )*100} = 100/9%

Q 19 - The tax on a commodity is diminished by 20% and its consumption increases by 15%. Find the effect on revenue.

A - 8% increase

B - 8% decrease

C - 10% decrease

D - 10% increase

Answer - B

Explanation

Let originally revenue obtained by Rs. x.
New revenue = (Consumption * Tax)
= (115% of 80% of Rs. x) = Rs(115/100*80/100*x)=Rs.92x/100
= 92% of the original.
Hence, the revenue is decreased by 8%.

Q 20 - The population of a town is 176400. It increases annually at the rate of 5% p.a. What will be its population after 2 years?

A - 194481

B - 294481

C - 394481

D - 494481

Answer - A

Explanation

Population after 2 years =  {176400 * (1+5/100)2 }
176400* 21/20*21/20=194481.



aptitude_percentages.htm
Advertisements