Races & games of skill - Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Races & games of skill. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - At a game billiards, A can give B 10 points in 60 and he can give C 15 in 60. How many can B can give C in a game of 90?

A - 9

B - 8

C - 7

D - 6

Answer : A

Explanation

If A score 60 points, B score 50 points and C score 45 points.
When B scores 50 points, C scores 45 points.
When B scores 90 points, C scores (45/50 *90) points = 81 points.
∴ B can give C, 9 points   in a game of 90.

Q 2 - In a 300m race, A beats B by 15 meters or 5 sec. A?s time over the course is

A - 90 sec

B - 95 sec

C - 100 sec

D - 105 sec

Answer : B

Explanation

15m are covered by B in 5 sec.
300 m are  covered by B in (5/15*300) sec. = 100 sec.
Time taken by A =(100-5) sec.=   95 sec.

Q 3 - A can run 1 km in 4 min.54 sec. and B in 5 min. How many meters start can A give B in a km race so that the race may end in a dead heat?

A - 16m

B - 18m

C - 20m

D - 22m

Answer : C

Explanation

Distance covered by B in 6 sec. =(1000/300*6)m = 20m
 ∴  A beats B by 20 m.
For a dead heat race, A must give B a start of 20m.

Q 4 - In a 500 m race, the ratio of the speeds of A and B is 3:4. A has a start of 140m. A wins by:

A - 10m

B - 20m

C - 40m

D - 60m

Answer : B

Explanation

.To reach  the winning  post A has to cover (500-140)m = 360m
 While A covers 3 m , B covers 4 m.
While A  covers 360m , B covers (4/3*360)m = 480m
∴    A wins by 20 m.

Q 5 - A runs 7/4 times as fast as B. if A gives B a start of 60m , how far must the winning post be in order that A and B reach it at the same time ?

A - 140m

B - 105m

C - 80m

D - 45m

Answer : A

Explanation

Ratio of the rates of A and B = 7:4
 3m are gained by A in a race of 7m .
60m  are gained by A in a race of (7/3*60)m =  140m.

Q 6 - A and B take part in a 100m race. A runs at 5km/hr. A gives B a start of 8m and still beats him by 8 sec. B?s speed is:

A - 5.15 km/hr

B - 4.15 km/hr

C - 4.25 km/hr

D - 4.14 km/hr

Answer : D

Explanation

A's  speed  =(5*5/18) m/s = 25/18m/s.
Time taken by A to cover 100m  = (100* 18/25) sec.  =72 sec.
∴    B covers 92 m in (72+8) sec.= 80 sec.
∴ B's speed = (92/80)m/sec. = (92/80* 18/5) km/hr =  4.14km/hr

Q 7 - In a game of 100 points , A can give B 20 points and C 28 points. Then, B can give C:

A - 8 points

B - 10 points

C - 12 points

D - 14 points

Answer : B

Explanation

A:B:C = 100:80:72
 ∴     B:C = 80/72 =10/9 =100/90
If B scores 100, then C  scores 90.
Hence, B can give C 10 points.


aptitude_races_games.htm

Advertisements