Tables - Solved Examples



Directions(Q 1 to Q 5): Answer the questions given below using the table below:

Quantity of various food items used by a restaurant during the first half of a year (in Kg.)

Food item Jan Feb March April May June
Rice 250 230 210 260 240 220
Wheat 320 340 280 290 300 360
Sugar 240 210 200 210 160 150
Pulses 360 300 320 245 235 250
Vegetable 380 390 385 375 355 370
Misc. 460 485 440 460 475 480

Q 1 - The quantity of sugar used in the month of April is approx. what percent of the total quantity of food items used in the same month?

A - 21%

B - 18%

C - 11%

D - 25%

Answer - C

Explanation

Quantity of sugar used in April = 210 Kg
Total quantity of food items used in april month = (260+290+210+245+375+460) kg
= 1860 kg
Required% =  (210/1840*100)% = 11.4% ≅ 11%

Q 2 - What is the difference between the average quantity of rice used in all the given months together and the average quantity of wheat used in all months together?

A - 60 kg

B - 75 kg

C - 80 kg

D - 90 kg

Answer - D

Explanation

Average quantity of rice used = (250+230+210+260+240+220)/6 = 1410/6 = 235 kg
Average quantity of wheat used =(320+340+280+290+300+360) = 1890/6 = 315 kg
Required difference = (315-235)= 90 kg

Q 3 - What is the average quantity of miscellaneous items used in all the given month together?

A - 386.45 kg

B - 441.28 kg

C - 356.56 kg

D - 466.67 kg

Answer - D

Explanation

Average quantity of misc. items = (460+485+440+460+475+480)/6 =2800/6 = 466.67 kg

Q 4 - What is the difference between the total quantity of pulse and the total quantity of vegetables used during the given months?

A - 545 kg

B - 540 kg

C - 450 kg

D - 380 kg

Answer - C

Explanation

Total quantity of pulses consumed =(360+300+320+245+235+250) =1710 kg
Total quantity of vegetable consumed = (380+390+385+375+355+370 )=2255Kg
Required difference = (2255-1710)=  545 kg

Q 5 - What is the respective ratio of total quantity of food items used in the month of March to the total quantity of food items used in the month of April?

A - 366 : 367

B - 361 : 365

C - 367 : 368

D - 248 : 245

Answer - C

Explanation

total quantity of food items consumed in march =(210+280+200+245+375+460)=1835 
total quantity of food items consumed  in  april =(260+290+210+245+375+460) =1840kg
required ratio =   1835: 1840 = 367:368

Directions(Q 6 to Q 10): Answer the questions given below using the table below:

Number of workers in the given six shifts of various factories.

Shifts\factory L M N O P
7-11am 7.5 8.0 7.8 7.59 8.32
11am-3pm 6.38 7.0 7.16 6.5 7.5
3pm-7pm 6.5 7.28 6.35 6.15 7.24
7pm-11pm 7.8 5.25 6.0 6.0 6.5
11pm-3am 5.5 5.0 5.10 5.5 5.7
3am-7am 4.2 3.0 4.12 3.5 2.15

Q 6 - The total number of workers from factory O is approx. what % of the total number of workers from factory L?

A - 89%

B - 80%

C - 96%

D - 93%

Answer - D

Explanation

Total number of workers from factory O =(7.59+6.5+6.15+6+5.5+3.5)thousand 
=(35.24*1000)= 35240
Total number of workers from factory L =(7.5+6.38+6.5+7.8+5.5+4.2)
=(37.88 *1000) =37880
∴ Required % =( 35240/ 37880* 100)% = 93.03%= 93%

Q 7 - What is the average number of workers working in various shifts from factory P?

A - 6045

B - 6200

C - 6235

D - 6150

Answer - C

Explanation

Average number of workers in factory P = (8.32+7.5+7.24+6.5+5.7+2.15)/6 *1000  
=37410 /6 = 6235

Q 8 - What is the difference in the total number of workers in various shifts from factory M and the total number of workers in various shifts from factory O?

A - 290

B - 275

C - 295

D - 270

Answer - A

Explanation

Total number of workers in factory M =(8+7+7.28+5.25+5+3)*1000= (35.53*1000)  
=35530
Total number of workers in factory O = 35240
Required difference =(35530- 35240 ) =290

Q 9 - What is the ratio of the total number of workers from factories L and M working in the shift of 11 p.m to 3 a.m and the total number of workers working in the same shift from factories O and P?

A - 13:14

B - 15:16

C - 13:15

D - none of these

Answer - B

Explanation

Number of workers in factories Land M in the shift of 11 p.m to 3.am. =(5.5+5)*1000 = (10.5*1000) = 10500.
Numbers of workers in factories O and P in the shift of 11 p.m to 3.am =(5.5+5.7)*1000 = (11.2*1000)  =11200
Required  ratio = 10500 : 11200 =  15 : 16

Q 10 - What is the total of the average number of workers working in the shift of 7 a.m to 11 a.m from all the factories and the average number of workers working in the shift of 7 p.m to 11p.m from all the factories?

A - 11502

B - 15142

C - 14520

D - 14152

Answer - D

Explanation

Average number of workers working in the shift of 7 a.m to 11a.m from all factories  
=(7.5+8+7.8+7.59+8.32)*1000/5 = 39210/5 = 7842
Average number of workers working in the shift of 7 a.m to 11p.m from all factories      
=(7.8+5.25+6+6+6.5)*1000 /5  = 31550/5 =  6310 
Required total = 7842- 6310   = 14152
aptitude_tables.htm
Advertisements