Aptitude - Profit & Loss Online Quiz



Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Profit & Loss. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Amit sold an umbrella for Rs. 680, losing 15%. The expense cost of the umbrella is:

A - Rs. 782

B - Rs. 800

C - Rs. 578

D - none of these

Answer : B

Explanation

Let the C.P. be Rs x =Then, S.P. = 85% of Rs x.
∴ 85/100 * x =680 ⇒ x = (680*20/17) =800.
∴ C.P. =Rs 800.

Q 2 - Raghavan purchased a bike at 13/15 of its checked value and sold it at 12% more than the checked cost. His addition % is:

A - 20%

B - 30%

C - 380/13%

D - half

Answer : A

Explanation

Let M.P be Rs. x. Then, C.P = Rs. 13x/15
S.P = (112% of x) = (112/100*x) =Rs. 28X/25
Gain = Rs. (28x/25-13x/15) = (84x-65x)/75 = Rs. 19x/75
Gain % = (19x/75 *15/13x*100) % = 380/13%

Q 3 - On offering an article for Rs. 19.5, a man increases 30%. So as to increase 40%, what will be increment in its offering cost?

A - Rs. 1.95

B - Rs. 1.75

C - Rs. 1.50

D - Rs. 2.00

Answer : C

Explanation

S.P =  Rs. 19.50 , Gain =30%
∴ C.P = (100/130*19.50) = 15
Now, C.P = Rs. 15, gain = 40%
New S.P=   (140/100*15) =21
Increase = Rs. (21-19.50) = Rs. 1.50

Q 4 - A shipper has 1000kg of sugar, a portion of which he offers at 8% benefit what's more, and the rest at 18% benefit. He increases 14% in general. The amount sold at 18% benefit is:

A - 560 kg

B - 600 kg

C - 400 kg

D - 640 kg

Answer : B

Explanation

Let the sugar sold at *5 gain be x kg.
Then, sugar sold at 18% gain = (1000-x) kg
Let the C.P Of sugar be Rs. Y per Kg.
Total   C.P = Rs.(1000y)
(108/100*xy)+ 118/100 (1000-x)y = 114/100 *1000y
⇒108xy + 118000y -118xy = 114000y
⇒ 10x =4000 ⇒ x= 400
Quantity sold at 18% gain= (1000-400) = 600 kg

Q 5 - A salesman is allowed 11/2% discount on the total sales made by him plus a bonus of 1/2% on sales over Re 10000. If his total earnings were Re 1990, his total sales was:

A - 30000

B - 32000

C - 35000

D - 34000

Answer : D

Explanation

Let the salesman?s total sales = Re (10000 + x)
According to the question,
10000 * 11/2% + x*6% = 1990
Or, 5000*11% + 6x% = 1990
Or 5000*11/100 + 6x/100 = 1990
Or, 550 + 6x/100 = 1990
Or, 55000 + 6x = 199000
Or, 6x = 199000 ? 55000
Or, 6x = 144000
Or, x = 144000/6 = 24000

∴The required sales = Re (1000 + 24000) = Re 34000

Q 6 - By selling an article for Rs.8.5 a dealer makes a profit of 20% by how much should he increase his selling price so as to make a profit of 30%?

A - 4

B - 5

C - 6

D - 8

Answer : A

Explanation

Assume cost = 100 ; Assume cost = 100
Profit =20 = 120 ; Profit= 30 = 130 =?
120 = 24
130 =?
130x24/( 120)=28
Increase in Selling price = 28-24=4

Q 7 - The aggregate expense cost of two watches is R. 840. One is sold at a benefit of 16% and the other at lost 12%. There is no misfortune or addition in the entire exchange. The expense cost of the watch on which the businessperson additions, is:

A - 360

B - 370

C - 380

D - 390

Answer : A

Explanation

Let their C.P be rs. x and Rs. (840-x) resp. Then,
(116/100*x) + 88/100*(840-x) ⇒ 29x/25+ (22 (840-x)/25) = 840
⇒ (29x-22x) + 18480 =21000 ⇒ 7x =2520
∴ Required C.P = Rs. 360

Q 8 - Rs. 355 were separated among A, B,C in a manner that A had Rs. 20 more than B and C had Rs.15 all the more than A . What amount was C offer?

A - 100

B - 120

C - 135

D - 150

Answer : C

Explanation

Suppose B gets Rs. X. Then, A gets Rs. (x+20) and C gets Rs. (x+35)
∴ x+20+x+x+35= 355 => 3x=300 
=>x=100
 ∴ C share= (100+35) =135.

Q 9 - A broker denotes his merchandise at such a cost, to the point that he can deduct 15% for money but makes 20% benefit. The stamped cost of a thing which cost him Rs 90 is:

A - Rs 1996/21

B - Rs 2554/45

C - Rs 2160/17

D - 1766/13

Answer : C

Explanation

C.P = RS. 90, Gain =20%
∴  S.P = (120/100*90) = Rs.108
Let the M.P be Rs. x then, 85% of x = 108.
∴  85/100*x =108  ⇒x=(108*100/85)
= 2160/17.∴  M.P = 2160/17

Q 10 - A rebate arrangement of P% and Q% on a receipt is the same as a Single rebate of:

A - [p+q + pq/100] %

B - (p-q+ pq/100) %

C - {100-(p+q+pq/100)} %

D - none of these

Answer : D

Explanation

Let M.P be rs. 100. Then,
S.P = (100-p)% of (100-q)% of Rs. 100
= { (100-p)/100 * (100-q)/100*100}
= rs. [100-p) (100-q)]/100
Single discount = {100- (100-p) (100-q)/100}%
= [10000- (10000-100q-100p+pq)/100]%
= 100q+100p-pq/100
= {(p+q)-pq/100}%


aptitude_profit_loss.htm

Advertisements