Pie Charts - Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Pie Charts. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Directions: Study the following pie-charts carefully and answer the question that follows.

Students

Q 1 - Number of understudy in Medicine in the years 2005 is what percent of number of understudy in science, Engineering and Medicine together in the years 2005?

A - 16.25%

B - 21.5%

C - 23.25%

D - 18.75%

Answer - D

Explanation

) Number of understudy in prescription in 2005 = (9/100*1900)=171. 
Number of understudy in science, Engineering. Furthermore, medication in 2005 
= (24+15+9) % of 1900= (48/100*1900) =912. 
Let 171 = x% of 912. At that point, x/100*912=171 
∴ x= (171*100/912) =18.75% 

Directions: Study the Pie-charts carefully and answer the questions that follow:

Employees

Q 2 - Which office has the most minimal number of men working in it?

A - HR

B - Marketing

C - Administration

D - Finance

Answer - D

Explanation

Marketing office: 
Aggregate no. of workers = (18/100*8450) = 1521 
Number of ladies = (17/100*3500) = 595 
Number of men = (1521-595) = 926 
Showcasing division: 
Aggregate no. of workers = (22/100*8450) = 1859 
Number of ladies = (23/100*3500) = 805 
Number of men = (1859-805) = 1054 
Administration Department 
Aggregate no. of workers = (12/100*8450) = 1014 
Number of ladies = (14/100*3500) = 490 
Number of men = (1014-490) = 524 
Finance Department: 
Aggregate no. of workers = (14/100*8450) = 1183 
Number of ladies = (25/100*3500) = 875 
Number of men = (1183-875) = 308 
I T Department: 
Aggregate no. of workers = (34/100*8450) = 2873 
Number of ladies = (21/100*3500) = 735 
Number of men = (2873-735) = 2138 

Number of men in Finance division is 308. 

Directions: The diagram given below depicts the sourced and uses of funds in a public Sector Enterprise. The total outlay is Rs. 4000 crore:

Use of Funds

Q 3 - On the off chance that the working capital must be overseen out of the advance assets, than what % of credit assets ought to be separate for this reason?

A - 25%

B - 40%

C - 56%

D - 70%

Answer - C

Explanation

Loan reserves = 36.2% of 400 crores 
= Rs. (36.2/100*4000) crore = 1448 crore. 
Working capital = (20.3% of 4000) crore 
= Rs. (20.3/100*4000) crores = 812 crores. 
Required % = (812/1448*100) % = 56% 

Directions: Look at the Pie-Chart given below and answer the question that follow:

Specialization

Q 4 - What is the quantity of men studying in the establishment?

A - 1665

B - 2421

C - 2025

D - 1954

Answer - B

Explanation

Required number 
= (22/100*2/5+16/100*7/12+18/100*5/6+12/100*17/27+21/100*1/3+11/100*5/9) of 4500 
= (11/125+7/75+3/20+17/225+7/100+11/180)*4500 
= (396+420+675+340+315+275)*4500=2421.

Directions: Study the Pie-Graph given below and answer the question that follows:

Monthly Expense

Q 5 - What is the monetary allowance evaluated by the family on dress and Grocery together?

A - Rs 8960

B - Rs 8550

C - Rs 8780

D - Rs 8690

Answer - A

Explanation

Budget estimate  on clothing and grocery= (8+20)% of Rs. 32000 = Rs. (28/100*32000)= Rs. 8960

Directions: Study the Pie-Graph given below and answer the question that follows:

Expenditure On decoration

Total Estimated Expenditure On decoration = Rs. 120000

Q 6 - The family gets a markdown on furniture and pays 12% not exactly the evaluated cost on furniture. What is the sum spent on furniture?

A - Rs 13200

B - Rs 14526

C - Rs 13526

D - Rs 13728

Answer - D

Explanation

Estimate expenditure on furniture= 13% of Rs. 120000 = Rs.(120000*13/100)= Rs. 15600
Actual expenditure on furniture = (100-12)% of Rs. 15600   = Rs. (15600*88/100)= Rs. 13728

Directions: Study the Pie-Graph given below and answer the question that follows:

Expenditure On decoration

Total Estimated Expenditure On decoration = Rs. 120000

Q 7 - What is the distinction in the sum evaluated by the family on inside adornment and draftsman expenses?

A - Rs 10000

B - Rs 9500

C - Rs 7200

D - Rs 9600

Answer - D

Explanation

(cost on interior decoration)- (Architect's fee)=(19-11)%  of Rs.120000=  (120000*8/100)= Rs. 9600

Directions: Study the Pie-Graph given below and answer the question that follows:

Career Choice

Q 8 - Out of the6% Executive deciding on own business, the rate of females when contrasted with guys picking that, is

A - More

B - Less

C - Same

D - Can't be resolved

Answer - B

Explanation

It is clear from the bar graph that out of 6%  executives opting for own business, the percentage of females as compared to male executive is less.

Directions: Study the Pie-Graph given below and answer the question that follows:

Distribution of Proteins

Q 9 - What percent of the aggregate weight of the human body is proportionate to the heaviness of the skin in the human body?

A - 1.6

B - 0.16

C - 0.016

D - lacking data

Answer - A

Explanation

Weight of skin = 1/10 of 16% of proteins
= (1/10*16) % of human body = 1.6% of human body.

Directions: Study the Pie-Graph given below and answer the question that follows:

Company's Expenditures

Q 10 - What is the sum spent by the company A on power?

A - Rs. 92950

B - Rs. 9295000

C - Rs. 162200

D - Rs. 50050

Answer - B

Explanation

Amount spent on electricity by company A = 26% of Rs. 35750000 = Rs. (35750000*26/100)= Rs. 9295000
aptitude_pie_charts.htm
Advertisements