Aptitude - Calendar Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Calendar. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Answer : B

Explanation

To begin with we discover the day on 1.3.2005.
1.3.2005= (2004 year+ period from 1.1.2005 to 1.3.2005

Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 400 years = 0

4 years = (1 jump year+ 3 normal years)
= (1*2+3*1) odd days = 5 odd days. 

Jan + Feb + March
31 + 28 + 1 = 60 days = (8 weeks +4 days)=4 odd days.
∴ Total number of odd days = (0+0+5+4) =9=2 odd days.

∴ 1.3.2005 was Tuesday. So, Friday lies on 4.3.2005.
Thus, Friday lies on 4th, 11th, 18th and 25th of March, 2005.

Q 2 - What was the week's day on sixteenth July, 1776?

A - Wednesday

B - Tuesday

C - Friday

D - Saturday

Answer : B

Explanation

16 July, 1776 
= (1775 years + period from 1.1.1776 to 16.7.1776.
Checking of odd days.
No. of odd days in 1600 years =0 
No. of odd days in 100 years = 5 

75 years= 18 jump years+57 conventional years
= (18*2+57*1) odd days = 93 odd days
= (13 weeks +2 days) = 2 odd days.
∴ 1775 years have= (0+5+2) odd days= 7 days= 0 days

Jan + Feb. + March + April + May + June + July
31 +29 + 31 + 30 + 31 + 30 +16 = 198 days

198 days = (28 weeks+2 days) = 2 odd days
=Total no. of odd days = (0+2) = 2

Thus, the required day is Tuesday.

Q 3 - On eighth Dec, 2007 Saturday falls. What was the day of the week would it say it was on eighth dec, 2006?

A - Sunday

B - Thursday

C - Tuesday

D - Friday

Answer : D

Explanation

The year 2006 is a common year. 
Along these lines, it has 1 odd day.
In this way, the day on eighth Dec, 
2007 will be 1 day past the day.

On eighth Dec, 2006.
Yet, eighth Dec,2007 is Saturday.
∴ eighth Dec, 2007 is Friday.

Q 4 - The calendar for the year 2007 will be the same for the year:

A - 2014

B - 2016

C - 2017

D - 2018

Answer : D

Explanation

Count the number of odd days from the year 2007 onwards,
to get the sum equal to 0 odd days.
years20072008200920102011201220132014201520162017
Odd Days12111211121
Sum =14 odd days=0 odd day. ∴ Calendar for the year 2018 will be the same as for the year 2007.

Q 5 - What was the week's day on seventeenth June, 1988?

A - Monday

B - Tuesday

C - Wednesday

D - Thursday

Answer : D

Explanation

17th June, 1998= (1997 year Period structure 1.1.1998 to 17.6.1998)
Odd days in 1600 year=0.
Odd days in 300 year = (5*3) =1.
97 year has 24 jump year +73 standard years.
= 24*2 + 73*1
= 48 + 73
= 121 odd days
= 17 weeks + 2 odd days = 2 odd days
= 2 odd days.
∴ 1998 years have (0+1+2) = 3 odd days

Jan to June = (31+29+31+30+31)
= 152 days

Add 17 days of June.
= 152 + 17
= 169 days
= 24 weeks + 1 days
= 1 odd day.

∴ Total number of odd day = 3 + 1 = 4 odd days.
Hence 17.06.1998 was Thursday.

Q 6 - What was the week's day on 28th may, 2006?

A - Thursday

B - Friday

C - Saturday

D - Sunday

Answer : D

Explanation

28.May,2006 =(2005 years +Period structure 1.1.2006 to 28.5.2006)
Odd days in 1600 years=0.
Odd days in 400 years = 0.

5 years = (4 common years+ 1 jump years)=(4*1+1*2)odd days
= 6 odd days.

Jan + Feb. + March + April + May
31 + 28 + 31 + 30 + 28 =148 days.

148 days = (21 weeks+1 day) = 1 odd day
Aggregate no. of odd days = (0+0+6+1) = 7= 0 odd day.
 
Given day is Sunday.

Q 7 - The last day of a century can't be:

A - Monday

B - Wednesday

C - Tuesday

D - Friday

Answer : C

Explanation

100 years contain 5 odd days.
∴ Last day of first century is Friday. 

200 years contain (5*2) = 3 odd days.
∴ Last day of second century is Wednesday.

300 year contain (5*3) =15=1 odd day.
∴ Last day of third century is Monday.

400 year contain 0 odd days.
∴ Last day of fourth century is Sunday.

The cycle is repeated.
∴ Last day of a century can't be Tuesday or Thursday or Saturday.

Q 8 - Which of the accompanying is not a leap year?

A - 700

B - 800

C - 1200

D - 2000

Answer : A

Explanation

The century divisible by 400 is a leap year.
∴ The year 700 is not a jump year.

Q 9 - It was Sunday on Jan 1, 2006. Discover the week's day on Jan 1, 2010.

A - Sunday

B - Saturday

C - Friday

D - Wednesday

Answer : C

Explanation

On 31st December,2005 it was Saturday.
Number of odd days frame the year 2006 to the year 2009=(1+1+2+1)=5 days.

∴ On 31st December 2009 , it was Thursday.
In this way, on first jan, 2010 it is Friday.


aptitude_calendar.htm

Advertisements
E-Books Store