Aptitude - Calendar Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Calendar. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - What was the week's day on fourth June, 2002?

A - Tuesday

B - Sunday

C - Monday

D - Friday

Answer : A

Explanation

4Th.june, 2002 = (2001 years+ period from 1.1.2002 to. 4.6.2002.
Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 400 years = 0
Odd days in 1 customary years = 1

Odd days in 2001 years = (0+0+1)=1

Jan + Feb. +March +April+ May +June
(31 + 28 +31+ 30 + 31 +4 = 155 days=22 weeks +1 day = 1 odd days

Aggregate no. of odd days = (1+1) = 2
∴ required day is Tuesday.

Q 2 - What was the week's day on sixteenth July, 1776?

A - Wednesday

B - Tuesday

C - Friday

D - Saturday

Answer : B

Explanation

16 July, 1776 
= (1775 years + period from 1.1.1776 to 16.7.1776.
Checking of odd days.
No. of odd days in 1600 years =0 
No. of odd days in 100 years = 5 

75 years= 18 jump years+57 conventional years
= (18*2+57*1) odd days = 93 odd days
= (13 weeks +2 days) = 2 odd days.
∴ 1775 years have= (0+5+2) odd days= 7 days= 0 days

Jan + Feb. + March + April + May + June + July
31 +29 + 31 + 30 + 31 + 30 +16 = 198 days

198 days = (28 weeks+2 days) = 2 odd days
=Total no. of odd days = (0+2) = 2

Thus, the required day is Tuesday.

Q 3 - On eighth Dec, 2007 Saturday falls. What was the day of the week would it say it was on eighth dec, 2006?

A - Sunday

B - Thursday

C - Tuesday

D - Friday

Answer : D

Explanation

The year 2006 is a common year. 
Along these lines, it has 1 odd day.
In this way, the day on eighth Dec, 
2007 will be 1 day past the day.

On eighth Dec, 2006.
Yet, eighth Dec,2007 is Saturday.
∴ eighth Dec, 2007 is Friday.

Q 4 - On sixth March, 2005 Monday falls. What was the day of the week on sixth March, 2004?

A - Sunday

B - Saturday

C - Tuesday

D - Wednesday

Answer : B

Explanation

The year 2004 is a jump year. 
In this way, it has 2 odd days.
∴ The day on sixth March, 2005 will be 2 days.

past the day on sixth Walk, 2004.
Yet, sixth March, 2005 is Monday.
∴ sixth March, 2004 is Saturday.

Q 5 - What was the week's day on seventeenth June, 1988?

A - Monday

B - Tuesday

C - Wednesday

D - Thursday

Answer : D

Explanation

17th June, 1998= (1997 year Period structure 1.1.1998 to 17.6.1998)
Odd days in 1600 year=0.
Odd days in 300 year = (5*3) =1.
97 year has 24 jump year +73 standard years.
= 24*2 + 73*1
= 48 + 73
= 121 odd days
= 17 weeks + 2 odd days = 2 odd days
= 2 odd days.
∴ 1998 years have (0+1+2) = 3 odd days

Jan to June = (31+29+31+30+31)
= 152 days

Add 17 days of June.
= 152 + 17
= 169 days
= 24 weeks + 1 days
= 1 odd day.

∴ Total number of odd day = 3 + 1 = 4 odd days.
Hence 17.06.1998 was Thursday.

Q 6 - What will be the day of the week on fifteenth 2010?

A - Sunday

B - Monday

C - Tuesday

D - Friday

Answer : A

Explanation

fifteenth August,2010 =(2009 years+ Period from 1.1.2010 to 15.8.2010)
Odd days in 1600 years = 0.
Odd days in 400 years = 0.

9 year = (2 jump year +7 conventional years)
= (2*2+7*1) = 11 odd days= 4 odd days

Jan + feb + March + April + May + June + July + august
31+28+31+30+31+30+31+15 = 227 days =(32 weeks +3 days )
= 3 odd days

Aggregate no. of odd days = (0+0+4+3) =7
= 0 odd day

Given day is Sunday.

Q 7 - Today is Monday. Following 61 days, it will be?

A - Wednesday

B - Saturday

C - Tuesday

D - Thursday

Answer : B

Explanation

Each day of the week is rehashed following 7 days.
In this way, after 63 days it will be Monday.
∴ Following 61 days , it will be Saturday.

Q 8 - Which of the accompanying is not a leap year?

A - 700

B - 800

C - 1200

D - 2000

Answer : A

Explanation

The century divisible by 400 is a leap year.
∴ The year 700 is not a jump year.

Q 9 - On eighth Feb, 2005 it was Tuesday. What was the week's day on eighth Feb, 2004?

A - Tuesday

B - Monday

C - Sunday

D - Wednesday

Answer : C

Explanation

The year 2004 is a jump year. 
It has 2 odd days.
∴ The day on eighth Feb,2004 is 2 days before the day.

On eighth Feb, 2005.
Henceforth This day is Sunday.


aptitude_calendar.htm

Advertisements