Stock Market - Solved Examples


Advertisements


Q 1 - Discover the expense of Rs 16000, 6% stock at 84.

A - Rs 12440

B - Rs 13440

C - Rs 11440

D - Rs 10440

Answer - B

Explanation

Cost of Rs 100 stock=Rs 84. 
Expense of Rs 16000 stock =Rs (84/100*16000) =Rs 13440. 

Q 2 - Discover the expense of Rs 4500, 5% stock at 4 premiums.

A - Rs 4680.

B - Rs 4580.

C - Rs 4480.

D - Rs 4380.

Answer - A

Explanation

Cost of Rs 100 stock=Rs (100+4) +Rs104. 
Expense of Rs 4500 stock =Rs (104/100*4500) =Rs 4680. 

Q 3 - Discover the expense of Rs 5000, 8% stock at 12 markdowns.

A - Rs 4400.

B - Rs 4580.

C - Rs 4480.

D - Rs 4380.

Answer - A

Explanation

Cost of Rs 100 stock =Rs (100-12) =Rs 88. 
Expense of Rs 5000 stock = Rs (88/100*5000) =Rs 4400 

Q 4 - Discover the expense of Rs 16000, 6% stock at par, financier 1/4%.

A - Rs 15040.

B - Rs 16040.

C - Rs 13040.

D - Rs 12040.

Answer - B

Explanation

Cost of Rs 100 stock =Rs (100+1/4) =Rs 401/4. 
Expense of Rs 16000 stock =Rs (401/4*1/100*16000) =Rs 16040.

Q 5 - Discover the offering cost of Rs 8000, 5% stock at 4 rebates, financier 1/4%.

A - Rs 5660.

B - Rs 6660.

C - Rs 7660.

D - Rs 8660.

Answer - C

Explanation

S.P of Rs 100 stock = Rs {(100-4) - 1/4} =Rs (96-1/4) =Rs 95.75. 
S.P. of Rs 8000 stock = Rs (95.75/100*8000) =Rs 7660. 

Q 6 - Discover the offering cost of Rs 6000, 6% stock at 5 premiums, business 1/4%.

A - Rs 6285.

B - Rs 7285.

C - Rs 8285.

D - Rs 8660.

Answer - A

Explanation

S.P. of Rs 100 stock =Rs {100+5-1/4} =Rs 104.75. 
S.P. of Rs 6000 stock=Rs (104.75/100*6000) =Rs 6285. 

Q 7 - Locate the yearly wage from Rs 3500, 6% stock at 106.

A - Rs 4100.

B - Rs 3100.

C - Rs 1100.

D - Rs 2100.

Answer - D

Explanation

Annual wages from Rs 100 stock =Rs 6. 
Yearly wage from Rs 3500 stock =Rs (6/100*3500) =Rs 2100. 

Q 8 - Locate the yearly wage by putting Rs 5500 in 8% stock at 110.

A - Rs 100.

B - Rs 200.

C - Rs 300.

D - Rs 400.

Answer - D

Explanation

By contributing Rs 110, yearly incomes=Rs 8. 
By contributing Rs 5500, yearly incomes= Rs (8/110*5500) =Rs 400. 

Q 9 - Which is better investment: 15/2% stock at 105 or 13/2% stock at 94?

A - 15/2% stock at 105

B - 13/2% stock at 94?

Answer - A

Explanation

Let the investment be Rs (105*94). 
CASE I. Wages from15/2 % stock at 105. 
On contributing Rs 105, income= Rs 15/2. 
On contributing Rs (105*94), incomes=Rs (15/2*1/105*105*94) = Rs 705. 
CASE II. Pay from 13/2 % stock at 94. 
On contributing Rs 94, pay = Rs 13/2. 
On contributing Rs (105*94), pay = Rs (13/2*1/94 *105*94) = Rs682.50 
∴ first investment is better. 

Q 10 - Discover the expense of 96 offer of Rs 10 each at 3/4 rebate, financier being 1/4 for every offer.

A - Rs 812.

B - Rs 912.

C - Rs 1012.

D - Rs 1112.

Answer - B

Explanation

Cost of 1 offer =Rs (10-3/4+1/4) =Rs 19/2. 
Expense of 96 offer =Rs (19/2*96) =Rs 912. 



aptitude_stock_market.htm
Advertisements