- Aptitude Test Preparation
- Aptitude - Home
- Aptitude - Overview
- Quantitative Aptitude

- Aptitude Useful Resources
- Aptitude - Questions & Answers

- Selected Reading
- UPSC IAS Exams Notes
- Developer's Best Practices
- Questions and Answers
- Effective Resume Writing
- HR Interview Questions
- Computer Glossary
- Who is Who

# Partnership - Online Quiz

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to **Partnership**. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using **Show Answer** button. You can use **Next Quiz** button to check new set of questions in the quiz.

Q 1 - With an amount of Rs. 25000 started business by ajay. After 3 month, vijay joined the business by investing amount of Rs. 30000. If profit of the firm is 19000 at the end of the year then what should be the share of Ajay in profit?

### Answer : D

### Explanation

Ajay : Vijay = (25000*12: 30000*9) = 300000: 270000 = 10: 9 Share of Ajay = Rs. (19000* 10/19) = Rs. 10000

Q 2 - Partnership are done by Three persons A, B and C. The investment of Rs. 2560 and Rs. 2000 made by A and B respectively. If Total profit of the year is Rs. 1105 and A received Rs. 320 as a share in profit?

### Answer : B

### Explanation

Let A:B :C = 2560 : 2000 : x . Then, Share of A = { 1105* 2560/ (4560+x)} ∴ (1105* 2560/ 4560+x ) = 320 ⇒ 4560+x = (1105* 2560/ 320) = Rs. 8840 ⇒ x = (8840 ? 4560) = 4280 Hence, Rs. 4280 received by C as a share of profit.

Q 3 - 1/6 part of capital invested by A for the period of 1/6 times, 1/3 part invested by B for the 1/3 times and rest of the capital invested by C for the rest of the time. What should be the share of B if Rs. 23000 is the profit?

### Answer : A

### Explanation

Here x denote capital and y denote total time. Then, Rs. x/6 for y/6 months for the investment of A and Rs. x/3 for y/3 months for the investment of B. Investment of C = [ x-(x/6+ x/3)] = Rs. x/2 for y months. Then , A: B: C = ( x/6 * y/6) : (x/3* y/3) : (x/2: y) = xy/36 : xy/9 : xy/2 = 1:4: 18 Share of B in profit = Rs. (23000* 4/ 23) = Rs. 4000.

Q 4 - 12:11 was the investment ratio of A and B who started a business and the ratio of profit were 4:1 . The period ofA investment was 11 month and what was the period of B investment?

### Answer : A

### Explanation

Rs. 12x and Rs. 11 x is the investment in a business. If for the y month money invested by B .then, A: B = (12x*11) : (11x*y) = (132x : 11xy) = (12: y) ∴ 12/y = 4/1 = 4y = 12 ⇒ y = 3 So, we can say B invested his share for the period of 3 months in the business.

Q 5 - In a partnership firm A and B invested. For the period of 8 month. A invested Rs 16000 and rest of the capital by B for the rest of the time. Find out the money contributed by B if he claims 2/7 part of the profit ?

### Answer : D

### Explanation

Let total profit of the firm = 1 Share of B in profit = (1-2/7 ) = 5/7 Ratio of profit = 5: 2 Contribution of B = x then (16000*8)/ 4x = 5/2 ⇒20x = 256000 ⇒ x= 12800. Hence, b contributed rs. 12800.

Q 6 - The partners of a firm are A and B . A invested 3 times in the comparison of his partner. While the period of his investment is 2 times in the comparison of B . What should be the total profit of the firm if Rs. 12000 received by B as a share in profit?

### Answer : C

### Explanation

If Rs. x for y months is investment of B . Then the investment of A is Rs. 3x for the period of 2y. ∴ A: B = (3x*2y) : (x:y) = 6xy : xy = 6: 1 Let the total profit be rs. P . Then, P* 1/7 = 12000 ⇒ p = 84000. Hence, the prove that the the profit of the firm is 84000.

Q 7 - In a business A is a active and B is non active partners. Investment of A and B are Rs. 12000 and Rs. 20000. 10% share of profit recived by A for his work and Rest of the profit divided in the ratio of their capital . What should be the share of A if total profit of the firm is 18000?

### Answer : C

### Explanation

Amount received by A for working = 10% of 18000 = 1800 Rs. Profit after A taken working amount = (18000-1800) = Rs. 16200 A and B investment ratio = 12000: 20000 = 3: 5 Share of A = (3/8* 16200) = Rs. 6075 ∴ Total amount received by A = Rs. ( 6075+ 1800) = Rs. 7875

Q 8 - Ram, Mohan and Pawan invest Rs 1000, Rs 4000 and Rs 5000 respectively in a business. At the end of the year the balance sheet shows a loss of 20% of the total initial investment. Find the share of loss of each partner.

### Answer : C

### Explanation

Total initial investment = Rs (1000 + 4000 + 5000) = Rs 10000 Total loss = 20% of total investment = 20/100 * 10000 = Rs 2000 Ratio of investment by all partners = 1000 : 4000 : 5000 = 1 : 4 : 5 Sum of the ratios = 1 + 4 +5 = 10 Share of loss for Ram = 1/10 * 2000 = Rs 200 Share of loss for Mohan = 4/10 * 2000 = Rs 800 Share of loss for Pawan = 5/10 * 2000 = Rs 1000

Q 9 - Ram starts a business with Re 2 lakhs. Four months later Shyam joins him with rs 4 lakhs. Hari joins them for last three months with a capital of Re 6 lakhs. The profit at the year end is Re 7400. Find the share of each in the profit.

### Answer : C

### Explanation

Ram's contribution is for 12 months. Shyam's contribution is for 8 months. Hari's contribution is for 3 months. Ram's contribution of Re 2 lakhs for 12 months is equivalent to Re (2*12) = Re 24 lakhs in 1 month Shyam's contribution is equivalent to Re (4*8) = Re 32 lakhs in 1 month Hari's contribution is equivalent to Re (6*3) = Re 18 lakhs in 1 month Share in the profit should be in the ratio = 24 : 32 : 18 = 12 : 16 : 9 Sum of ratios = 12 +16 + 9 = 37 Ram's share = 12/37 * 7400 = Re 2400 Shyam's share = 16/37 * 7400 = Re 200 Hari's share = 9/37 * 7400 = Re 1800

Q 10 - Ram, Mohan and Pawan together hold a pasture for which they pay a rent at the rate of Re 160 per month. They rear 70, 50 and 40 cows respectively on it. Ram sells 2/7th of his stock to Mohan after 4 months and further 3 months later Pawan sells 2/5th of his stock to Ram. How much of rent should each pay at the end of the year?

### Answer : D

### Explanation

Total rent to be paid for 1 year = 160 * 12 = Re 1920 Computing in terms of 1 month, Ram's share = (70*4) + (70 - 2/7 * 70) * 3 + (70 - 2/7 * 70 + 2/5 * 40) * 5 = (70*4) + (50*3) + (66*5) = 280 + 150 + 330 = 760 Mohan's share = (50*4) + (50 + 2/7*70)*8 = 200 + 560 = 760 Pawan's share = (40*7) + (40 - 2/5 * 40) * 5 = 280 + 120 =400 So, Ram : Mohan : Pawan = 760 : 760 : 400 = 19 : 19 : 10 Sum of ratios = 19 + 19 + 10 = 48 Rent to paid by Ram and Mohan each = 19/48 * 1920 = Re 760 each Rent to be paid by Pawan = 19/48 * 1920 = Re 400