Volume Calculation - Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Volume Calculation. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - An iron shaft is 9 m long, 40 cm wide and 20 cm high. In the event that 1 cubic meter of iron measures 50 kg. What is the heaviness of the bar?

A - 56 kg

B - 48 kg

C - 36 kg

D - 27 kg

Answer : C

Explanation

Volume of beam = (9*40/100*20/100)m3=  18/25m3
Weight of the bean = (18/25*50) kg = 36 kg

Q 2 - A cuboidal water tank contains 216 liters of water. Its profundity is 1/3 of its length and broadness is 1/2of 1/3 of the distinction between Length and profundity. The length of the tank is:

A - 2 dm

B - 6 dm

C - 18 dm

D - 72 dm

Answer : C

Explanation

Volume of tank = 216 ltr.  =216 dm3
Let the length of the tank be x dm. Then,
Depth =x/3 dm and breadth= 1/6 of (x-x/3) dm = (1/6*2x/3) dm= x/9 dm
∴ x*x/9*x/3= 216 ⇒x3= 216*27= 63*33 ⇒x= (6*3)=  18dm
Hence, length of the tank =18 dm

Q 3 - A rectangular tank measuring (5m*4.5 m*2.1 m) is dove in the focal point of field measuring 13.5m*2.5 m. The earth burrow is spread equitably over the remaining part of the field. What amount is the level of the field raised?

A - 4 m

B - 4.1 m

C - 4.2 m

D - 4.3 m

Answer : C

Explanation

Volume of the earth dugout = (5*9/2*21/10) m3= 189/4 m3
Area of the remaining field = [(27/2*5/2) - (5*9/2)] m2
= (135/4-45/2) m2= 45/4m2
Let the level of the field be raised h meter. Then,
45/4*h = 189/4 ⇒h= 189/45 m =21/5 m =4.2 m

Q 4 - A store is 15m long and 6m expansive. The amount of water taken out to bring down the level by 1 m is:

A - 90 ltr.

B - 70 kiloliter

C - 80 kiloliter

D - 90 kiloliter

Answer : D

Explanation

Let the initial depth be x meters. Then,
Quantity Of water taken out = [(15*6*x)- {15*6*(x-1)}]m3
=[90x-(90x-90)]m3= 90m3= 90 kiloliters.

Q 5 - The aggregate surface zone of a solid shape of side 27 cm is:

A - 2916 cm2

B - 729 cm2

C - 4374 cm2

D - 19683 cm2

Answer : C

Explanation

Surface area =6a2= (6*27*27) cm2= 4374cm2

Q 6 - The volume of a cuboid is twice that of a solid shape. On the off chance that the measurement of the cuboid is (9cm *8 cm* 6cm), the aggregate surface region of the block is:

A - 72 cm2

B - 216 cm2

C - 108 cm2

D - 432 cm2

Answer : B

Explanation

2*volume of cube= volume of cuboid= (9*8*6) cm3
Volume of cube = (1/2 *9*8*6) cm3= 216cm3
∴ a3= 216 = (6) 3 ⇒a =6 cm
Total surface area = 6a2 = (6*6*6) cm2= 216cm2

Q 7 - The measurement of the base of a tube shaped drum is 35dm and its tallness is 24 dm. It is brimming with lamp oil. What number of tins each of size 25cm *22cm* 35 cm can be loaded with lamp fuel from the drum?

A - 120

B - 600

C - 1020

D - 1200

Answer : D

Explanation

r= 35/2 dm=(35/2*10)cm= 175 cm , h=24 dm = 240cm
Volume of drum = (22/7*175*175*240) cm3
=(22*25*175*240) cm3
Volume of a tin = (25*22*35) cm3
Number of tin = (22*25*175*240)/ (25*22*35) = 1200

Q 8 - Water streams out through a round funnel whose inner measurement is 2cm, at the rate of 6 meters for each second into a barrel shaped tank, the range of whose base is 60 cm. By what amount will the level of water ascend in 30 minutes?

A - 2 m

B - 3 m

C - 4 m

D - 5 m

Answer : B

Explanation

Length flown in 30 minutes = (6*60*30) m =   10800 m
r = 1/100m, h = 10800 m
Volume = (π*1/100*1/100*10800) m3
Let the height of the water level be h meters. Then,
π*60/100*60/100*h = π*1/100*1/100*10800
⇒ h = (108/100*5/3*5/3) = 3m

Q 9 - A empty greenery enclosure roller 63cm wide with a circumference of 440 cm is made of iron 4 cm thick. The volume of the iron utilized is:

A - 56372 cm3

B - 58752 cm3

C - 54982 cm3

D - 57636 cm3

Answer : B

Explanation

2πr= 440 ⇒2*22/7*r= 440 ⇒r= (440*7/44) = 70 cm
Outer radius = 70cm, inner radius = (70-4) = 66cm
Volume of iron = π [(70)2-(66)2*63cm3= (22/7*136*4*63)
= 58752 cm3

Q 10 - The volume of a right roundabout chamber, 14 cm in stature, is equivalent to that of a solid shape whose edge is 11 cm. The range of the base of the barrel is:

A - 5.2 cm

B - 5.5 cm

C - 11 cm

D - 22 cm

Answer : B

Explanation

Let the radius of the base of the cylinder be r cm. Then,
πr2*14 = (11)3
⇒22/7*r2*14= 11*11*11   ⇒r2 =121/4 = (11/2)2 ⇒r =11/2 =5.5 cm


aptitude_volume_calculation.htm

Advertisements