Aptitude - Ratios Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Ratios. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Rs.11256 is divided among X,Yand Z so that X may receive 1/3 as much as Y and Z together receive Y receives 1/5 of what X and Z together receive. The share of X is more than that of Y by:

A - 938

B - 586

C - 1153

D - 1236

Answer : A

Explanation

X = 1/3(Y+Z) => Y+Z = 3X
=>X+Y+Z = 11256
=> 4X = 11256
=> X = 2814
 Again, Y = 1/5(X+Z) => X+Z = 5Y
=> 6Y = 11256
=>Y = 1876
Then X's share is more than that of Y by Rs. (2814-1876) =938

Q 2 - Rs. 960 was divided among three sons Qavi, Shafi and Rafi. If each of them had received Rs 45 less, their shares would have been in the ratio of 3:5:7. What was the amount received by Qavi?

A - 275

B - 260

C - 320

D - 210

Answer : D

Explanation

Total =Rs.960
If each of them receives Rs.45 less then 960-(45*3) =825
Ratio being 3:5:7
=>3x+5x+7x=825
=>x=55
Qavi's amount = (3x) +45=(3*55)+45=Rs.210

Q 3 - If A:B = 2:3 , B:C = 4:5 and C:D = 6:7 , Then A:D =?

A - 2:7

B - 7:8

C - 16:35

D - 4:13

Answer : C

Explanation

A/D = (A/B* B/C * C/D ) = (2/3 * 4/5 * 6/7 ) = 16/35 
Thus A:D =16:35

Answer : B

Explanation

5x2- 13xy +6y2 = 0
=> 5x2-10xy-3xy+6y2=0
=> 5x(x-2y) - 3y(x-2y)=0 
=> (x-2y) (5x-3y)=0
=>  x-2y=0 or 5x-3y =0 or 5x=3y
=>  (x:y)= (2:1) or (x:y)= (3:5)

Q 5 - On the off chance that a:b =c:d =e: f =1:2 , then (3a+5c+7e) : (3b +5d +7f ) = ?

A - 1:2

B - 1:4

C - 2:1

D - 8:7

Answer : A

Explanation

a/b=c/d=e/f=1/2?a= b/2,c=d/2 and e=f/2.
  ∴ (3a+5c+7e)/(3b+5d+7f) =
(3b/2+5d/2+7f/2)/(3b+5d+7f) 
= 1/2(3b+5d+7f)/3b+5d+7f) = 1/2.
=>  (3a+5c+7e):(3b+5d+7f)= 1:2.

Q 6 - In a class, the no. of young women is 20% more than that of the young fellows. The class' quality is 66. If 4 more young women are admitted to the class, what will be the no's extent of young fellows to that of the young women?

A - 1:2

B - 1:4

C - 3:4

D - 3:5

Answer : C

Explanation

Let the number of boys be x.
Then the no. of girls = 120% of x = (120/100 *X)= 6X/5 .
X+6x/5 =66 
=> 5x+6x=330
 => 11x= 330  
=> x= 3
 Now, the no. of boys= 30 , no. of girls =[6/5*30 +4]=40
 Now the ratio of boys and girls = 30/40 = 3/4 =3:4

Q 7 - The proportion of two numbers is 3:4 and their entirety is 420.The more noteworthy of the Two numbers is:

A - 175

B - 200

C - 240

D - 315

Answer : C

Explanation

Let the numbers be 3x and 4x , Then
3x+4x= 420
=> 7x= 420 
=>  x=60.
 So, the numbers are 180 and 240.
 Hence, the correct answer is 240 .

Q 8 - The proportion of first and worthless train passages between two stations is 3:1 and that of the no. of traveler going between two these by first and inferior 1:50 . in the event that on a specific day rs.1325 be gathered from the travelers going between these stations, then the sum gathered from useless travelers is:

A - 1250

B - 1000

C - 850

D - 750

Answer : A

Explanation

Ratio of the amounts collected form 1stand 2nd  class fares
    =(3*1:1*50)=3:50.
Amount collected from 2nd   class passengers=Rs (1325*50/53) = Rs 1250.

Q 9 - Income of A ,B and C are in the proportion 7:9:12 and their consumption are in the proportion 8:9:15 . On the off chance that A sparing is 1/4 of his wage, then the proportion of sparing of A,B and C is:

A - 56:99:69

B - 99:56:69

C - 69:56:99

D - 99:69:56

Answer : A

Explanation

Let the incomes of A, B and C be 7x, 9x and 12 x and their expenditures be Rs 8y,Rs 9y and Rs 15y respectively. Then their savings are Rs(7x -8y), Rs(9x-9y) and Rs (12x-15y).
∴7x-8y=1/4*7x
=>28x-32y=7x
=>21x=32y.
Ratio of saving=(7x-8y):(9x-9y):(12x-15y)
 =  (7*32/21y-8y):(9*32/21y-9y):(12*32/21y-15y)
 = (32y-24y/3):(96y-63y/7):(128y-105y/7)
 = 8y/3:33y/7:23y/7=56:99:69.

Q 10 - Two vessels A and B contain drain and water blended in the proportion 5:3 and 2:3. At the point when these blends are blended to frame another blend containing half drain and half water, they must be taken in the proportion

A - 2:5

B - 3:5

C - 4:5

D - 7:3

Answer : C

Explanation

Let the required ratio be x:1,
Milk in x liters of A=(x*5/8) liters=5x/8 liters,Water=3x/8 liters.
Milk in 1 litre of B=(1*2/5) litre=2/5 litre, Water =3/5 liters.
∴ (5x/8+2/5) / (3x/8+3/5) = 1/1 
=>(5x/8+2/5)=(3x/8+3/5)
=> 2x/8=1/5 
=>x=4/5.
Required ratio= 4/5:1=4:5.
aptitude_ratios.htm
Advertisements