Progression - Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Progression. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The sixteenth term of the A.P. 3, 5, 7,9,11.....is

A - 48

B - 50

C - 33

D - 35

Answer : C

Explanation

 Here a = 3 and d= (5-3) = 2
∴ T₁₆ = a+ (16-1) d = a + 15d= (3 + 15*2) = 33.

Q 2 - Which term of the arrangement 72+63 + 54+ ....is zero?

A - Eighth

B - ninth

C - tenth

D - eleventh

Answer : B

Explanation

Given series is an A.P. in which a=72 and d = (63-72)= -9
Let the nth term be 0. Then a+ (n-1) d =0 ⇒ 72+ (n-1)*(-9) = 0 ⇒ 72-9n +9 =0
⇒ 9n =81 ⇒ n = 9
∴ 9th term is the given series is 0.

Q 3 - The main term of a number-crunching movement is 6 and its normal distinction is 5. The eleventh term is:

A - 5

B - 41

C - 46

D - 56

Answer : D

Explanation

Here a =6 and d = 5
T₁₁    = a + (11-1) d = a +10 d = (6+10*5) =56.

Q 4 - What is the following number in the math movement 2, 5, 8....?

A - 7

B - 9

C - 10

D - 11

Answer : D

Explanation

This is an A.P. in which a = 2 and d = (5-2) =3.
∴ Next number= (8+3) =11.

Q 5 - The eighth term of the G.P. 2, 6, 18 ...is:

A - 2187

B - 6561

C - 4374

D - None of these

Answer : C

Explanation

Here a = 2 and r = 6/2 =3.
8th term = [a*r (⁸⁻ⁱ)] = ar ⁷ = 2*3⁷ = 2*(2187) = 4374

Q 6 - Which term of the G.P. 5,10,20,40 ...is 1280?

A - Eighth

B - ninth

C - tenth

D - eleventh

Answer : B

Explanation

Let Tn = 1280. Then ar (ⁿ⁻ⁱ) = 1280 ⇒ Here a= 5 and r =2
∴ 5*2(ⁿ⁻ⁱ) =1280 ⇒256 = 2(ⁿ⁻ⁱ) =2⁸ ⇒ n-1 =8 ⇒ n= 9

Q 7 - A man needs to pay Rs 975 in yearly portion every portion being not exactly the prior one by Rs 5. The measure of first portions is Rs 100. In what time, the whole sum will be paid?

A - 10 years

B - 12 years

C - 15 years

D - 25 years

Answer : C

Explanation

Let the requisite time be n years.
Then, a =100 and d=-5
Let the number of terms be n. Then,
n/2 *[2a+ (n-1)d]  = 975
⇒ n/2 [200+ (n-1)*(-5) = 975   ⇒ n (205-5n) = 1950
⇒ 5n2 -205n +1950= 0 ⇒ n2- 41n+ 390 =0
⇒ n2 -26n-15n+ 390 = 0 ⇒ n (n-26) -15(n-26) = 0
⇒ (n-15) (n-26) = 0 ⇒ n= 15.   [∵n ≠ 26]

Q 8 - A man orchestrates to pay off an obligation of Rs 3600 by 40 yearly portions which are in A.P. At the point when 30 of the portions are paid, he bites the dust abandoning 33% of the obligation unpaid. The estimation of the eighth portion is:

A - Rs 35

B - Rs 50

C - Rs 65

D - None of these

Answer : C

Explanation

Total debt = Rs 3600 to be paid in 40 installments.
Debt paid = Rs (3600 * 2/3) = Rs 2400, paid in 30 Installments.
Let the installments. Be a, a+d, a+2d...
S₃₀ = 2400 ⇒ 30/2* [2a +(30-1) d] = 2400⇒ 2a+29d = 160.......(i)
S ₄₀ = 3600 ⇒ 40/2 *[2a + (40 -1) d] = 3600 ⇒ 2a + 39d = 180......... (ii)
On solving (i) and (ii) , we get d = 2 and a = 51.
T₈= (a+7d) = (51 + 7 *2) = 65
∴ 8th installments= Rs 65.

Q 9 - (13 +23 + 33+...... + 153) =?

A - 900

B - 11025

C - 13400

D - 14400

Answer : D

Explanation

We know that (13+23+33+??+n3) = {n (n-1)/2)2
∴ (13+23+33+?..+153) = (15*16/2)2 = (120)2 = 14400.3


aptitude_progression.htm

Advertisements
E-Books Store