Line Charts - Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Line Charts. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Directions: The chart given underneath demonstrates the assembling volume (in kg), expense value (Rs. /kg) and offering value (Rs. /kg) of an article over year. Study the chart and answer the question given below:

Cost Price Vs Selling Price over the years

Q 1 - In which of the next years was the expense/deal value proportion the most minimal?

A - 2003

B - 2000

C - 2005

D - None of these

Answer - D

Explanation

expense and deals value proportion : 
2000= 12/14 =0.857, 
2001 = 10/12 = 0.833, 
2002 = 14/12 = 7/6, 
2003 = 18/17.5 = 1.028 
2004 =22/24 = 0.916, 
2005 = 28/29.5 = 0.949

Directions: The chart given underneath demonstrates the assembling volume (in kg), expense value (Rs. /kg) and offering value (Rs. /kg) of an article over year. Study the chart and answer the question given below:

Cost Price Vs Selling Price over the years

Q 2 - In the event that the percent development for the expense proceeds from 2005 to 2006 as from 2004 to 2005, what be the aggregate expense per kg in 2006?

A - Rs.30.23

B - Rs. 35.63

C - Rs. 40.04

D - Rs. 24.68

Answer - B

Explanation

Percent development in expense from 2004 to 2005 . 
= {(28-22)/22*100} % = (6/22*100) % = 300/11% 
Taken a toll for every Kg in 2006 
= Rs. [28+ (300/11 *1/100* 28)] = Rs. 392/11 = Rs. 35.63 

Directions: Study the graph below carefully and answer the following:

Profit earned over the years

Q 3 - In which year the % expansion in the benefit from that of the earlier year is the most elevated?

A - 2000

B - 2002

C - 2004

D - 2006

Answer - B

Explanation

gain % in:
2002 = {(50-20/20)*100} % = 150%,
2004 = {(50-40/40)*100} %= 25%, 
2005 = {(55-50/50)*100} % = 10%, 
2006 = {(70-55/55)*100} % = 27.3%,
2007 = {(75-70/70)*100} % = 7.1%
So, the gain% is highest in 2002.

Directions: Study the graph below carefully and answer the following:

Profit earned over the years

Q 4 - On the off chance that the salary in the year 2001 was Rs. 60 crore and the use of that year squares with the use of the year 2003, what was the salary of the organization in crore rupees in 2003?

A - 75

B - 60

C - 55

D - 65

Answer - A

Explanation

Expenditure in 2001  =( 60-25) = 35 crore
∴  income in the year 2003 = (35+40) = 75 crores.

Directions: Study the graph below carefully and answer the following:

Cars Sold over the years

Q 5 - Deals in the year 2004 for organization A structures what % of aggregate offers of organization A for every one of the years together?

A - 19.64%

B - 18.30%

C - 22.46%

D - 24.16%

Answer - A

Explanation

Total sale of Company A in 2004  =1100
Total sale of A during These years = (600+900+300+600+1100+1000+1100)= 5600
Required % = (1100/5600*100) % = 19.64%

Directions: Study the graph below carefully and answer the following:

Cars Sold over the years

Q 6 - Absolute offers of Company B for the years 2000, 2001 and 2004 together are what % of the offers of organization B for every one of the years together?

A - 24.37%

B - 35.64%

C - 28.81%

D - 37.29%

Answer - C

Explanation

Total sale of B for the year 2000, 2001 and 2004 = (700+400+600) = 1700
Total sales of B over the years = (700+400+1200+1200+600+900+900) =  5900
∴ Required % = (1700/5900*100) % = 28.81%

Directions: Study the graph below carefully and answer the following:

Cars Sold over the years

Q 7 - What is the proportion of aggregate offers of organization A to the aggregate offers of organization B individually throughout the years?

A - 26:29

B - 27:31

C - 53:51

D - none of these

Answer - D

Explanation

Required number = 5600:5900 =  56:59 

Directions: Study the graph below carefully and answer the following:

Unit Produced Vs Units Exported over the years

Q 8 - In which year the contrast between the units delivered and sent out is the greatest?

A - 2004

B - 2002

C - 2007

D - 2003

Answer - B

Explanation

difference between units produced and exported in various years is given by :
2003 = 3 crore,    2001 = 2 crore, 2002 = 5 crore, 2003 = 3 crore, 2004 = 4 crore, 
2005 = 2 crore,   2006 = 4 crore, 2007 = 3 crore
Maximum difference is in the year 2002.

Directions: Study the graph below carefully and answer the following:

Unit Produced Vs Units Exported over the years

Q 9 - In which year the percent of units sent out to the units delivered is the most extreme?

A - 2007

B - 2005

C - 2003

D - 2001

Answer - C

Explanation

Percentage of units exported to units produced in various years is given by:  
2000 = (3/6*100) % = 50%, 2001 = (4/6*100) %= 66.6%
2002= (2/7*100) % = 28.5%, 2003 = (5/8*100) % = 62.5%
2004 = (5/9*100) % = 55.5%, 2005 = (6/8*100) % = 75%
2006 = (5/9*100) % = 55.5%, 2007 = (7/10*100) % = 70%
So, it is the maximum in the year 2005

Directions: Study the graph below carefully and answer the following:

Unit Produced Vs Units Exported over the years

Q 10 - In which year, the percent ascend in units delivered from the former year, is the most extreme?

A - 2007

B - 2006

C - 2003

D - 2002

Answer - D

Explanation

Required %  in 
2002 = {(7-6)/6* 100} % = 16.67%,      
2003 = {(8-7)/7*100} % =14.28%,
2004 = {(9-8)/8* 100} % =12.5%,     
2006 ={(9-8)/8* 100}% =12.5%
2007 = {(10-9)/9* 100} % =11.1%
∴ It is maximum in the year 2002.

aptitude_line_charts.htm

Advertisements