Stock Market - Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Stock Market. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The expense cost of an Rs 100 stock at 4 discounts, when financier is 1/4%, is:

A - Rs 96

B - Rs 96.25

C - Rs 95.75

D - Rs 104.25

Answer : B

Explanation

C.P. =Rs (100-4+1/4) = Rs 305/4 = Rs 96.25.

Q 2 - The money acknowledged by offering an 11/2 %, Rs 100 stock at 424/4, financier being 1/4 % is:

A - Rs 105.50

B - Rs 106.50

C - Rs 106

D - Rs 105.75

Answer : C

Explanation

Cash realized = Rs (205/4 - 1/4) = Rs 106.

Q 3 - To deliver a yearly wage of Rs 500 from a 4% stock at 90, the measure of stock required is:

A - Rs 11250

B - Rs 12500

C - Rs 18000

D - Rs 20000

Answer : B

Explanation

For an income of Rs 4, stock =Rs 100.
For an income of Rs 500, stock =Rs 100/4*500) = Rs 12500.

Q 4 - A man puts resources into a 9/2% stock at 96. The interest got by him is

A - Rs 4%

B - Rs 4.5

C - Rs 4.69%

D - Rs 0.5%

Answer : C

Explanation

Interest on Rs 96=Rs 9/2.
Interest on Rs 100=Rs (9/2 *1/96*100) =Rs 75/16=Rs 4.69= 4.69%.

Q 5 - A 4% stock yields 5%. The business sector estimation of the stock is:

A - Rs 125

B - Rs 80

C - Rs 99

D - Rs. 109

Answer : B

Explanation

If income is Rs 5, investment=Rs 100.
If income is Rs 4, investment =Rs (100/5*4) =Rs 80. ∴ Market value of the stock is Rs 80.

Q 6 - Which is the better stock, 5% at 143 or 7/2 % at 93?

A - 5% at 143

B - 7/2 % at 93

C - both are just as great

D - both are not great

Answer : B

Explanation

Let the investment in each stock be Rs (143*93).
Income from 5% stock at 143
By investing Rs 143, income=Rs 5
By investing Rs (143*93), income = Rs (5/143*143*93) = Rs 465.
Income from 7/2%stock at 93
By investing Rs 93, income =Rs 7/2.
By investing Rs (143*93), income = Rs (7/2*1/93*143*93) = Rs 500.50.
∴ 7/2 % stock at 93 is the better investment.

Q 7 - A man puts some cash somewhat in 3% stock at 96 and mostly in 4 % stock at 120. To get level with profits from both, he must put the cash in the proportion:

A - 16:15

B - 3:4

C - 4:5

D - 3:5

Answer : A

Explanation

Let the required ratio be x: 1.
3/96*x= 4/120 *1 ⇒ x = (1/30 *32) =16/15.
Required ratio = 16/15:1 = 16:15.

Q 8 - A man put Rs 4455 in Rs 10 shares cited at Rs 8.25. On the off chance that the rate of profit be 6% his yearly salary is:

A - Rs 267.30

B - Rs 327.80

C - Rs 324

D - Rs 103.70

Answer : C

Explanation

Income on each share=Rs (6/100*10) = Rs 3/5
If investment is Rs 8.25, income= Rs 3/5.
If investment is Rs 4455, income = Rs (3/5*1/8.25*4455)
= Rs (3/5 * 100/825*4455) = Rs 324.

Q 9 - A man purchased 20 shares of Rs 50 each at 5 rebates, the rate of profit being 27/2 %. The rate of interest acquired is:

A - 25/2%

B - 27/2%

C - 15%

D - 50/3%

Answer : C

Explanation

C.P. of each share = Rs (50-5) =Rs 4.
C.P. of 20 share=Rs (45*20) =Rs900.
Face value of 20 share= Rs (50*20) = Rs 1000.
∴ 27/2 * 1/100*1000= x/100*900 ⇒ 9x = 135 ⇒ x = 15.
So, rate of interest obtained is 15%.

Q 10 - A man purchases Rs 25 offer in an organization which pays 9% profit. The cash contributed is such that it gives 10% on investment. At what cost did he purchase the shares?

A - Rs 22.50

B - Rs 21.50

C - Rs 20.50

D - Rs 19.50

Answer : A

Explanation

Let the expense cost of every offer be Rs x. At that point,
(25*9/100)=(x*10/100) ⇒ x/10=9/4 ⇒x=90/4=22.50.
∴ cost of every offer is Rs 22.50.


aptitude_stock_market.htm

Advertisements