Stock Market - Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Stock Market. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The salary got from an 11/2 % Rs 100 stock at 95, is:

A - Rs 5

B - Rs 5.50

C - Rs 10.50

D - none of these

Answer : B

Explanation

Income from a Rs 100 stock =Rs 5.50

Q 2 - The money acknowledged by offering an 11/2 %, Rs 100 stock at 424/4, financier being 1/4 % is:

A - Rs 105.50

B - Rs 106.50

C - Rs 106

D - Rs 105.75

Answer : C

Explanation

Cash realized = Rs (205/4 - 1/4) = Rs 106.

Q 3 - By putting resources into a 15/4 % stock at 96 one wins Rs 100. The investment made is:

A - Rs 36000

B - Rs 3600

C - Rs 4800

D - Rs 2560

Answer : D

Explanation

For an income of Rs 15/4, investment = Rs 96.
For an income of Rs 100, investment = Rs (96*4/15*100) = Rs 2560.

Q 4 - By putting Rs 1100 in an 11/2 % stock, one acquires Rs 77. The stock one wins Rs 77. At that point stock is cited at:

A - Rs 93

B - Rs 97.75

C - Rs 107

D - Rs 78.57

Answer : D

Explanation

If earning of Rs 77, investment =Rs1100.
If earning of Rs11/2, investment =Rs (1100/77*11/2) =Rs 550/7=Rs 78.57.

Q 5 - A 4% stock yields 5%. The business sector estimation of the stock is:

A - Rs 125

B - Rs 80

C - Rs 99

D - Rs. 109

Answer : B

Explanation

If income is Rs 5, investment=Rs 100.
If income is Rs 4, investment =Rs (100/5*4) =Rs 80. ∴ Market value of the stock is Rs 80.

Q 6 - Which is the better stock, 5% at 143 or 7/2 % at 93?

A - 5% at 143

B - 7/2 % at 93

C - both are just as great

D - both are not great

Answer : B

Explanation

Let the investment in each stock be Rs (143*93).
Income from 5% stock at 143
By investing Rs 143, income=Rs 5
By investing Rs (143*93), income = Rs (5/143*143*93) = Rs 465.
Income from 7/2%stock at 93
By investing Rs 93, income =Rs 7/2.
By investing Rs (143*93), income = Rs (7/2*1/93*143*93) = Rs 500.50.
∴ 7/2 % stock at 93 is the better investment.

Q 7 - Rs 2780 are put somewhat in 4% stock at 75 and 5% stock at 80to have equivalent measure of salary. The interest in 5% stock is:

A - Rs 1500

B - Rs 1280

C - Rs 1640

D - Rs 1434.84.

Answer : A

Explanation

Let the investment in 4% stock be Rs x.
Then, investment in 5% stock = Rs (2780-x)
∴ 4x/75= 5/80 (2780-x) ⇒ 4x/75= (2780-x/16
⇒ 64x= (75*2780)-75x⇒ 139x= 75*2780.
⇒ x= (75*2780/139) =1500.
∴ Interest in 5% stock= Rs 1500.

Q 8 - A man put Rs 4455 in Rs 10 shares cited at Rs 8.25. On the off chance that the rate of profit be 6% his yearly salary is:

A - Rs 267.30

B - Rs 327.80

C - Rs 324

D - Rs 103.70

Answer : C

Explanation

Income on each share=Rs (6/100*10) = Rs 3/5
If investment is Rs 8.25, income= Rs 3/5.
If investment is Rs 4455, income = Rs (3/5*1/8.25*4455)
= Rs (3/5 * 100/825*4455) = Rs 324.

Q 9 - A man purchases Rs. 20 shares paying 9% profit. The man needs to have an interest of 12% on his cash. The market value of every offer is:

A - Rs. 12

B - Rs. 18

C - Rs. 15

D - Rs 21

Answer : C

Explanation

Dividend on each share =Rs (9/100*20) = Rs=9/5.
If income is Rs 12, investment =Rs 100.
If income is Rs 9/5, investment = Rs (100/12*9/5) = Rs 15.
∴ Market value of each share is Rs 15.

Q 10 - Find the yearly pay got from 100 offer of Rs 25 each at 5 premiums, business being 1/4 for each offer and the rate of profit being 8% for every annum. Likewise discover the rate of interest on the venture.

A - Rs 2025, 4.61%

B - Rs 3025, 6.61%

C - Rs 1025, 2.61%

D - Rs 1425, 3.11%

Answer : B

Explanation

Face estimation of 100 offer =Rs (25*100) =Rs 2500.
Yearly wage =Rs (2500*8/100) =Rs 200.
All out venture =Rs {(25+5+1/4)*100} =Rs (121/4*100) = Rs 3025.
Rate of interest on the investment = (200/3025*100)%p.a.=6.61%.


aptitude_stock_market.htm

Advertisements
E-Books Store