- Aptitude Test Preparation
- Aptitude - Home
- Aptitude - Overview
- Quantitative Aptitude

- Aptitude Useful Resources
- Aptitude - Questions & Answers

- Selected Reading
- UPSC IAS Exams Notes
- Developer's Best Practices
- Questions and Answers
- Effective Resume Writing
- HR Interview Questions
- Computer Glossary
- Who is Who

Directions(Q 1 to Q 4): The pie-graph given below shows the breakup of the cost of construction of a house. Assuming that the total cost of construction is Rs 600000, answer the question given below:

**Answer - C**

**Explanation**

Amount spent on cement= Rs (72/360*600000) = Rs 120000

Q 2 - The sum spent on work surpasses the sum spent on steel by

A - 5% of the aggregate expense

B - 10% of the aggregate expense

**Answer - B**

**Explanation**

Amount spent on labor=Rs (90/360*600000)=Rs 150000. Sum spent on steel =Rs (54/360*600000) =Rs 90000 Excess=Rs (150000-90000=Rs 60000 Let 60000=x% of 600000. At that point x/100*600000=60000. ∴ x=10% of aggregate expense.

Q 3 - The sum spent on cement, steel and supervision is the thing that percent of the aggregate expense of development?

**Answer - C**

**Explanation**

Amount spent on concrete, steel and supervision =Rs {72+54+54/360*600000} =Rs 300000 = half of aggregate expense of development.

Q 4 - The sum spent on work surpasses the sum spent on supervision by:

**Answer - D**

**Explanation**

(Amount spent on work)- (Amount spent on supervision) =Rs (90/360*600000) - Rs (54/360*6000000) =Rs (150000-90000) =Rs 60000.

Directions(Q 5 to Q 9): Study the following information to answer the question given below:

Q 5 - What is the distinction in direct enlists and promotee Assistants?

**Answer - A**

**Explanation**

Total number of assistant= 15% of 7000 = (15/100*7000) =1050. Number of direct recruits= 40% of 1050= (40/100*1050) =420 Number of promotee associates = (1050-420) =630. Required contrast = (630-420) =210

Q 6 - The promotee representative - I is roughly what percent of that of that of direct enlist clerk - I?

**Answer - C**

**Explanation**

) Number of clerk I =19% of 7000= (7000*19/100) =1330. Number of direct selects =90% of 1330= (90/100*1330) =1197. Number of promotes= (1330-1197) =133 ∴ required % = (133/1197*100) %= 13300/1197%=10.8%

**Answer - A**

**Explanation**

Number of supervisors=17% of 7000=(7000*17/100)=1190.

Q 8 - What number of aggregate direct enrolls among a wide range of workers arrive?

**Answer - A**

**Explanation**

Average rate of direct selects = 1/3 (30+40+50+90+30+90+70)=400/7%. Required total=400/7% of 7000= (7000*400/7*1/100) =4000

Q 9 - Which sort of workers has most extreme number of direct enrolls?

**Answer - A**

**Explanation**

Total rate of clerk I and officer I= (19+8)%=27%. Rate of direct Recruits=90% each. Hence, clerk I and Officer I together have most extreme number of direct enrolls.

aptitude_pie_charts.htm

Advertisements