Aptitude - Time & Work Online Quiz



Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Simple Interest. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - To finish a work, a sets aside half additional time than B. In the event that together they take 18 days to finish the work, what amount of time might B take to isn't that right?

A - 30 days

B - 35 days

C - 40 days

D - 45 days

Answer : A

Explanation

Suppose B takes x days. Then ,
 A takes 150x/100 days , i.e. 3x/2 days
∴1/x+ 2/3x=   1/18 ⇒5/3x= 1/18   ⇒3x = 90 ⇒x= 30
Hence B takes 30 days.

Q 2 - A and B can do a bit of work in 12 days. B and C can do it in 15 days and C and A can do it in 20 days. An alone can take every necessary step in:

A - 42/3 days

B - 24 days

C - 30 days

D - 40 days

Answer : C

Explanation

(A+B)'s 1 day work = 1/12 ; (B+C) 's 1 day work  = 1/15 ;  (C+A) 's 1 day work = 1/20
2(A+B+C) 's 1 day work = (1/12+ 1/15+ 1/20) = (5+4+3)/60 = 12/60 = 1/5
∴ (A+B+C) 1 day work = 1/10
⇒A 's 1 day work = (1/10- 1/15) = 1/30
⇒A alone can do this work in 30 days.

Q 3 - A can do 1/3 of a work in 5 days and B can do 2/5 of the work in 10 days. In how long both A and B together can take the necessary steps?

A - 31/4 days

B - 44/5 days

C - 75/8 days

D - 10 days

Answer : C

Explanation

1/3 work is done by A in 5 days.
Whole work will be done by A in 15 days.
2/5 work is done by B in 10 days.
Whole work will be done by B in (10*5/2) day?s i.e 25 days
(A+B) 's 1 days work = (1/15+1/25) = 8/75
∴A and B can do the work in 75/8 days

Q 4 - A can do a bit of work in 14 days which B can alone do in 21 days. They start together however 3 days before the fruition of the work, A leaves off. The aggregate no. of days for the work to be finished is

A - 33/5 days

B - 17/2 days

C - 51/5 days

D - 27/2 days

Answer : C

Explanation

B's 3 days work = (3*1/21)= 1/7 ; Remaining work = (1-1/7) = 6/7
   (A+B)'s 1 day?s work = (1/14+ 1/21) = 5/42
5/42 work is finished by (A+B) in 1 day.
6/7 work is finished by (A+B) in (42/5 * 6/7) days = 36/5 days
 Total no. of days = (3+36/5) = 51/5 days.

Q 5 - Aand B can finish a bit of work in 12 days and 18 days separately. A starts to take every necessary step and they work on the other hand each one in turn for one day each. The entire work will be finished in

A - 43/3 days

B - 47/3 days

C - 49/3 days

D - 56/3 days

Answer : A

Explanation

Working on alternate day s(A+B) 's 2 days work = (1/12+1/18)= 5/36
(A+B) 2 days work = 5/36
(A+B)'s 14 days work = (5/36*7) = 35/36 ; remaining work = (1-35/36)= 1/36
Now it is A's turn.
1/12 work is done by A in 1 day.
1/36 work is done by A in (12* 1/36) day = 1/3 day
Total time taken = 43/3 days

Q 6 - 9 youngsters can finish a bit of work in 360 days. 18 men can finish the same work of piece in 72 days and 12 ladies can finish it in 162 days. In how long can 4 men, 12 ladies and 10 kids together finish the bit of work?

A - 68 days

B - 81 days

C - 96 days

D - 124 days

Answer : B

Explanation

9 children 1 day work = 1/360 ⇒1 child 1 day work = 1/3240
18 man 1 day work = 1/72 ⇒1 man 1 day work = 1/1296
12 women 1 day work = 1/162 ⇒1 women 1 day work = 1/1944
(4men +12 women +10 children) 1 day work = (4/1296+ 12/1944+10/3240)
= (1/324+1/162+1/324) = 4/324 = 1/81
Hence they can finish the work in 81 days.

Q 7 - 10 ladies can finish a work in 8 days and 10 youngsters take 12 days to finish the work. How long will 6 ladies and 3 kids together take to finish the work?

A - 7

B - 10

C - 9

D - 12

Answer : B

Explanation

10 women 1 days work =1/8 ⇒1 women 1 day work = 1/80
10 children 1 day work = 1/12 ⇒1 children 1 day work = 1/120
(6 women + 3 children) 1 day work = (6/80 +3/120) = (3/40+ 1/40) = 4/40 = 1/10
So, they can finish the work in 10 days.

Q 8 - 2 men and 3 ladies can complete a bit of work in 10 days, while 4 men can do it in 10 days. In how long will 3 men and 3 ladies complete it?

A - 6 days

B - 17/3 days

C - 8 days

D - 25/3 day

Answer : C

Explanation

Let 1 men 1 day work be x and 1 women 1 day work be y. then
2x+3y = 1/10 ...  (1) 4x= 1/10 ⇒ x= 1/40
Putting x= 1/40 in (1), we get
2*1/40 + 3y = 1/10   ⇒3 y = (1/10- 1/20) = 1/20 ⇒y = 1/60
(3 men + 3 women)'s 1 day work = (3* 1/40 + 3*1/60) = (3/40 +1/20) = 1/8
SO, they will finish the work in 8 days.

Q 9 - A can do 1/4th some portion of the work in 10 days, B can do 40% of the work in 40 days and C can do 1/3 rd of the work in 13 days. Who will finish the work first?

A - A

B - B

C - C

D - A and C Both

Answer : C

Explanation

1/4th of the work is done by A in 10 days.
Whole work will be done by A in (10*4/1) = 40 days
40/100 of the work is done by B in 40 days.
Whole work will be done by B in (40*5/2) = 100 days
1/3 of the work is done by C in 13 days.
Whole work will be done by C in (13*3/1) = 39 days
Hence, C will complete the work first.

Q 10 - A is thrice as great a laborers as B and along these lines can complete an occupation in 60 days less than B. Cooperating, they can do it in

A - 20 days

B - 45/2 days

C - 25 days

D - 30 days

Answer : B

Explanation

Suppose B taken x days to finish the job.Then, A takes (x-60) days to finish it.
Work done by A in 1 days =3 times work done by B in 1 day
 1/x-60=3/x⇒3x-180=x⇒2x=180⇒x=90.
∴B taken 90 days and A taken 30 days to finish the work.
(A+B) 1 days work= (1/30+1/90) =4/90=2/45.
Working together they finish the work in 45/2 days.


aptitude_time_work.htm

Advertisements